Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

    В момента колегата Вертер е в района и е сигнализирал вече на 112. Пожара е под връх Балабаница, на съседното, малко по-ниско било. Гори иглостна гора и клек, но заради ниската облачност дима не се вижда отдолу, от ниската част на планината откъм Юндола. Колегата е открил пожара отгоре е търси подстъпи към огъня, в момента е на 150 метра под него. Явно за разликата от другите два пожара в района, на старата хижа Белмекен и под връх Ибър, за този пожарникарите още не знаят. Наоколо няма никой и явно Вретер първи го е забелязал и сигнализирал за него. Според оффроуд картата има подстъпи досами огнищата. Сега Вертер ще свали ГПС координати и ще ги сложа тук. На първо четена са 3 разкъсани огнища, не е 100% ясна площта и границите на пожара.
    Координатите са N 42'07.390 , E 023'50.500, пожарникарите вече са тръгнали, Вертер чака на място да ги упъти. по негова преценка пожара може да се овладее от 20-30 души доста бързо, но пълзи през клека нагора и по-бавно надолу към гората. Подстъпа с джип и дори висока лека кола е лесен, стига се на 100-150 метра от огъня. Ще има още информация тук, когато е налично нещо ново.
    Последно редактирано от zzlatev; 12-10-12, 17:42.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

  • #2
    От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

    Пешеходец съм. Ако някой ще ходи и има място съм на разположение.
    Георги Гатев

    Коментар


    • #3
      От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

      Аз съм на 300 км. от мястото и съм наличен само виртуално, ако някой тръгне, мога да го упътя как да стигне, познавам мястото.
      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
      www.ADV-Bulgaria.com

      Коментар


      • #4
        От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

        Здравейте,

        В редакцията на OFFNews.bg се свързахме с пресцентъра на МВР.

        Те съобщиха, че става дума за стария пожар на Белмекен. Направен е оглед с летателна техника и е установено, че огънят не се е прехвърлял друга местност.

        Коментар


        • #5
          От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

          Не знам какаво казват от Пресцентъра, но току що Вертер от мястото по телефона каза, че първата пожарна е стигнала там. Той и хората с него гасят с лопати, пожарът не е голям и ако се съберат хора, може да се загаси още сега. Но има вятър и каквото успеят да загасят, вятъра пак го разпалва, а от облаците засега само се опитва да ръми. Той ще говори с пожарникарите, но който има опция за тръгване, да има готовност.
          Това от пресцентъра е пълна партенка, какво оглеждат от въздуха, като от час е тъмно там, на 112 са приели сигнала от Веретер като нов и са пристигнали екипи с автомобили. Явно в тоя пресцентър въобще не са наясно, че всъщност май има нов пожар.
          Последно редактирано от zzlatev; 12-10-12, 18:40.
          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
          www.ADV-Bulgaria.com

          Коментар


          • #6
            От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

            Ако някой тръгва съм на линия и аз пасажерската.
            Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
            A POS
            0885600200
            За момента пасажер

            Коментар


            • #7
              От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

              Вертер е говорил с хора от горското, които са потвърдили, че това е нов пожар и няма нищо общо с този в района на Ибър. И вместо да му кажат "добре че се обади", взели да му се карат що не се обадил по-рано. Аман от "отговорни фактори", ми обадил се е веднага като е видял огъна, но вместо "благодаря" сега му се карат. Той няма да си тръгва, докато не се уточни с пожарникарите (които нещо имат проблем с достъпа) имат ли нужда от помощ и да се намесваме ли ние. С джип се стига на 150 метра от пожара, утре като се прибере и си отспи, Вертер ще пусне снимки. Но вятъра е много силен, бута пожара нагоре по склона и дига на моменти по над 10 метрови пламъци въпреки малката площ( засега). Явно пламват една по една туфи от клек.
              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
              www.ADV-Bulgaria.com

              Коментар


              • #8
                От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

                Сега се прибрах.
                Злати, благодаря за отзивчивостта.

                Обадих се на 112 и пожарната и ги известих за пожара в 17:20 часа, въпреки че го забелязахме час, два по-рано. В началото го помислих за облак, защото всички по-високи върхове наоколо бяха покрити с ниска облачност. По-ксъно забелязах и пламъци. Видях в навигацията, че има път донякъде зад Славов връх и тръгнах по него.
                Оказахме се съвсем близо до огъня, който беше на отсрещния хребет. Тогава видях всъщност от навигацията как се казва върхът на който гори, защото до този момент нямах представа как да го опиша на пожарната. Аз дори не бях сигурен къде и кой точно е Славов връх. Те са един до друг три върха. Не познавам добре района.
                Намерихме и път непосредствено до под огъня и оттам малко пеш нагоре и някъде към 18 часа бяхме до пожара.

                Гори всичко макар и не много лесно. Изсъхналата трева го разпространява, но бавно. По това време не духаше силен вятър. Клековете горят лошо, но има едни подобни на тях огромни растения, които са високи 2-3 метра и широки 10 метра и почти не могат да се изгасят, защото няма как да влезнеш в клоните им и да изгасиш огъня.
                Лошото е, че навсякъде има високи иглолистни дървета, които също се опитват да се съпротивляват, но си горят.

                Успях да се изкача откъм източната част, където имаше остра пропаст. Огънят вече беше горял там и бяха останали само догарящи огнища. Останах с впечеатление, че там проблем вече няма.
                От северният склон, под който стигнахме с джипа и до който има най-близко път обаче гореше и слизаше надолу.
                Докато чакахме да дойдат от горското, парковата охрана и пожарникарите задуха силният вятър, който не позволи огънят да продължи да слиза към нас. Впоследствие и там беше почти озаптен. От другите страни на върха видно гори, защото се виждат силни отражения в облаците. Там май никой не стигна, за да види какво е положението.

                Докато бяхме там на мястото н (21 :00 часа) бяха дошли две пожарникарски коли, като големият камион не може да се качи до край, където са джиповете. Остана долу 500 метра под огъня и човекът каза, че нагоре няма да може да се качи.
                Горе успя да се качи едно пожарникарско Аро. Има Уазка и Нива. Общо хората са 10-15, поне докато стоях там.
                До огъня се стига само пеш. Стръмен наклон с клек, но се ходи 10 минути.
                Всички са въоръжени с лопати. Не знам Аро-то дали разполага с друго.

                Ето един телефон на човек от горското, който е там и с който разговаряхме по-рано: 0884 111 413

                И с този номер съм говорил (мисля беше с човек от пожарната), но вече се обърках, защото разговарях общо с две районни пожарни, докато се уточни към кои точно попада този връх: 0888 272 776

                !!!! Възможно е връзката да е трудна, защото се губи обхват. Долу при джиповете има такъв, но горе при огъня няма.

                За през ноща казаха, че няма кой знае какво да се направи. Казаха да не се влиза в дима и местата където гори. Духа силен северен вятър.





                Това е погледнато от запад, до Славов връх. наистина трудно се вижда, защото се слива с облаците.


                Това вече е зад Славов връх, до отклонението до което се стига до огъня.


                Това е вече горялата източна страна




                Това е северният склон, до който се стига най-бързо и под който стигат автомобилите. Последно като го видях към 21:00 часа проблем от тази страна вече нямаше.






                Горе долу до тук стигат автомобилите.









                Дано се погаси бързо и се надвявам да завали дъжд, който няколко часа там само препръскваше.
                Много е неприятно да видиш тази стихия на живо!
                Не е като да гледаш снимки. Ужасно изглежда и ужасно звучи!

                Хората в началото ни направиха забележка, че не сме се обадили по-рано, че в момента сме се намирали в национален парк и нямаме право да сме тук и общо взето разпит и дори проба от грайферите на гумите, защото видели някакви следи от тънки гуми, пък моите са доста дебели.
                Впоследствие казаха, че нямало логика да сме ние....след като сме стояли и сме се обадили. За Бога, какво да сме ние????
                Помислиха си за миг , че сме ние виновните за пожара . Пък кучетата ми гледаха в джипа с фенери и питаха за тях и че нямало право да ги разхождам в паркове..... Доказвахме какво сме правили цял ден със снимки от фотоапаратите и видяха, че сме дошли от Сестримо по асфалта и сме снимали почти цял ден само до и около язовира.
                Разбирам, че трябва да проверят, но не така нападателно.
                Казах им, че нито съм ловец, нито карам по паркове просто ей така, огньове нямам никакъв навик да паля и съм дошъл дотук, само за да видя кой е върхът, къде точно се намира и как се стига до него след като видях, че има някаквъ път в навито. Обадих се, където се сетих, дадох им и координати, изчаках ги повече от час и стоях колкото трябва, докато те сами не ни казаха да си ходим.
                В крайна сметка почувстваха, че са прекалили и накрая станаха благи и разбрани.
                Не е приятно така да те посрещат, но явно и на тях им е писнало. Казаха, че точно идват от някакъв пожар около Костенец.

                Ще се опитам да обясня как се стига до пожара. Ако качвате от Юндола посока язовир Белмекен, на около 5 км преди него вдясно до самията банкет на асфалтовия път има една чешмичка. Специфичното е, че чешмичката е една склуптура на мечка с малко мече до нея. От устата на мечката излиза чочурът.
                Има малко над тях и някакъв заслон или беседка. Точно оттам тръгва път зад мечките към планината. Равен и сравнително поддържан е. Обслужва доста водохващания. Този път свършва точно зад Славов връх, но малко преди края си има едно, единствено отклонение надясно и надолу. Кара се поне 5-6 километра до там. Ако сте тук вече ще виждате пожара и връх Балабаница. Спускането надолу прави два обратни завоя и излиза на едно място като поляна. Оттам пез гората нагоре пътят е малко лош, но няма проблем за всеки джип. След 10 минути ще стигнете точно под огъня и мястото от снимката на която съм спрял с джипа.

                Последно редактирано от verter; 13-10-12, 02:21.
                Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
                0888/00-55-37

                Коментар


                • #9
                  От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

                  Здравейте!
                  Преди малко се прибрахме. Огънят е овладян. Опънато е трасе и се облива с вода. Още в 5 часа сутринта там са отишли и паркова охрана и пожарникари от Пазарджик, Велинград и Сестримо. Сутринта все още е имало мъгла, която е задържала разпрастранението. Около 10 декара клек и трева са изгоряли. Малко дървета са засегнати. Ние тръгнахме към 10 сутринта от София. Така че пристигнахме там към 13 часа по обяд. Пожарникарите вече се бяха преборили. Имаше някалко проблемни точки, в гасенето на които се включихме активно. Все още тлее торфът и трябва да се облива, затова още няколко дни ще се качват екипи от Велинград и Сестримо.
                  Хората днес бяха позитивно настроени към нашето присъствие. Не ни очакваха и се зарадваха.
                  Благодарни са на Вертер. Ние също. Освен, че много точно описание ни даде в публикацията си, днес всички на терен осъзнаваха, че без неговите обаждания не би било възможно да се реагира навреме и да се ограничи на разпространението на огъня преди да засегне близката борова гора. Хвала!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Пожар в Рила между Юндола и Белмекен

                    Браво на Вертер и на останалите колеги! Не се сърдете на местните. В този район - всичко живо, дето прави зулуми по гората, движи основно с джипове (бракониери) и лепенката на форума не им говори много (въпреки, че точно там където е горяло - горските би трябвало да знаят за нас, че не сме проблем, но това е друга тема). Района е известен с многото мълнии, които удрят там (има доста пострадали хора и добитък във времето), а хората които основно обикалят там са местни овчари и тук-там по някой заблуден турист (мястото е в страни от туристическите маршрути в района). Радвам се, че всичко е приключило и е спасено това красиво и сравнително девствено кътче от природата ни!

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X