Тази сграда се намира в селото където е бил роден баща ми и все още живеят баба ми и дядо ми.С течение на годините са идвали много туристи,които са разпитвали със интерес за тази сграда.Говори се че това е било гробницата на Хадър Баба и през 1898 година се преустройва в християнска църква.Селото се казва Богомил на 14 километра от Харманли посока Тополовград.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Някой виждал ли е сграда от подобен архитектурен стил в друга част на България?
Свий
X
-
От: Някой виждал ли е сграда от подобен архитектурен стил в друга част на България?
Tова без съмнение е тюрбе -гробница на мюсюлмански ...нещо като светец.Не е единствената в България, ако Ви интересува, ще поразпитам къде другаде има такива постройки.
-
От: Някой виждал ли е сграда от подобен архитектурен стил в друга част на България?
Е значи наистина има и други такива сгради.Старото име на селото е Текята значи в миналото е носело името на тази гробница.Беше ми любопитно защото хората които са се снимаха споменаваха и за други такива сгради но аз никъде несъм виждал макар да съм обикалял много из България.0885719173-Красимир
Коментар
-
ТюлбЕ, с Л и с ударение на Е-то. Строи се близо до гроба на човек, с особени заслуги към исляма. Не към държавата, а към вярата. Аналог на нашите параклиси.
По-скромно такова нещо, значи за по-малко заслужил, или в по-бедна община, е стената на пазара Старата стена в София. Която брутално неграмотно обикновенно наричат римска стена. А това е турска, не римска зидария, и не е руина, ами си е цяло. Толкова е било, когато са го построили.
Коментар
-
Турската гробница в Казанлък.
http://img529.imageshack.us/i/trakiiskagrobniza.jpg/
Коментар
-
От: Re: Някой виждал ли е сграда от подобен архитектурен стил в друга част на Българи
Първоначално публикуван от maistoe Преглед на мнениеЕ то в Богомил имали още хора? Не се ли обезлюди селото?0885719173-Красимир
Коментар
-
Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение...... Строи се близо до гроба на човек, с особени заслуги към исляма. Не към държавата, а към вярата. ....... Ама айде да не ме обвини някой във верска нетърпимост !.
Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Коментар
-
Първоначално публикуван от G_P_S Преглед на мнение,,Tекето,, до Исперих е нещо подобно. Там пък се говори за някой си Демир Баба.Последно редактирано от v12345s; 16-01-11, 09:40.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнениеТюлбЕ, с Л и с ударение на Е-то. Строи се близо до гроба на човек, с особени заслуги към исляма. Не към държавата, а към вярата. Аналог на нашите параклиси.
По-скромно такова нещо, значи за по-малко заслужил, или в по-бедна община, е стената на пазара Старата стена в София. Която брутално неграмотно обикновенно наричат римска стена. А това е турска, не римска зидария, и не е руина, ами си е цяло. Толкова е било, когато са го построили.
Сградата в село Богомил е текето на Хазър Баба, счита се, че е построена през 1541г.През 20 век е функционирала като православен параклис.
Коментар
-
Първоначално публикуван от klasanov Преглед на мнениеТюРбе си е, току-що проверих.А "римската" стена е намазгях (открита джамия,без стени и покрив), нещо доста по-различно и от тюрбе, и от теке.
Сградата в село Богомил е текето на Хазър Баба, счита се, че е построена през 1541г.През 20 век е функционирала като православен параклис.0885719173-Красимир
Коментар
-
Първоначално публикуван от Георги Стоилов Преглед на мнениеВръх Свобода (Енихан), Гроба Енихан БабаLand Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнениеTова някаква дебелашка шега ли е?
Дето всъщност такъв човек няма?
Баси що е забранено да се пише за религия беееИ азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар