Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на нов софтуер за портала?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Избор на нов софтуер за портала?

От известно време софтуера, който ползваме за портала вече не върши работа като функционалност. Има много потребители, имаме и нужда от допълнителни функционалности...

Към момента ползваме PHPBB. За неговата нова версия 3.хх се очаква да има много от исканите от нас функционалности но пък никой не знае дали и кога ще излезе като версия...

Вариантите които обсъждаме са следните
    • 1. Чакаме за PHPBB версия 3.хх
      2. VBuletin (много добра функционалност, календари, sub-форуми, рейтинг на потребителите и т.н. - няма фото галерия...)
      3. Invision Power Board (много екстри, фото галерия, блог система - няма sub-форуми)

Последните два форумът са платени, но това не е сериозен аргумент, против защото месечния трафик на портала обичайно струва повече от цената на този софтуер...

Бих се радвал всеки, който има повече информация или наблюдения върху функционалността да ги сподели. Преминаването от един софтуер на друг ще отнеме доста време и усилия и затова е важно да е добре обмислена стъпка...
    VPetrov.photography

Аз предпочитам да си останем със същия софтуер (или по нова версия). Смяната на друг софтуер ще доведе и до разлика в скина а с този сме свикнали, широко разпространен е и не уморява очите. Например форума на VW не го и поглеждам заради гнусния скин. Иначе третият Invision Power Board бил много добър и широко разпространен. За втория не съм чувал отзиви.
    http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

Наистина трябва да го обмислим, работата няма да е малко.

VBulletin-a е интересен, ето вижте един интересен форум за експедиции, който (мисля, че) е на VBulletin:

http://www.expeditionportal.com/forum/index.php

Коментар

Нашия е по хубав
        http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

И аз мисля като Yordan Kolev.
          Преди месеци и американският портал на G-klas се промени и всеки ден има потребители от цял свят, които се оплакват.
          Преди беше като нашия.Сега изглежда така:
          http://www.benzworld.org/forums/forumdisplay.php?f=36
          B+

Коментар

Е, аз отдавна съм за конференция, не за форум. Като www.auto.ru
            Не знам как се казва тая машина. Но май няма галерии, ако това е каквото си мисля.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
              Е, аз отдавна съм за конференция, не за форум...
              Сигурно схващам бавно и трудно, но мен организацията и подредеността в руските портали (конференции) ме обърква. И така не мога да разбера кое мнение в отговор на кое е и т.н. Да не говорим от гледна точка подреденост на теми, препратки, систематизиране и т.н., всичко което имаме и правим тук. Мое мнение..

Коментар

Е, аз отдавна съм за конференция, не за форум. Като www.auto.ru
                Не знам как се казва тая машина. Но май няма галерии, ако това е каквото си мисля.
                Това Стефане не е форум а просто чат с архив. Което е неизползваемо за нещо сериозно... Затова и на www.auto.ru няма нито една сериозна и дълга тема както при нас например... Подходящо е само за текущи разговори и нищо повече... Ако преминем на подобна организация значи просто да пуснем един чат и въобще да забравим за неща като подреденост, структурираност и използваемост на информацията по-късно.
                А иначе машината им е писана от тях, но в предвид на липсата на каквато и да е функционалност не върши работа...

Всъщност единствените реални алтернативи са тези които по-горе съм споменал...

PhPBB наистистина е много популярен - може би повече от 40% от порталите по света го използват но в него ни липсват следните неща:

1. Сигурност (софтуера е с отворен код) - Най-много проблеми и пробиви в сигурността от всички известни портали.
                2. SUB форуми. Нещо което напоследък много ни трябва за да стане портала ни по-прегледен. Обявено е че в следващата версия ще присъства но кога ще излезе тази версия никой не знае...
                3. Възможност за потребителите да качват картинки без да имат достъп до FTP. Оказва се че работата с FTP е много трудна за около 70% от нашите потребители... (В следващата версия се обявява подобна функционалност)

Първоначално публикуван от vokel
                И аз мисля като Yordan Kolev.
                Преди месеци и американският портал на G-klas се промени и всеки ден има потребители от цял свят, които се оплакват.
                Преди беше като нашия.Сега изглежда така:
                http://www.benzworld.org/forums/forumdisplay.php?f=36
                Те са преминали точно на VBulletin Всъщност този форум е може би най-мощния към момента. Аз наблюдавам преминаване към него (или към IPB) от почти всички които достигнат някакво ниво на потребители и натоварване. Проблемите на PHPBB са че това е напълно свободен софтуер за който никой нищо не отговаря и при всеки сериозен проблем трябва да се оправят местните сисадмини... Докато комерсиалните решения имат както поддръжка така и са проектирани за форуми с големи натоварвания....

А ние вече сме голям форум...

Първоначално публикуван от Yaro
                Сигурно схващам бавно и трудно, но мен организацията и подредеността в руските портали (конференции) ме обърква. И така не мога да разбера кое мнение в отговор на кое е и т.н. Да не говорим от гледна точка подреденост на теми, препратки, систематизиране и т.н., всичко което имаме и правим тук. Мое мнение..
                Яро предполагам имаш в предвид само www.auto.ru В Русия въщност порталите са на същите софтуери както и навсякъде по света. www.auto.ru е много малко изключение и е почти незабележим като обем в сравнение с много други руски портали...
                VPetrov.photography

Коментар

Вървят на отстъп, отговорите са по-надясно. Файдата е че темите лесно и сами се разклоняват, произволни са, и най-важното - с един поглед веднага разбираш кво става и за кво се говори.
                  Там търсачката е друга, и наистина няма проблем да намира всичко. Не трябва да знаеш точната фраза.
                  За систематизирането има ФАКове. Само Уазовската конференция няма, обаче има Уазбука. А тоя фак е фак на сички факове

Коментар

Стефане не знам какво ти харесва на подобна организация - това е най-обикновен чат. Нищо прегледно не виждам. Ако имаш в предвид да виждаш една тема като дърво - всички комерсилни форуми имат тази опция... Но тя не върши особена работа ако има повече картинки а що за сериозна тема без илюстрации и картинки към нея?
                    За търсачката която в момента е към портала си прав че се работи по-трудно - има значение как точно се изписва една дума. Но гореизброените портали комерсиални портали имат много по-добри търсачки... А тази на www.auto.ru е добра просто защото това е YANDEX.RU...

Т.Н. FAQ в тези конференции са всъщност WEB страници. Много трудоемко и бавно за правене да не говорим за ежедневната му поддръжка. Примера който даваш с UAZBUKA.RU е добър. Не случайно точно те веднага си пуснаха и форум (PHPBB) който всъщност в момента вече съдържа повече отколкото самата страница... И освен това да не забравяме че uazbuka.ru е сравнително статичен материал който на практика не се допълва често... И общия обем на цялата uazbuka.ru сравнен например с нашия портал е някъде към 0.1% Ние Стефане сме несравнимо по-големи все пак ние се явяваме еквивалент на целия www.auto.ru + още няколко портала...
                    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров
                      ...
                      Първоначално публикуван от Yaro
                      Яро предполагам имаш в предвид само www.auto.ru...
                      Да, точно ауто.ру-то имах предвид...

Всъщност независимо на кой продукт и версия се спрем, на мен (като модератор) ми се ще по-лесно и ефективно да решим следния важен въпрос :

Разделянето на ценната информация (постове) от лежерните приказки.. Не съм против последните, никак даже, но те не носят информативност в последсвие за нов потребител, или за стар, който иска да потърси вече дискутиран въпрос.

Коментар

Всъщност Яро качествената модерация е един от най-важните критерии за избор на нов софтуер. Стефан даде един перфектен пример с развитието на www.uazbuka.ru В началото www.uazbuka.ru беше просто една извадка от уаз конференцията на www.auto.ru С течението на времето се видя че това положение не устройва вече никой и УАЗБУКА си пуснаха собствен форум който беше PHPBB. Имаха проблеми с него - те са доста посещавани и след около година преминаха на VBulletin

Към настоящия момент конференцията на www.auto.ru за уаз е вече много по-малко посещавана от форума на УАЗБУКА и на последък се е превърнала в обикновена говорилна без почти нищо смислено за разлика от форума към УАЗБУКА. Следя и двете и виждам как ценните личности постепенно се преместиха във форума на УАЗБУКА...
                        VPetrov.photography

Коментар

Малко бавно наистина работи форума обаче аз спецялно за това си инсталирах ФаерФокс. Сега е много по-добре.
                          А по прегледен форум не съм виждал.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex
                            ...А по прегледен форум не съм виждал.
                            Вероятно говориш за нашия.. Желание има още за много подобрения, проблема е, че напоследък времето недостига...

Коментар

И аз съм доволен откъм подреденост и лесна работа с форума! На мен лично, най-много ми допада бутона - актуално (надявам се каквото и да става занапред, тази функция да не изчезне)! Ако се избере вариант, различаващ се коренно от сегашния, всички ще трябва да свикваме с нещо ново, откъдето следва, че ще имаме и проблеми!
                              RB Patrol Team

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X