Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Речник на българските митични същества

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Речник на българските митични същества

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
    Кво направи бе човек, ще си потрошиш клавиатурата. Тва докато си го преведа ми излязоха цицини по главата инък убава ти е приказката.
    Не е моя, копирах, дал съм линк.

Коментар

Да допълня с торбалан Ето информацията от wiki-то:
      "Торбалан е митологичен герой, с когото родителите в България плашат малките деца. Известен е с това, че ходи с торба на гърба, в която отнася непослушните деца. Произходът на мита е свързан, по всяка вероятност, с историята на богомилството (Виж, торбеши. Богомилските мисионери в Мала Азия били наричани от враждебната им официална църковна литература фундагиагити (фундаити), т.е. торбоносци, откъдето идва и прозвището торбеши (помаци). С подобни епитети били подигравани за посвещението си, заради което се отказвали от светския си живот и занаят, и се оставяли да бъдат хранени от последователите си. Наред с подигравките. се популяризирали и различни клевети по техен адрес, най-предпочитаната от тях била да се представят като детеубийци или езичници, практикуващи кървави оргии и ритуални човешки жертвоприношения (Виж, бележките в статията за богомилите в Мала Азия). Подобни герои за плашене на децата има и в други европейски страни. В Испания, например, е познат като "hombre del saco", което е буквално описание на носещия чувала Торбалан. "
      Ако има още липсващи, пускайте инфо
      Дарин 0897042636
      ВАЗ 2105

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
        Ами Лили Иванова?
        Използва се за плашване на ето тоя звер, ако не слуша ( звера, де )

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
        Тенец - според поверието мъртвец, прескочен от котка, се превръща на тенец. Наричат тенец таласъма. ...

Коментар

Според едно детенце в предаването "Защо" дядо Торбалан е бил отровен от жена си. Сложила отровни бомбони в супата му...........когато бил малък. Имам съмнения, че жена му и гореспоменатото мистично-митично същество Лили Иванова са една и съща личност. За нея се предполага, че е родена през палеозоя в малка сламена колиба..... която построила собственоръчно. Другата версия е че е долетяла на метеорит. През годините се появява на най-различни места из световната сцена. Изчезването на динозаврите, Бубонната чума, Тунгуският метеорит, БНТ, Чернобил, слънчевото затъмнение през 1999г, Телетъбис.......
          Позната е под много имена, като сред най-известните са Лилиту, Сехмет, Кали, Хеката, Неси от Лох Нес, Дракула, Лили Иванова, Гамера, Мики Маус, Глаурунг, Годзила, Дъртата брамтия, Баскервилското куче, Конър Маклауд и др. Предполага се,че е на средна възраст, диша анаеробно, има 2 двойки по 5 венчелистчета, клас Ръкоперки. От съображения за сигурност не мога да цитирам източниците си на информация.
          Последно редактирано от droba; 10-05-11, 16:52.
          О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Самият намек, че Лили Иванова и Торбалан са едно и също същество е груба инсинуация. Явно не следиш последните разкрития, публикувани в световната преса:
            Детски Уикилийкс:
            Няма Дядо Коледа, децата не ги носи щъркела, няма никакъв Торбалан, Великденски заек...
            Преди "Големият взрив", както казва поета, Лили Иванова е била:
            ...знойна плът и призрак лек...
            Тези необорими факти, доказват тезата ми, че единственото "митично същество" в познатата ни Вселена е Лили Иванова.
            Ако все пак, маите са прави и краят на Света ще настъпи през 2012 година, то бъдете сигурни, че полк. Л. Иванова ще изгаси лампата...
            There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
            No wahalla.

Коментар

Самият намек, че Лили Иванова и Торбалан са едно и също същество е груба инсинуация.
              Не си ме разбрал. Твърдя, че жена му е.
              Тези необорими факти, доказват тезата ми, че единственото "митично същество" в познатата ни Вселена е Лили Иванова.
              Не съм съгласен, че е единственото. По-скоро всички митични същества са Лили Иванова.
              Ако все пак, маите са прави и краят на Света ще настъпи през 2012 година, то бъдете сигурни, че полк. Л. Иванова ще изгаси лампата...
              Тук сме на едно мнение.
              О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Не съм съгласен, че е единственото. По-скоро всички митични същества са Лили Иванова.
                Това звучи като начало на дълъг, философско-питеен разговор. Ти ли ще хващаш пътя към Бургас или аз да си изровя пътеводителя за Канарските острови?
                Ти нали работиш с кожа на клиента и им татуираш разни зловещи дракони и други подобни лирически герои. Ако направиш проект за татуировка с образа на Лили Иванова, дали няма да изкъртиш миФките, или и при вас си има пределна мярка за "ужасТност"?
                There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                No wahalla.

Коментар

Според едно детенце ....
                  Ти не си човек бе! От половин час се търкаляме по пода тука цялата фамилия от смях
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Това звучи като начало на дълъг, философско-питеен разговор. Ти ли ще хващаш пътя към Бургас или аз да си изровя пътеводителя за Канарските острови?
                    Ти нали работиш с кожа на клиента и им татуираш разни зловещи дракони и други подобни лирически герои. Ако направиш проект за татуировка с образа на Лили Иванова, дали няма да изкъртиш миФките, или и при вас си има пределна мярка за "ужасТност"?
                    Търси пътеводител. По възможност да е като тоя

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                    Ти не си човек бе!
                    И жена ми се колебае. Не е сигурна идиот ли съм или обикновено прасе.

Коментар

Темата е много интересна. Но в нея просто няма начин да се добави кой знае какво по памет.

Единият от синовете на Петко Славейков, т.е. брат на Пенчо, е написал книга за митовете ни, в която има впечатляващ списък на такива същества. Преиздадоха я неотдавна, но (вече) отдавна е изчерпана. И аз я имах, но уви, загубих я някъде. А оттам помня само навите. Не са добри.

Бегло помня още, че в нашите митове повече се обръща внимание не как изглеждат някои създания и какво могат, а на основата на какви ужасни обстоятелства се образуват. Което си е чиста вампирология. Хората по света си имат тролове и човеко-вълци като картинки - с длъжностни характеристики при това. А ние тука ровим какъв им произходът...
                      Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от дядо Ники Преглед на мнение
                        ... А ние тука ровим какъв им произходът...
                        Ами така е. Като ти цъфне данъчен, не е интересно как изглежда, а кой го е пратил (произход) и какъв акт ще ти лепне (какво ще ти направи)
                        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X