Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какви са тези зеленчуци, каква е тази смрад!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какви са тези зеленчуци, каква е тази смрад!

Тези дни миех една адска смрад и се замислих - що така? Всички знаем как се развалят тплодовете и зеленчуците. Или изсъхват, или загниват. Става или джибромицин, или ако нямат захарност, просто локва вода със зеленчукови останки.
    Е да, ама напоследък нещо не е така! Плодовете и зеленчуците не се скапват по добре познатия начин, ами започват да се разлагат като.. не знам, като трупове ли, като какво ли... но много странно и гадно! Салатите например, едно време извехваха. Сега остават мокри и свежи, но същевременно се разлагат изключително гадно. И миришат! Също странности наблюдавам при чушки, моркови, домати, но безспорният победител във всички категории са картофите! А да подчертая, промяна в начина на съхранение няма. Като се купят, от години се слагат на същото място, при същите условия. Случвало се е някой да се развали, при което става на пихтия и даже потича вода. И сега е общо взето така, но такава СМРАД не подзозирах, че съществува!!!!!! Първо е най-гадната, натрапчива и прпилепчива смрад, която съм помирисвал до момента /мирише по-зле от развалени червени червейчета, който е имал аквариум ще ме разбере, за какъв галактически ужас говоря!!!!!/. Второ, дори и малко да е, разбираш за нея през 2 стаи в трета. И последно, не се мие! Едно съдче, в която просто се бяха развалили няколко картофа, го мих половин час с препарати, но смърдеше. Пуснах го и в машината да се измие, но и там това не изчезна! Смрад, гадост, ужас!
    Не знам защо е така, но определено има нещо. Вкъщи имаме дълга, многогодишна традиция в развалянето на хранителни продукти, особено плод-зелечнук Но такова нещо преди, до скоро, нямаше, тази гадост и смрад! Дали е заради нови сортове, манипулирани да остават свежи по-дълго и заради това разлагащи се по странен начин, дали е заради начина на отглеждане, торене и т.н., дали друго... Не знам, ама е гадно Толкова гадно, че съм сериозно озадачен, дотолкова че да напиша толкова дълга тема И интересно, след като са такава гадост, дали са и особено полезни за ядене?
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

От: Какви са тези зеленчуци, каква е тази смрад!

Не очаквам някой спец по картофите да отговори чистосърдечно - "Слагаме развалени червени червейчета около коренищата за да нарушиме дългогодишната ви семейна традиция в развалянето на продукти". Нито нещо подобно. Обаче имам братовчед - дребен зеленчукопроизводител. На мен не ми дава от тези неща дето са предвидени за пазара. Тези за в къщи се отглеждат отделно. И без да са развалени си миришат различно. А той човека не е много напред с химията.
    Последно редактирано от Жоро Нешев; 05-08-11, 14:20. Причина: бързи пръсти брей
    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Интересно ; при мен са на терасата на слънце па не се развалят. Кромид; картофи; домати. Купувайте по по-малко за да могат да се изяждат.
      На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Има истина в горното твърдение.

Преди отпуската бяхме забравили няколко картофа на терасата..

След две седмици смрадта и неизмиваемостта бяха съвършено същите, като описаните от уважаемия Теодор МБ - СТРАШНО!!!!

Оттук насетне е интересното - картофите са отгледани от тъста и тъщата, гледат се изключително за домашна употреба, и са гарантирано екологично чисти.

Ха сега де?

Коментар

Оттук насетне е интересното - картофите са отгледани от тъста и тъщата, гледат се изключително за домашна употреба, и са гарантирано екологично чисти.

Ха сега де?[/QUOTE]

Я се огледайте а климата в наша красива страна дали не се е променил.....?
          driving Offroad .. IPSC shooting and hunting

Коментар

Климата не пречи!!!

Пречат новите хибридни сортове!
            Преди 30 години ... да сте виждали картофи с почти прозрачна "кожа" ..... май всичките бяха с кора поне 2 мм. дебела и много черни точки по нея ....... А, и размера .....
            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
              Климата не пречи!!!

Пречат новите хибридни сортове!
              Преди 30 години ... да сте виждали картофи с почти прозрачна "кожа" ..... май всичките бяха с кора поне 2 мм. дебела и много черни точки по нея ....... А, и размера .....
              Аз. Всички ранни сортове. Ма баба ми, царство й небесно, беше агарном или как там се казваше тая професия
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

картофите от край време си вонят адски, като се скапят. Чушките също.
                Това ми е един от гадните спомени от детството - чистене на мазе, в което са били забравени няколко срязани (от мотика) картофа. Гнус. Но не е от сега. Лука Е различен - напоследък масово карат на едногодишни сортове. За останалото не знам.
                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Не знам, ама да намериш някой истински стар сорт и да го запазиш като семена си е живо предизвикателство.
                  Всичко е хибриди.
                  И все пак, в нашата градинка стават по-вкусни, отколкото на пазара.

ПП: Може би удовлетворението, че си го произвел лично, променя вкуса...
                  Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

А може би тов, че си ги откъснал зрели, пресни и не са търкаляни 300км и претоварвани 10 пъти също има значение, поне за домати, краставици, праскови и прочее.
                    За семената си прав ... малко е плашещо понякога...
                    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Re: Какви са тези зеленчуци, каква е тази смрад!

Няма хубави семена, наистина всичко е хибрид.
                      Дори и да си насадиш в градината не е ясно дали няма да стане боклук.
                      А и в градината не е ясно какво става с този отровен дъжд, водата с която поливаш и тя не е ясно каква е,
                      но все пак е по добре от повечето неща на пазара.
                      Забелязвам и гадната тенденция да се продават да речем турски дини до някой бустан.

За съжаление живеем в такъв свят.
                      Аз вече и пържоли когато купувам се чудя дали са от месо.

Коментар

Да за почти всичко сте прави, Нищо не е като преди, ами то и хората не сме като преди. Преди срещахме усмихнати и ведри хора дори да не се познаваха пак бяха готови да си кажат добра дума. Семената верно са пообновени като сортове, но в тях не е вината,всеки производител е длъжен на всеки 6месеца да ги сертифицира за годност, няма да ви занимавам сега с подробности по производство и заготовка на поадъчен метериал. Но ще ви споделя нещо което ме изуми като специалист и производител точно в тази област. Тази година не мога да стигна до градините си поради здравословни причини, и си купих от една голяма верига магазини малко сини сливи, бях изумена от вкусът им, имаха някъкъв странен вкус и мирис, направо не ядях синя слива. Според мен са третирани с някъкъв препарат за да не се развалят бързо, нищо чудно и другите плодове и зеленчуци да са дообработвани с нещо.
                        Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                          картофите от край време си вонят адски, като се скапят. Чушките също.
                          И зелето! Развалено зеле как смърди! И преди 30 г. смърдеше!
                          А картофите се съхраняван на тъмно, сухо и хладно! До пролетта!
                          יעבור
                          «И това ще мине»

Коментар

Сухото е особено важно, защото комбинацията от тъмно и влажно води до клъфясване. Ако се държат на светло, и особено на слънце позеленяват.
                            От стари хора слушам, че колкото по-дълго останат в земята, толкова по-добре. Т.е, да не се бързат да се вадят, освен ако не ги нападне слепото куче.
                            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                              Сухото е особено важно, защото комбинацията от тъмно и влажно води до клъфясване. Ако се държат на светло, и особено на слънце позеленяват.
                              От стари хора слушам, че колкото по-дълго останат в земята, толкова по-добре. Т.е, да не се бързат да се вадят, освен ако не ги нападне слепото куче.
                              Ами по нашия край ги вадят, а после си ги заравят близо до къщата в една дупка и ги покриват с папрат да не измръзнат (така и праза)! Когато ти трябва отмяташ папрата, копваш и на - картофки! Стоят до пролетта - сочни, пресни, като току що извадени от земята!
                              יעבור
                              «И това ще мине»

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X