Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся специфичен военен марш

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Търся специфичен военен марш

Здравейте,колеги
    Предварително се извинявам ако темата не е подходяща за този раздел,ако това е така,моля да бъда извинен и нека модераторите да я преместят на нужното място...
    Сега по въпроса : От малък съм запален страшно много по българската духова музика и в частност - военните маршове.С най-голямо удоволствие търся,слушам и се наслаждавам на тях.Почти всички най-известни съм изслушал и намерил в интернет,обаче един,който изключително много харесвам ми се губи,а именно Повес(т)ката. Този марш се изпълнява обикновено по тържествените зари-проверки и след като командващия зарята даде заповед - Оркестър,заря! и оркестъра започва да брои до 7 и засвирва марша...
    Идеята ми е ,ако някои от Вас случайно знае къде може да се прослуша в интернет такъв запис ще му бъда безкрайно благодарен..
    First Man, then Machine!
    Lada Niva
    Honda XR 400

От: Търся специфичен военен марш

Първоначално публикуван от Brazer Преглед на мнение
    Здравейте,колеги
    Предварително се извинявам ако темата не е подходяща за този раздел,ако това е така,моля да бъда извинен и нека модераторите да я преместят на нужното място...
    Сега по въпроса : От малък съм запален страшно много по българската духова музика и в частност - военните маршове.С най-голямо удоволствие търся,слушам и се наслаждавам на тях.Почти всички най-известни съм изслушал и намерил в интернет,обаче един,който изключително много харесвам ми се губи,а именно Повес(т)ката. Този марш се изпълнява обикновено по тържествените зари-проверки и след като командващия зарята даде заповед - Оркестър,заря! и оркестъра започва да брои до 7 и засвирва марша...
    Идеята ми е ,ако някои от Вас случайно знае къде може да се прослуша в интернет такъв запис ще му бъда безкрайно благодарен..
    Колега, "повестка" е още един русизъм, навлязъл в езика ни през флота /както и лебедка / и в общия случай значи "проверка". Остава в езика ни обаче със специфично значение - проверка на героите загинали за свободата на страната, като се изброяват имената им и с няколко думи техния принос.
    Въпросния марш обаче, е от български - по-български и е в чест на падналите войни в Българо-Сръбската война. Въпреки че винаги е изпълняван като инструментал, той си има текст, писан не от кого да е, а от самия Вазов.

Харесвам хората с претенции. В повечето случаи са ужасно забавни.

www.facebook.com/BgOffroadPhotographer

Коментар

Колега, аз говоря за марша,изпълняван след този,който си качил.Посоченият от теб марш е траурен,а за този,който питам аз е по-"весел" и по-динамичен.Специфичното при него е,че командващия зарята дава нареждане - Оркестър,заря! и след това оркестъра дружно брои до 7 и започва музиката.
      First Man, then Machine!
      Lada Niva
      Honda XR 400

Коментар

Сега какво, вече няма да викаме и Ура!, понеже го правят и руснаците ли? Ебати тъпотията.
        Повестката си е Повестка, руснаците не са ти виновни, че използваме едни и същи старославянски думи. Нито че и те гръмват музиката понякога на осмия такт. Или на четвъртия, като в Славянката.

Май я имам на грамофонна плоча. Обаче кога ще стигна до разгребването па на тия Авгиеви обори ...

Коментар

байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            ... Повестката си е Повестка, руснаците не са ти виновни, че използваме едни и същи старославянски думи. ...
            Вече в няколко теми се отбеляза да не се правят такива изказвания рано сутрин, че човек може да се залее с кафето. Интересно как сме започнали да използваме едни и същи старославянски думи след 1878 (а някои и след 1944). Сигурно и сумка е обща старославянска дума. И в кой български речник присъства ако не е тайна?

ПС:
            Речник на чуждите думи в българския език, БАН, 1982

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Clipboard02.jpg
Прегледи:1
Размер:10.3 КБ
ID:5304824

Руско-български речник:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Clipboard03.jpg
Прегледи:1
Размер:15.3 КБ
ID:5304838
            Последно редактирано от silverfox; 24-09-11, 09:21.
            Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              Сега какво, вече няма да викаме и Ура!, понеже го правят и руснаците ли?
              Колега, с цялото ми уважение, моля не ми приписвайте собствените си заключения като моя теза, мисъл или дори намек, наистина е тъпотия това.
              Опитах се да покажа етимологията на една чуждица.
              Във флота ни - и военния и търговския са останали много чуждици с руски, френски и германски корен, които са се превърнали в обичайни термини - поради факта че сме нямали офицери за този специфичен род войски и са назначавани чужденци.
              Не вярвам във форума да има повече от десетина, които да преведат обичайно изречение от сорта на:
              "От десния канижел свих покрай камбуза и след салета се пуснах по трапа, пондра салага, не се подпирай на стирката, рундук такъв", това е български все пак, макар и специфичен. Или пък да знаят какво е общото между лебедката и лебедите, да речем.
              Това нито значи че отричам чуждиците, нито че им търся заместител, нито каквото и да е било друго освен че съществуват, и в никакъв случай не е повод да се опитвате да ми прехвърлите собствения си негативизъм.

Извинявам се за отклонението, но не допускам да ми се приписват мнения, които не са мои и искам това да се знае. С което, лично за себе си приключвам темата.

Към автора на темата - прав сте за марша, светнах се за какво точно иде реч, не знам оригиналното заглавие, а и доколкото порових из нета за самостоятелно изпълнение - и аз не открих. Виждам че колегата Досев е намерил клип на заря, в който поне на заден фон се чува марша, за който говорим. Ще се опитам да изкопая нещо цифрово от един познат диригент, но честно казано съм скептичен.

Поздрави
              Харесвам хората с претенции. В повечето случаи са ужасно забавни.

www.facebook.com/BgOffroadPhotographer

Коментар

Първоначално публикуван от Calico Преглед на мнение
                Към автора на темата - прав сте за марша, светнах се за какво точно иде реч, не знам оригиналното заглавие, а и доколкото порових из нета за самостоятелно изпълнение - и аз не открих. Виждам че колегата Досев е намерил клип на заря, в който поне на заден фон се чува марша, за който говорим. Ще се опитам да изкопая нещо цифрово от един познат диригент, но честно казано съм скептичен.

Поздрави
                Колега,благодаря ти за предложението - не се впрягай в такива авантюри,то ако става въпрос аз също бих "изолирал" звука от клипа,бих го преработил и бих бил доволен. Благодаря ти отново за предложението
                btw Мисля да отида до военното окръжие и да попитам там,но надали биха ми дали компетентен отговор....
                First Man, then Machine!
                Lada Niva
                Honda XR 400

Коментар

Колега ,доколкото се спомням от казармата ,това не е марш ,а сигнал и се казва Заря.

А на мене ми и любим Марша на уволнението, както го свираха музикантите в Елхово.

Коментар

Събуждам темата от дълбокия сън...След доста дълго търсене,изслушване на стотици военни български и руски маршове го намерих!За съжаление не намерих линк към youtube или други сайтове за видеообмен,но ще си позволя да го кача в dox-a ,така че който иска може да го прослуша - http://dox.bg/files/dw?a=a0e4b074cd . Благодаря отново на всички колеги,които се включиха в търсенето!
                    First Man, then Machine!
                    Lada Niva
                    Honda XR 400

Коментар

Случайно го намери, някъде четох че е намски(май), но не съм сигурен.
                      http://www.youtube.com/watch?v=BSCLTyT35gU
                      явно много армий са го приели "на въоръжение"
                      ето тука го използват като руски....
                      http://www.youtube.com/watch?v=VJrNWwT_vu0

Коментар

Първоначално публикуван от Ramires1234 Преглед на мнение
                        Случайно го намерих, някъде четох че е намски(май), но не съм сигурен.
                        http://www.youtube.com/watch?v=BSCLTyT35gU
                        явно много армий са го приели "на въоръжение"
                        ето тука го използват като руски....
                        http://www.youtube.com/watch?v=VJrNWwT_vu0
                        Изглежда, че е с неизвестен автор.

Коментар

произведението е марш `Русская вечерняя заря`от Д. Бортнянский ...

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%...81%D0%BA%D0%B8

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X