Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За какво е проектирана Нивата?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За какво е проектирана Нивата?

Когато бях малък в началото на 90-те г. на миналия век и сгафех през деня, вечер баща ми разказваше една страшна, но поучителна приказка, за да знам какво ме чака ако не слушкам. Тя звучеше такаааа:
    Имал баща ми трима приятели. „Три Нивиста, три веселые друга”. Живеели на село. Купили си три „Ниви”, хем да обикалят по полето, хем да ходят за риба, па и да отскочат до града ставали, че все пак коли били. Наред с другите си занимания, много искали да търсят злато в реките. Ама все не могли да се организират, защото от 3 ниви, по едно и също време работела само една. Другите се ремонтирали. Но не щеш ли, станало чудо и в един прекрасен ден феята на нивите направила така, че и трите да са движениеее. Не чакали много, за да не се развалят за пореден път, събрали се, натъпкали по колите лопати, кирки, корита и прочее златотърсачески инвентар и се отправили на дълъг път през няколко полета в следващото, през няколко баира в Източни Родопи. Там на дъното на един угаснал вулкан (бррррр, пак ме хваща страх) имало един миньорски град, със затихващи функции. През него течала голяма и бърза реката Арда. Легендите разправяли, че в нейните завои трудолюбиви джуджета промивали злато. Пристигнали тримата нивисти и баща ми, намерили ятака си и веднага се упътили към златните залежи, да не ги изпревари някой. Да ама тамън влезли в горските пътчета и започнали проблемите. Не помня точно какви и в каква поредица се проявили (трябва да питам), но се наложило да вкарат колите в работилницата на рудника за ремонт и да извикат на помощ старата вещица „Буханка” на взривачите, защото тя си знаела пътищата и дори без намеса на пияния си шофьор стигала до всяка точка, до която и поръчвали. Обикаляли една седмица по вировете през деня, вечерта отивали в кръчмата да се разтушат от неслуката, но така и злато не намерили. Дали щото нямало, дали щото не знаели къде да търсят, дали щото много пили и се веселили, но с наведени глави и празни кесийки решили да се връщат, защото страшните самовили жените им щели да им направят цицинна магия с вълшебната тояжка за точене на кори. Натоварили се пак на новоремонтираните ниви и полетели към дома. Ноооооооо злата пазителка на златото държала карез, задето обезпокоили владенията й, и направила така щото докато стигнат до Хасково и трите коли се счупили последователно, вкарвайки приятелите в големи приключения, по пренасяне на багажите от едната в другите две, после в последната и накрая зарязали и нея, за да организират транспорт, който да ги прибере. Имало е люти заклинания и клетви, имало е шутове, но след като се прибрали след това приказно приключение тримата приятели продали колите и си дали клетва да не се качат повече на такива своенравни каляски…
    Дано не ви отегчих, но аз не бях там, не пих и не се веселих, но имам едно на ум за какво не е проектирана „Нива”.
    JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
      ... защото страшните самовили жените им щели да им направят цицинна магия с вълшебната тояжка за точене на кори. ...
      Е на това съм се хили до сега на Маджарово ли са обикаляли?
      Иначе ... да им имам калпавите майстори на трмата "весельiх друга"...
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Имах Нива и мога да кажа, че независимо от първоначалната идея - в момента това е НАЙ-Евтината "джипка" на пазара. И ако човек приеме комфорта и (Под Всякаква Критика) ще и се радва дълго и ще го закара на невероятни места

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
          Е на това съм се хили до сега на Маджарово ли са обикаляли?
          Там, там! На Маджарово
          JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Първоначално публикуван от ssspeed Преглед на мнение
            Някое партиино величие се е повозило някъде по света на цивилен джип и е решило "ще правим и ние".
            Интересно. Я кажи някой модел цивилен джип от времето, когато е проектирана Нива?

... за да ти скъса нервите.
            Само на неверниците, но пък го прави много добре. Моята щеше да си доживее разпадането от ръжда, ако не беше жена ми да я блъсне.

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Все пак става въпрос за модел на 33 години. За времето си не е била никак лоша, и солидните продажби на западния пазар го доказват.
            Те, тези продажби и сега продължават. По неведоми причини, за тези 33 години на запад е запълвала последователно няколко различни пазарни ниши.

А в Русия... Поради ред широко обсъждани причини (климат, терен, гъстота на населението, употреба на спиртни напитки), в Русия няма много пътища и никога няма да има, а тези, които все пак ги има, масово са трошен камък или просто кал. Поради това, там това е автомобил за обща употреба. Разбира се, първоначалната формулировка е "средната администрация" дотолкова, доколкото висшата все едно не ходи в калта, а останалата се е оборудвала с автомобили толкова бързо, колкото икономиката е позволявала. Естествено, почвайки отгоре надолу. Това, че 33 години няма промяна в основната конструкция, отразява не толкова качествата и (определено има какво да се подобри), колкото тоталният консерватизъм на пазара, за който е предназначена. Този консерватизъм също има някои рационални корени.

Понастоящем, навсякъде извън бившия СССР, Нива запълва достойната пазарна ниша "най-евтин 4х4". Като такъв, тя има привилегията да се сглобява небрежно, да се поддържа още по-небрежно и да се ремонтира неграмотно. При това положение, да не спечели приза "най-чуплив автомобил" би било груба излагация.

И да, в тази машина няма НИЩО военно. Тя е толкова цивилна, колкото и Жигули.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              ...Я кажи някой модел цивилен джип от времето, когато е проектирана Нива?
              Без да се замислям много - Jeep Wagoneer (SJ ) От 1963. Всъщност S-серията е още по-ранна.
              JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Много условно е близък. Освен названието SUV, което за Нива е също условно приложимо.

Коментар

Самото понятие SUV е дразнещо условно. След като водят Willys CJ (сивилиан джиййп) - SUV... Той пък от друга страна е още по-ранна разработка и цивилен.
                  JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

http://en.wikipedia.org/wiki/Range_Rover
                    Това става ли за аналог на Нивата, като област на приложение?Даже е бил само с три врати отначалото(1970г)
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Това сериозно ли? Уилиса-СУВ?
                      По времето когато е произвеждан е нямало и помен от сегашния мерак за гъзареене... Който е и повода за появата на тези джиповидни коли...
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ами и мен ме учудва, ама на, водят го СУВ

Идеята на СУВ-а първоначално не е гъзарията. Замисълът е семейна кола с висока проходимост, за да може да покрива изискванията за разходки сред природата.
                        Само не мога да разбера защо се възприел акронимът Спорт Ютилити Виикл, а не по-логичният – Съб (У)Ърбън Виикл (извън градска кола). Щото спортни коли и всякакви бегачки колкото щеш, ама не влизат в категорията СУВ.
                        Последно редактирано от Александър Белов; 15-06-11, 23:55. Причина: допълнение
                        JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Но не щеш ли, станало чудо и в един прекрасен ден феята на нивите направила така, че .
                          Имаш ли фейсбука или скайпа на Добрата фея? Искам да си пожелая и аз Нива, въпреки поучителната приказка... Обещавам да слушкам, да сложа на Нивичката руски гуми "Ласа", сини халогенки за мъгла, газова уредба BRC и всичко, което съм виждал и чувал, че се полага на тази марка? Също обещавам да се науча да поправям, преправям, модвам, пачвам, архивирам и още какво ли не въпросната нивичка....

Моля ти се - пиши ми на Лично съобщение...
                          Публикувайте отговор

Коментар

Координати на въпросната нямам. Баща ми каза, че дълго се опитвали да й влязат в дирите, за да я изна… блудстват с нея по принудителен начин, но не успели, защото била невеста на могъщия магьосник ВАЗ и той много си я пазел, да не му изневери и да се превърне в повелителка на една добре скроена и безпроблемно работеща машина, каквито възможности всъщност са съвсем реални...
                            JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

В едно от любимите ми предавания - френското "Лов и риболов" - в блатиста местност се изръси голяма група ловци с четири Ниви.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Интересно. Я кажи някой модел цивилен джип от времето, когато е проектирана Нива?
                                Джип Фиат. Влез в търсачката и го виж. Един уникално здрав спартански 4Х4. Ако руснаците бяха поне малко пооткраднали от него сега щеше може би да се говори за Нива и всички останали
                                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X