Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо като мемоари - 2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нещо като мемоари - 2

НЕЩО КАТО МЕМОАРИ -2
    Сега за добитъка.

-50-60 кокошки
    -десетина пуйки
    -около 20 гъски и юрдечки
    -три крави с две телета
    -два впрегатни коня и един –Алчо – за яздене
    -15 овце и 6 кози
    -непрекъснато плодящи се кучета от неизвестна порода
    -три прасета

Тези животни искаха непрекъснато да ядат. В зависимост от сезона се сменяше и.храната. От октомври давахме повече царевица на свинете да налеят мас.
    По време на оран хранехме конете с овес.
    Чичовците ми извеждаха още по тъмно конете да ги поят. На кравите давахме запарена слама с гореща вода и трици.
    На кокошките – каквото остане.
    Забравих да кажа, че имахме кладенец с геранило. Той служеше още за хладилник. На въже се спускаше, завито в тензух месо. Дините ги спускахме направо с кофата във водата.
    Веднъж годишно чистехме кладенеца, като се изчерпваше водата. Аз се гнусях да пия кладенчева вода заради жабите. А дядо казваше, че щом има жаби, значи водата е чиста.
    Във всяка махала имаше чешми за питейна вода. В каменните им корита се въдеха безброй пиявици.
    В една от стаите ,където се хранехме имаше закачени на куки три бакъра, покрити с тензух и калайдисан кепчаг за пиене. За вода ходеха жените с две менци на кобилицата и един в ръката.
    Спомен. Когато през село минаваха уморени прашни войници от червената армия, беше невъзможно да се премине с пълна дамаджана през редиците им. Изпиваха я набързо, или си допълваха матарите.
    Водата беше твърда и невкусна, но й бяхме свикнали. Стига да е студена.

От: Нещо като мемоари - 2

Имахте ли трап с наредени късове лед /слама, а леда да е трошен през зимата от близка река?

Това дето го наричаш "хладилник" май държи месото не повече от 3 дни..

Коментар

Голям дявол си!

Усети, че имаш достъп до информация от миналото, дето ако не си "регистриран", т.е. дърт, няма начин да се докопаш..

Сега се кефиш, ама да знаеш, че ако я споделиш, само ще спечелиш!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
        Имахте ли трап с наредени късове лед /слама, а леда да е трошен през зимата от близка река?

Това дето го наричаш "хладилник" май държи месото не повече от 3 дни..
        .....................................................................................

Точно такъв хладилник имаше в единствената в селото мандра. Там съхраняваха извара и масло, докато дойде един мотор с кош DKW да ги прибере.

Старая се да бъда пределно обективен и да подбирам само интересни случки. Иначе ще се получи цял роман. От друга страна бързам, как бы кто-нибудь не оборвал щастливый полет в прошлое...А охотников на такое хоть отбавляй. Ти много не ме хвали, да не ти лепнат етикет на пещерен комунист!..

Преди два дни бях при Джорджио. Два часа се оплаквахме, че няма работа и че ще ме научи да качвам снимки. А, като му позвъних, се окоза страшно зает...Но ще има и снимки.

Коментар

Симеоне, много добре се получи първата част.
          Във втората имам впечатление, че взе да бързаш и пропускаш важни детайли.
          За мен това, което пишеш е много интересно и приятно оформено като литература.
          Давай нататък !
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            Старая се да бъда пределно обективен и да подбирам само интересни случки. Иначе ще се получи цял роман. От друга страна бързам, как бы кто-нибудь не оборвал щастливый полет в прошлое...А охотников на такое хоть отбавляй. Ти много не ме хвали, да не ти лепнат етикет на пещерен комунист!..

Преди два дни бях при Джорджио. Два часа се оплаквахме, че няма работа и че ще ме научи да качвам снимки. А, като му позвъних, се окоза страшно зает...Но ще има и снимки.
            Първата част беше мнооого добра, така че недей бърза...
            Снимки се качват много лесно:
            1.Поставяш избраните снимки в папка на компютъра си. Примерно на работния(desktop) плот.
            2.Влизаш във форума, избираш къде искаш да пишеш. Отиваш в "напреднали", пишеш текст.
            3.Отгоре има един бутон с кламерче. Където искаш да има снимка, го натискаш. То отваря нов прозорец(управление на прикачените файлове).
            4.В него отгоре има бутон "добавяне на файлове", натискаш.
            5.Отваря се подпрозорец, натискаш бутончето "маркиране на файлове"
            6.Отваря се нов подпрозорец, изобразяващ файловете във компютъра ти.
            7.Маркираш нужната ти снимка. Натискаш отвори(open)
            8.Връща те в подпрозореца от (6.). Натискаш бутона "качване на файлове"
            9.Връща те в (управление на прикачените файлове). Отдолу има бутон "добави в текста", натискаш го и снимката "кацва" в публикацията
            10.Като поставиш курсора в горният ляв ъгъл на снимката се появява едно моливче. Натискаш го и се отваря нов прозорец. Оттам може да направиш размера на снимката голям, ако искаш.

Успех! Чакаме продължения.
            Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X