"Инспирирах" се от успоредната статия на Volk (той не е канен в тази, да не се дразни от мен и моите глупости, затова го моля да не пише така, както аз повече няма да пиша в негови нови, за да не го дразня - очевидно не може да се получи мутуализъм, затова нека запазим неутралност и да съжителстваме без вадене на пищови).
Аз съм почитател само на бирата и не употребявам спиртни напитки. Но поради една или друга причина много често ми се налага да присъствам на свещенодействието - варене на домашна гроздова. Технологията на производство (казан, джибри, серпентина, варел с вода, огън) ми е известна донякъде. Дори бих казал, че следвайки рецептурника мога и сам да се справя със задачата без щети. Но не се и няма да се наема да варя ракия сам (бъди спокойно здравно министерство, мило, родно, наше - хората са в безопастност)!
Интересно ми стана едно твърдение от човек, чието име и професия няма да назовавам, но само ще кажа, че е доста начетен и интелигентен. Та той еднозначно ми каза следното:
- В домашни условия метилов алкохол НЕ може да се произведе от джибри! Първакът излязъл от казана се маха, не защото съдържа метил, а защото съдържа меден окис, понеже казаните обикновено са от бакър.
Естествено се отнасям със страхопочитание към подобни голи твърдения. Все пак това, което той каза, се потвърждава видимо от цвета на първака, който излиза от казана, който по една или друга причина гледам - винаги първата течност (при т.нар. "високи градуси") излиза със зеленикав отенък, а това е добър кандидат за титлата "меден окис".
Ние естествено винаги отделяме тази течност в туби, които именовам гръмко с надпис с маркер "метил". Въпросът ми към по-запознатите от вас е - има ли метил в тоя "метил"?
Аз съм почитател само на бирата и не употребявам спиртни напитки. Но поради една или друга причина много често ми се налага да присъствам на свещенодействието - варене на домашна гроздова. Технологията на производство (казан, джибри, серпентина, варел с вода, огън) ми е известна донякъде. Дори бих казал, че следвайки рецептурника мога и сам да се справя със задачата без щети. Но не се и няма да се наема да варя ракия сам (бъди спокойно здравно министерство, мило, родно, наше - хората са в безопастност)!
Интересно ми стана едно твърдение от човек, чието име и професия няма да назовавам, но само ще кажа, че е доста начетен и интелигентен. Та той еднозначно ми каза следното:
- В домашни условия метилов алкохол НЕ може да се произведе от джибри! Първакът излязъл от казана се маха, не защото съдържа метил, а защото съдържа меден окис, понеже казаните обикновено са от бакър.
Естествено се отнасям със страхопочитание към подобни голи твърдения. Все пак това, което той каза, се потвърждава видимо от цвета на първака, който излиза от казана, който по една или друга причина гледам - винаги първата течност (при т.нар. "високи градуси") излиза със зеленикав отенък, а това е добър кандидат за титлата "меден окис".
Ние естествено винаги отделяме тази течност в туби, които именовам гръмко с надпис с маркер "метил". Въпросът ми към по-запознатите от вас е - има ли метил в тоя "метил"?
Коментар