Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Резил!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Резил!

Практично - не знам, на мен сега каруца не ми върши никаква работа. Но, ако някой ден стигна до управление на отпадъци на дребно или до земеделска дейност още по на дребно - сигурно ще се замисля.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Практично - не знам, на мен сега каруца не ми върши никаква работа. Но, ако някой ден стигна до управление на отпадъци на дребно или до земеделска дейност още по на дребно - сигурно ще се замисля.
      Не си заслужава. Едно самоходно шаси или малък трактор са в пъти повече за предпочитане пред коня/магарето и каруцата. Преимуществото на живата сила е само едно - можеш да я изядеш/направиш на суджуци когато ти омръзне или се повреди.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
        Не си заслужава. Едно самоходно шаси или малък трактор са в пъти повече за предпочитане пред коня/магарето и каруцата. Преимуществото на живата сила е само едно - можеш да я изядеш/направиш на суджуци когато ти омръзне или се повреди.
        Зависи, зависи. Зависи дали мога да си позволя трактор или шаси, дали мога да го храня, дали има с какво да го храня, дали мога да го движа на местата, където трябва. Не искам да кажа, че е много вероятно аз да трябва да гледам коне, просто си представям как може и това да стане.

Коментар

Абе на нивата може и да има плюсове, обаче в града това нещо не трябва да го има.
          Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
          Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
            Абе на нивата може и да има плюсове, обаче в града това нещо не трябва да го има.
            Защо бе Мишо? Кво ти пречат коньевете?
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Не знам как е по света и какви са ограниченията за животинската тяга из западна Европа, но предполагам, че на повечето места тя е просто непрактична. Не може да пуснеш добичето да пасе по паркове и градинки, защото те си имат собственик, а и да има безплатни ливадки, те са далече от града. Сеното си е разправия, спрямо която бензинът е песен. Тук при нас, при наличието на безплатна паша 10 месеца в годината на няколко километра от центъра на града, конят си е вариант. Те и мустанги са се завъдили по нашите планини в последните години, което идва да рече, че кон може да се употребява и с нулеви грижи (идеално за една определена категория от населението). Не може да му се отрече и ролята в хранителната сигурност.
              Прасета се гледат по-лесно, храна се намира дори из центъра, чупят се по-рядко от мотопедите и с малки изключения са по-вкусни от тях. Заемат същото място за паркиране, не щът винетки, застраховки и годишни прегледи. Добре обучени нямат нужда от аларма щото апят и пищят чок гюзел. Имат свойство да се размножават, което обикновено липсва у моторчаата. На къси разстояния са доста по-пъргави от някой китайци, което ги прави идеални за града. Модели се намират всякакви. Кеф ти тежкотоварни, кеф ти средни по размер с улегнал характер, излъчващи спокойствие и уравновесеност до спортни с прибрани уши и висока задница. Някой да не ме разбере неправилно. Нищо против каруците и конете. Те си имат своето място както на село така и в центъра на столицата. Та българин ли ще е българина ако не замирише малко на кисело и конски фъшкии. Идеята ми е просто да не се ограничаваме с коне и магарета щото прасето отдавна си е извоювало място в бита и мислите на нашенеца. Нека покажем на франсетата а защо не и на цяла Европа, че света не се върти около тях и модерните им хомо разбирания за цивилизация. За да не звуча голословно прилагам кратък видео и снимков материал.

О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Зависи, зависи. Зависи дали мога да си позволя трактор или шаси, дали мога да го храня, дали има с какво да го храня, дали мога да го движа на местата, където трябва. Не искам да кажа, че е много вероятно аз да трябва да гледам коне, просто си представям как може и това да стане.
                Тракторът е много по-икономичен в сравнение с коня. ЮМЗ-то гореше някъде около литър/час ако не се лъжа, а и не е казано, че ще ти трябва толкова голям. А конят трябва да го храниш и когато не работи, и зиме и лете. Хамалогията впрегни/разпрегни също не е малка и т.н..

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                  Тракторът е много по-икономичен в сравнение с коня. ЮМЗ-то гореше някъде около литър/час ако не се лъжа, а и не е казано, че ще ти трябва толкова голям. А конят трябва да го храниш и когато не работи, и зиме и лете. Хамалогията впрегни/разпрегни също не е малка и т.н..
                  Литър на час ЮМЗ-то гори само на празен ход, а колко струва тоя литър след 10 години тепърва ще разберем. МПС също си имат и постоянни разходи (признавам, че тракторите ЮМЗ не са особено капризни и спокойно можеш да ги оставиш 2-3 години под открито небе, без да си променят експлоатационните качества).
                  Коня трябва да го храниш само зимата, през лятото той си има грижата за това. Разбира се, ако не се засилиш да го ползваш много интензивно в градски условия.

Коментар

Литър на час ЮМЗ-то гори само на празен ход, а колко струва тоя литър след 10 години тепърва ще разберем. МПС също си имат и постоянни разходи (признавам, че тракторите ЮМЗ не са особено капризни и спокойно можеш да ги оставиш 2-3 години под открито небе, без да си променят експлоатационните качества).
                    Коня трябва да го храниш само зимата, през лятото той си има грижата за това. Разбира се, ако не се засилиш да го ползваш много интензивно в градски условия.
                    Кон само на паша работа няма да ти свърши. Иска си зобта. И лете, и зимъс. Пък особено в големите градове като са се ширнали едни тучни пасища, направо като "неразораната целина".

Коментар

Добре де, нали писах по-горе защо в София има каруци, а в Париж няма. Знам за тучните пасища. Знам и как циганите си отглеждат конете - то им личи на добичетата. Не че е добре, ама и така може.

Коментар

Добре де, нали писах по-горе защо в София има каруци, а в Париж няма. Знам за тучните пасища. Знам и как циганите си отглеждат конете - то им личи на добичетата. Не че е добре, ама и така може.
                        Абе вече почна да има коне покрай катуните на циганите от Румъния.
                        Да си призная не се сещам за какво са им тук - работеща кола може да се купи за 50 /петдесет/ евро, а и някои от тях получават месечно социални помощи. Да не говорим, че още не съм видял циганин /френски, или румънски/ да се реди на бензиностанцията за нафта - по ТИР паркингите шофьорите мира нямат от мургави терминатори с туба и маркуч .
                        Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                        Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X