Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Система за взаимопомощ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Система за взаимопомощ

    Темата идва от тази -> http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=19096

    Сигурен съм тук има не един компетентни хора, които да посъветват как може да се организира въпроса с радиостанциите, и който иска - взима радиостанция и се включва в честотата. С уговорката, че честотата се пази само за подобни случаи а не за чат-ове. Иначе ако има постоянно буботене по радиостанциите, хората просто ще ги гасят.

    Но пък ако се чуват спешни случаи, общо важни неща, организация за протести и помощ на колеги - сигурен съм много ще се отзоват.

    Кажете, има ли такива радиостанции, които да покриват достатъчно голям окръг за да има смисъл ? Аз бих бил твърдо за.

    Представете си го като радиотата, които разнасяме на офроуд разходките, само че може би малко по-мощни и с постоянна честота и задължително включени.

    За за за.
    Последно редактирано от tutin; 05-10-07, 17:01.
    VW Touareg V10, 5000cc

  • #2
    До: FLASH MOB !!!

    Уважаеми колеги. Тук въпросът не е в станциите а в организацията. Ако има съответната организация то всеки може да бъде оповестяван чрез всякакво средство, sms, тел, радио и т.н... НО! Първото е да се определи каква организация евентуално би могла да бъде създадена, с какви цели, задачи и прочие...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #3
      До: FLASH MOB !!!

      Вазимопомощ под всякаква форма. Това е целта.

      Форума е супер, но ако съм закусал посредата на балкана и ме гризат вълци за краката, как да пиша на форума за помощ ?

      Или пък да приемем следния по-лесен казус - на заведение вечерта. Излизаш и гледаш тумба пияни вандализират автомобила ти. Какво правиш ? Прибираш се и пишеш на форума за помощ ? Цъкваш радиото и викаш за помощ еди си къде. Ако имаме обхват няколко километра - със сигурност ще се otzovat "наши" хора.

      Ето трети казус - организира се примерно шествие в подкрепа на учителите - колко лесно ще бъде през деня 3-4 пъти се споменава по станциите - "18h пред министерството в подкрепа на учителите". Ще го чуят сума народ без необходимост на този конкретен момент от компютър, интернет и най-вече случайността да попаднат точно на тази тема и на този пост.

      Проблема според мен с форума не е, че няма инфо, а че има прекалено много и много неща изобщо не се разбира, че се случват или им се губи края от 12 000 поста.
      VW Touareg V10, 5000cc

      Коментар


      • #4
        До: FLASH MOB !!!

        Колега tutin, доколкото схващам, имаш предвид нещо като радиостанциите на такситата. Трябва да те разочаровам - не става, свързано е с лицензиране, инвестиции и в крайна сметка, ние не сме таксиджии без работа, че да слушаме по цял ден радиостанциите...
        Все пак има начин, всички имаме мобилни телефони, че и по няколко даже. Сигурен съм, че ти имаш номерата на поне 4-5 съфорумника, останалото е въпрос на орнизация (Венци го е казал по-горе). Ако за нещо е необходимо спешно да се уведомят примерно 1000 съфорумника, то това може да стане за не повече от 1/2 час. Сигурен съм, че в първите 10 минути новината ще е стигнала поне до един, който има достъп до мрежата, а пускайки съобщението и във форума, с молба всеки, който го прочете, да уведоми тия, на които има телефонните номера. С две думи "верижна информация".
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

        Коментар


        • #5
          До: FLASH MOB !!!

          Хъм... Идейката за такава система е интересна. Ако идеята допадне на много хора лесно мога да спретна система, която като получи СМС от регистриран в нея номер да го разпрати веднага на всички други регистрирани. Или пък да запише глас и да се обади и и предаде на всички, но това е значително по-бавно. Трябва да потърся има ли още безплатни смс гейтуеи, ама и да няма може примерно да се въведе някакъв мизерен членски внос, с който да се закупуват пакети смс-и. Тъкмо и с един истински GSM вързан към системата е по-надежно, отколкото през интернет. Ама това си е за нова тема и по-сериозно обсъждане. Тук почваме да се отклоняваме.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

          Коментар


          • #6
            До: FLASH MOB !!!

            Има модератори, които четат тази тема в момента. Приканвам ги да отворят нова ...
            Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
            Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

            Коментар


            • #7
              До: FLASH MOB !!!

              Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
              Хъм... Идейката за такава система е интересна. Ако идеята допадне на много хора лесно мога да спретна система, която като получи СМС от регистриран в нея номер да го разпрати веднага на всички други регистрирани. Или пък да запише глас и да се обади и и предаде на всички, но това е значително по-бавно. Трябва да потърся има ли още безплатни смс гейтуеи, ама и да няма може примерно да се въведе някакъв мизерен членски внос, с който да се закупуват пакети смс-и. Тъкмо и с един истински GSM вързан към системата е по-надежно, отколкото през интернет...
              Аз съм ЗА!
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

              Коментар


              • #8
                До: Система за взаимопомощ

                Всъщност най-простият вариант на "системата" може да бъде просто един стар симбиън телефон включен вечно към зарядното. Има програмки, които правят точно това. При получаване на СМС го прерпащат към списък телефони. Другият вариант е компютър с изцяло опенсорс ссофтуеър и интерент или закачен стар GSM към него.
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                Коментар


                • #9
                  До: Система за взаимопомощ

                  Супер, ето че има начин.

                  Никъде не е казано, че радиостанция е най-удачния начин и очевидно не е, пък и има по-лесно.

                  Значи за това нещо си трябват обаче формално отговорни хора, поне 2-3 души. 1 технически да може да реализира нещата с компа, gsm-то и т.н., един който да се занимава със зареждане на достатъчно смс пакети и събиране на членска вноска за покриване на разхода и един за нещо, което не се сещам сега Ако се намери човек, който да събира всички тези таланти в едно - да вдига ръка сега

                  Аз мога да подпомогна както с телефон, така евентуално и със някое по-старичко PC.
                  VW Touareg V10, 5000cc

                  Коментар


                  • #10
                    До: Система за взаимопомощ

                    Zaarin предложи добро решение пък и да ви кажа с техническата страна проблеми едва ли ще има... Дайте да обсъдим целите, задачите и правилата върху които ще работи организацията. Нека да видим мненията и след това да ги оформим като идея. Ако се харесва на всички да почнем реализация...
                    VPetrov.photography

                    Коментар


                    • #11
                      До: Система за взаимопомощ

                      Варианти за участие :

                      1. User се записва и плаща определена вноска за да се покрият оперативните разходи на системата

                      2. Вноски няма, но всеки изпратен смс към системата (видгане на аларма) струва определени пари. Така ще се избегнат и глупави спам смс-и

                      3. По точка 1, но със сериозен предварителен подбор на включените, тоест наистина доверени хора а не всеки, който даде 5 лева. Освен това системата трябва да разпраща смс-и само ако са получени от оторизирани номера (тези на членовете).

                      Идеи ?
                      VW Touareg V10, 5000cc

                      Коментар


                      • #12
                        До: Система за взаимопомощ

                        Дайте сега на първо място да направим дефиниция кой е сериозен човек и как да го преценяваме... Без майтап но личния състав определя успеха или неуспеха на всяко начинание... И колкото и да ви се струва тривиално но аз предлагам да бъде създадена комисия която да гласува всеки който иска да бъде член на тази организация... Иначе ще стане много смешно... Всеки лумпен който иска се записва, дава 5 лева и още първата нощ ще търчим да се бием с таксиметърджиите с които се е заял та да видят всички кой може да викне...
                        VPetrov.photography

                        Коментар


                        • #13
                          До: Система за взаимопомощ

                          Абсолютно да. Според мен критерия трябва да бъде обвързан с известно време прекарано на форума, това, че те познават кой си що годе, и с примерно 3 пропоръки на вече членове. Тоест един вид трима души дават глас, че си ок преди формално да бъде приет член или да бъде отхвърлен.
                          VW Touareg V10, 5000cc

                          Коментар


                          • #14
                            До: Система за взаимопомощ

                            Ето още една екстра за тия, които имат "право на легитимация". Предлагам, колегите които са с "право на легитимация", при заявено желание от тяхна страна, да бъдат автоматично включени в "отбора". За останалите, може да се подходи по предложения от tutin принцип, по примера на прословутите английски клубове.
                            Бих добавил и още нещо, за да се избегне възможност за злоупотреба, при получаване на смс, преди да бъде "размножен" и изпратен до всички, най-напред да бъде приет само от няколко, да ги наречем "модератори" и по тяхна преценка, да бъде мултиплициран, или спрян. Предлагам да са няколко, защото, ако е само един и не получи смс-а, а такива неща се случват, ще се провали системата. Всеки един от тия оторизирани "модератори", да има правото и техническата възможност (чрез мобилния си телефон) да стартира системата.
                            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Система за взаимопомощ

                              За техническата част мога да помагам. С парите не съм много навит да се занимавам, но съм много ЗА това да има някаква таска, ако ще да е 5 лева годишно. Самото наличие дори на 1 лев такса е голям филтър срещу простотии. Надявам се, че системата предимно ще бездейства и молбите за помощ ще са малко , така че и разходите за пакети СМСи няма да са големи.

                              Ако искаме по-голям контрол, отдалечена администрация, автоматично залепяне на номера и името на пращащия, ако е забравил да ги напише(пък и като си на зор ще е по-бързо да пишеш само къде и си и какво става без име и телефон). То тогава задължително ще трябва РС. Също така от него СМС-а ще може да се пуска и в спецялен раздел на форума, който не е задължително да е видим само за групата одобрени. Така в него ще могат да пишат и хора извън групата и, ако някой види молбата и прецени, че е важна да я пусне и в системата. Т.е. всички членове на форума ще могат да се възползват макар и с орязана функционалност.

                              Не съм много сигурен, че за подобно нещо само "+ Право на легитимация" е достатъчно. По-добре наистина някаква комисия да вкара първоначално определен брой хора и след това да се влиза с препоръки от 2 - 3 други членове.

                              За функциите й е малко по-сложен въпроса. Членовете трябва да са със съзнанието, че това е последна надежда. Не върви, ако примерно спукаш гума в центъра и нямаш крик да наспамиш няколко десетки души вместо да проведеш един два нормални телефонни разговора и да си решиш проблема. Т.е. трябва да има и строга система за наказание(изключване) на членове и съответно комисия, която да се занимава с такава преценка. Защото пък, ако например бързаш към болницата намирането на крик си става спешно и важно...
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X