Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Метилов алкохол в домашни условия?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Метилов алкохол в домашни условия?

"Инспирирах" се от успоредната статия на Volk (той не е канен в тази, да не се дразни от мен и моите глупости, затова го моля да не пише така, както аз повече няма да пиша в негови нови, за да не го дразня - очевидно не може да се получи мутуализъм, затова нека запазим неутралност и да съжителстваме без вадене на пищови).

Аз съм почитател само на бирата и не употребявам спиртни напитки. Но поради една или друга причина много често ми се налага да присъствам на свещенодействието - варене на домашна гроздова. Технологията на производство (казан, джибри, серпентина, варел с вода, огън) ми е известна донякъде. Дори бих казал, че следвайки рецептурника мога и сам да се справя със задачата без щети. Но не се и няма да се наема да варя ракия сам (бъди спокойно здравно министерство, мило, родно, наше - хората са в безопастност)!

Интересно ми стана едно твърдение от човек, чието име и професия няма да назовавам, но само ще кажа, че е доста начетен и интелигентен. Та той еднозначно ми каза следното:

- В домашни условия метилов алкохол НЕ може да се произведе от джибри! Първакът излязъл от казана се маха, не защото съдържа метил, а защото съдържа меден окис, понеже казаните обикновено са от бакър.

Естествено се отнасям със страхопочитание към подобни голи твърдения. Все пак това, което той каза, се потвърждава видимо от цвета на първака, който излиза от казана, който по една или друга причина гледам - винаги първата течност (при т.нар. "високи градуси") излиза със зеленикав отенък, а това е добър кандидат за титлата "меден окис".

Ние естествено винаги отделяме тази течност в туби, които именовам гръмко с надпис с маркер "метил". Въпросът ми към по-запознатите от вас е - има ли метил в тоя "метил"?

От: Метилов алкохол в домашни условия?

Отваряме казана и виждаме, че е калайдисан. Какъв бакър, кви пет лева?
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ако се калайдиса казана, то НЕ се неутрализирало някакво вещество "уретан" (???) и така казана ставал негоден за варене на костилкови плодове. Затова казанът ни не е калайдисан. Мием като луди след варене за сметка на тази екстра. Не съм вещ - разказвам по спомен това, което съм чувал.

Коментар

Мисля,че тази тема:http://www.offroad-bulgaria.com/show...EA%E0%EB%E0%E9 трябва да се прочете.
        0осем9осем7шест0осем7едно
        Миро

Коментар

bochkata - благодаря за темата която посочи, мнението на chrichri се припокрива с това, което знам - казана трябва да е меден, съответно при варене с първака се отделя меден окис. Сега дали е калайдисано дъното срещу загаряне или не - това не знам, сигурно е.

Обратно на темата. Има ли метил в моя "метил"? В темата, която ти ми показа пише, че при 62-70 градуса се отделя метанол. Следващо мнение (пак на chrichri) оборва това твърдение, т.е. съвпада с това, което ми каза въпросния човек (продължавам да му пазя името в тайна нарочно).

Коментар

а когато казана е напълно "немеден" какво се отделя . Или е достатъчно че серпентината е медна?

п.п. Междо другото "промишлен" казан е от неръждавейка обикновенно
            088455338две
            "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
            Джамбазов 2010г..

Коментар

Ако термодинамиката е вярна, метанолът неизбежно се появява в изпаренията. При обявената в справочника температура.
              За метилът няма да казвам, той нали е от друга опера.
              Сега, ако известната ни термодинамика не е вярна, то всичко от оня чучур става за пиене. Но тогава ще се окаже че и други чучури ..., и тогава.
              Мда.
              А промишления казан даже не е казанен. Проста ректификационна колона си е. Всички промишлени дестилации приличат на Нефтохима, или на убития Кремиковци. Високи са. Не тумбести.
              Природа, мамка и.

Коментар

Кратък отговор за
                Filthy@JvruceR:
                В домашни условияне не само,че МОЖЕ, а е и доста срещано явление, получаването на метанол(метилов алкохол). Метил е нещо друго, неинтерсно за нас и е неправилно да се използва, като термин тук. Това става обикновенно,когато материалът за ферментация е загнил. Метанола е естествен продукт на ферментацията на месести плодове,които съдържат доволно количество пектин. Няма да пишем формули. Медния окис(те са 2 вида) има черен цвят и доколкото си сопмням не се разтваря във водни разтвори...сам ще си отговориш на питането за цвета на първака и какво изтича с него. Един път произведен, метанолът съпътства целия процес на "свещеннодействие". Отделен процентно той най-много се съдържа в първака.
                Дано да съм бил полезен.

пп:Разбира се може някой да не мисли,като мен,но това не променя нещата.

Коментар

Писах вече в другата тема, но ще повторя. Метанол в домашната алкохолна ферментация не се получава във забележими количества, така че е неуместно да го очакваме в дестилата. Освен това, летливостта му не се различава много от тази на етанола, така че той не се концентрира нито в първака, нито в ракията, нито в лангира. Първакът съдържа други, силно летливи и нежелани в ракията съставки, но метанол - не особено.

Медните съединения, които евентуално се образуват в казана, са много слабо летливи и поне до 400-500 градуса не могат да преминат в парите. Синината в първака пак са медни съединения, но произлизат от охладителната спирала. Получаването им е ясен признак, че предната ракия, варена там, не е стока - съдържа киселини, а значи и други неприятности.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Медните съединения, които евентуално се образуват в казана, са много слабо летливи и поне до 400-500 градуса не могат да преминат в парите. Синината в първака пак са медни съединения, но произлизат от охладителната спирала. Получаването им е ясен признак, че предната ракия, варена там, не е стока - съдържа киселини, а значи и други неприятности.
                    А ако "предна ракия" е нямало какво правим? Тоест говоря за практически нов казан...

Коментар

Първоначално публикуван от Filthy@JvruceR Преглед на мнение
                      А ако "предна ракия" е нямало какво правим? Тоест говоря за практически нов казан...
                      Нищо не правим. Кисел предишен дестилат не е единствения начин да поизядеш медта. Съхранението на медните съдове не е тривиална задача и окиси така или иначе има. За да ги измиеш от тръбата, обаче, си трябва киселинка, иначе на тях си им е добре и там, където са.

Коментар

Re: Метилов алкохол в домашни условия?

Добре, значи мога ли да обобщя, че за да изкараш опасно количество от това, което наричам "метил", то трябва да си голям мърляч и въобще да не спазваш "рецептите на баба"?

Коментар

Конкретно за метиловия алкохол - да. За другите вредни вещества е достатъчно да си малък мърляч.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X