Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Границата на мундарлъка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Границата на мундарлъка

Не можах да реша къде да пусна темата, та затова тук. Не, че е нещо маловажно. Лично според мен, това си е откровен опит за убийство. Има и измама, но за това по-нататък.

Първо техническата част, за когото не е интересна, може да продължи направо след снимките.
    Пристига преди няколко дни един младеж с Хонда Кончерто, с оплакване, че нещо по двигателя яко тропа. Припали я, като я чух ми се изправи косата. Обясни ми, че я е купил тропаща, карал я е да сменят лагери, но тропането си останало. Отварям двигателя, с предположения за скъсан бутален болт или някое желязо, напъхано в цилиндрите. Ето какво открих на мотовилката на четвърти цилиндър:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:lager4.jpg
Прегледи:1
Размер:44.3 КБ
ID:5905994

Име:lager2.jpg
Размер:47.7 КБ
ID:5905995

Име:lager1.jpg
Размер:60.2 КБ
ID:5905996

Име:lager3.jpg
Размер:50.8 КБ
ID:5905997

Ако някой още се чуди какво е това - просто 2 парчета неръждавйка 0.6мм, изрязани с ножицата. Колкото и да не ви се вярва - факт. Аз лично изпаднах в депресия.
    Нормалния бабитов лагер на снимките е сложен само за сравнение!

Защо убийство?
    Тая колица вдига 220 без проблем. С вълшебните ламаринки, шанса да се откъсне нещо е 100%. Просто си представете какви ще са последствията, ако дори и на 130км/ч, се откъсне мотовилката. Да го рисувам ли цветно?

Не мога да си представя, що за тъпак трябва да е някой, за да съчини подобна идиотщина.
    При това колата е минала през сервиз за смяна на лагери! Съвсем не мога да си представя що за свръхтъпак трябва да си, за да видиш тия ламаринки, да ги оставиш както са били и да вземеш парите на клиента за ремонт

На фона на тенекиените "лагери", останалите подробности са направо безинтересни. Взели са пари за смяна на гарнитура на картера (беше си старата, напукана гума, с 2 пръста силикон) и смяна на гарнитура на главата (въобще не беше отваряна).

Само малко да се пооправя, ще отскоча до сервиза, където клиента твърди, че са му "сменили" лагерите. По случайност познавам собственика, малко ми е трудно да повярвам, че е способен на чак такава глупост, но ако се окаже вярно - определено ще има координатите на още един сервиз със забележка "Никога не припарвай до това място".

Понякога се чудя, колко ли от колите, движещи се по родните пътища, са се срещали с подобни "майстори" и колко ли от тях имат повече или по-малко прецакани я спирачки, я управление, я окачване, докато собствениците им ги карат спокойно, защото значт, че "майстора е оправил всичко"...
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

От: Границата на мундарлъка

Е сефте. Аз съм се наигравал със същата ламаринка ...
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

След Дъъъъългогодишен опит се Убедих, че не "Гледаш ли в ръцете" има шанс да Изгориш по подобен начин.
      Веднъж Мои (вече Бивши) майстори ми взеха пари за смяна накладки и бях много изненадан след 2 месеца като започна да свири Желязото (нямаше вече Никакви накладки) - вече не се видяхме с тях. А вторият пример е докато чаках да ми сменят стартера на едно старо ситроенче, при майстора дойде момче което беше платило да му сменят буталата при основен ремонт на Алфа и случайно разбрал че все още си кара с "оригиналните" когато си поискал старите бутала (не знам защо) и майстора не могъл да намери 4 еднакви....
      Имам и още при това доста по-прясни примери... но спирам....

Коментар

Ами, Стефчо, то това не е точно мундарлък - под тая дума се разбира небрежно или мърляшки свършена работа..

А тук не е така - според мен си е натурална измама..

Интересно е да споделиш реакцията на собственика на сервиза - предполагам, че ще е безкрайно изненадан.
        И толкова ли е бил изненадан, когато в края на деня е прибрал парите за лагери, които не е купил?

Коментар

Всъщност, кръстих темата така, защото според мен отвъд границата на мундарлъка е откровеното престъпление.

За сервиза ще пиша, стига да се уверя, че не ме подвеждат, защото подобно бвинение е много сериозно. От няколко дена пазя леглото, но вече съм на оправяне, скоро ще има продължение.

Коментар

Чувал съм легенди за бутало от салкъм. Даже ИЖ-ето палело! Усетили се след покупката.
            Последно редактирано от Rabin; 11-11-10, 18:22.

Коментар

Изрязани от по-големи и пасвани с чук съм виждал, с подложена оризова хартия или индиго също.От такъв материал не бях виждал.Не вярвай на това кой какво ти говори ,истината е някъде по средата.
              Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
              Grand 3.1TD
              0898 620 306 Стоян

Коментар

Какво ти говорене, лично аз отварях двигателя, а въпросните "лагери" ги запазих, у мен са.

Коментар

Поднамирисва, че точно в сервиза са сложили неръждавейката. Колата е била със стопен лагер, а престъпникът я е поправял. Май трябва сериозно оплакване в полиция и прокуратура. За опит за убийство!
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Oпити за убийство, престъпления и наказания! Абе толкова ли е страшно ако ти блокира двигател? То дори няма да е внезапно блокиране, просто ще задере по-яко лагера и ще се стопи, както и оригиналния. Че е неправилно направен - спор няма, ама има много по-страшни повреди от тази.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                      ... Понякога се чудя, колко ли от колите, движещи се по родните пътища, са се срещали с подобни "майстори" и колко ли от тях имат повече или по-малко прецакани я спирачки, я управление, я окачване, докато собствениците им ги карат спокойно, защото значт, че "майстора е оправил всичко"...
                      За съжаление, сигурно не са никак малко. След като даже хора, които ти се водят за приятели, могат да направят ремонт така, че в един хубав момент да натиснеш педала и да разбереш, че си останал без спирачки ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                        Oпити за убийство, престъпления и наказания! Абе толкова ли е страшно ако ти блокира двигател? То дори няма да е внезапно блокиране, просто ще задере по-яко лагера и ще се стопи, както и оригиналния. Че е неправилно направен - спор няма, ама има много по-страшни повреди от тази.
                        Rabin, виждал ли си мотовилка, стърчаща от блока? С все буталния болт на нея? А мотовилка, застанала под невъзможен ъгъл, защото петата се е откъснала и след първия удар на вала всичко вътре става на петмез?
                        Коляновия вал в един момент просто спира без предупреждение. Не задира нищо, щото при луфт от 2мм, няма как да задере и при най-добро желание, просто се къса. И дали това ще се случи в момента, в който въртиш стартера (ако си наистина голям късметлия) или в момента, в който изпреварваш някого (ако не си късметлия) или в момета, в който по леко влажен път, насреща ти се движи пълен междуградски автобус (ако и другите не са късметлии), не зависи от теб. Просто става.

Вярно, в конкретния случай трябва да си малко глух, за да караш колата с такъв "лагер", щото тропа много силно, но съм виждал подобно изпълнение, за късмет на ниска скорост и на празна улица, с едно Рено, на което в последствие се оказа, че загубили едната от гайките на мотовилките и бяха сложил най-обикновена 6мм гайка.

Хайде да ти разкажа и още една история, отпреди месец. Пристига едно Сузуки за смяна на накладки - елементарна операция. При огледа, виждам, че и двата маншона на външните карета са яко напукани, собственика купува нови и пътьом ми разказва, че са сменяни съвсем наскоро. Драпал някъде по черно, закачил клонаците, поскъсал предишните - нищо необикновено.
                        Е, вадя маншоните и какво да видя: който и да ги е сменял предния път, просто е издърпал стария маншон, нанизал е новия и е заворил карето. Нито бяха чистили нещо, нито бяха сложили грес. Това е абсолютен мундарлък. Тъпо, скъпо, но поне не е опасно за живота. Между другото, собственика така и не поиска да ми каже къде е правена предишната смяна.

Преди 2-3 години имахме едно служебно Пежо. По някое време му идва ред за смяна на накладки, съответно в сервиз, обаче Пежото съвсем започна да не спира - спирачките в пода и от 30км/ч на сух път спира след около 30 метра. Весело, нали?
                        Карам го в бокса и се оказва, че гадината е с леви и десни накладки. Неизвестно как, бяха успели да ги нанижат наобратно. Наложи се да вадя накладките с чука, сам смятай как са вкарвани. Това вече, за мен е оттатък мундарлъка. От спирачки се мре.
                        А как ти звучи 4 гайки (от 5 възможни) с изхлузени от пренатягане резби на предна гума?

Мога да ти разказвам още много, издънки колкото искаш, а и без това в момента съм болен и нямам кой знае какви развлечения, но мисля, че и това е достатъчно. По-интересното е, че докато не се пребият поне 50 човека, няма никакви последствия. Водача изгубил управление и точка.

Коментар

Това е престъпление. И мен са ме правили на балък-носил съм нов калник за смяна, взех си колата с изчукан и китосан стар...Оттогава отписах тенекиджията и споделих с повечко познати за табиета на въпросния сервиз. Но това е свинщина.
                          Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

От "майстори" съм се напатил, писал съм отдавна.
                            Но по тая логика пренапомпена гума също може да се квалифицира като "опит за убийство". Или неукрепена за балкона саксия.
                            Иначе измамата е престъпление, но не чак опит за убийство. Тия камъчки дето ги разхвърлят по пътищата са си много повече опит, ако вече не се е пребил някой.

Коментар

Е, добре, като те тресне по главата тая неукрепена саксия от, да речем 6-тия етаж, кой ще е виновен? Тоя, дето е оставил 2 килограма гюлле на произвола на съдбата или ти, щото си се движил с несъобразена скорост по тротоара и не си предвидил падащи саксии?
                              искрено се надявам никога да не се налага да го разбираш.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X