Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси към юристите във форума - трудова борса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпроси към юристите във форума - трудова борса

Здравейте колеги,
    моята приятелка я съкратиха от работа - основание - чл.328 ал.1 т.3 /при намаляване обема на работа/, във връзка със сроковете ,предвидени в чл. 326 , ал.2 и във връзка с чл.329 от КТ

Днес отиде да си подава документите в трудовата борса,че е безработна - за да си взима обещетението докато си намери друга работа / с нейният трудов стаж = 8 месеца/. Като е попълваla декларация, се оказало и са и казали,че понеже в момента учи за бакалавър - най-вероятно нямало да и дадът обещетение ?! Това по някакъв нов закон било ?! Каква е тая глупост ?! Да не говорим,че е последна година и последния семестър се плати януари месец. Ако има значение по казауса - взимаше стипендия или пенсия не знам как се води до декември миналата година /докато навърши 26г. след това я спряха,защото до тези години се полага тази стипендия/пенсия/ заради това,че е с един родител.

Възможно ли е действително да я отрежат за тези 8 месеца и да не и дават пари от бюрото по труда ?! Осигуровки и т.н. работодателя ги е плащал до последно.

Работиш 8 години за една фирма, внасят ти най-редовно данъци, осигуровки и т.н. и накрая като останеш без работа ти казват - сори ама учиш за висшист няма да ти даваме пари.. баси и държавата....

Предварително Благодаря на отзовалите се.

П.П. Не знам дали е важно, но все пак да кажа - дистанционно обучение е в университета,не редовно, не задочно...
    Последно редактирано от DaGa; 20-04-16, 13:48.

От: Въпроси към юристите във форума - трудова борса

НЕ съм спец, ама у нас да знаят на борсата дали учиш или не, ми се вижда невъзможно. Те къде по-лесни неща не могат да правят, та това ли.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

И аз се учудих, но като е подавала декларацията са проверили - цитирам думите на приятелката "в сайта на МОН" и са и казали,че виждат, че в момента е студентка в МВБУ... та явно има начин... И за мен беше странно, но факт...

П.П. И ето го и сайта..

https://www2.mon.bg/AdminUReg/

И пак не разбирам от какъв зор няма да ти дават помощ от бюрото по труда,защото си студент при това дистанционно обучение ?! Айде тия студентки дето нарочно забременяват и се записват висше само и само да вземат 2000 или 3000лв бяха ... ама тука случая е коренно различен...

Коментар

Съжалявам, че не мога да помогна, но може би е от значение 8 месеца или 8 години е работила...

Коментар

Почти 8 години е работила /трудов стаж/ във фирмата /иначе има още няколко месеца трудов стаж в друга фирма преди това/ = 8 месеца на борсата има право на обезщетение.. /от 5 до 10 години трудов стаж = 8 месеца на борсата/ извинявам се ако нещо не съм го уточнил като хората в първият ми пост

Коментар

Въпроса опира до това дали е била осигурена за риска безработица.Ако е била на непълен работен ден демек по-малко от 5 дни и 40 часа седмично най-вероятно не са я осигурявали за този риск и няма да получи обезщетение. Трябва да попада ако не се лъжа в обхвата на лицата по чл.4 КСО.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Коментар

Работеше си на пълен работен ден. Всичко и е плащано. Фирмата е доста известна, не е някоя измекярска. И пак да кажа - не е редовно обучение,а дистанционно

Sent from my SM-G388F using Tapatalk

Коментар

Не виждам причина, ако в момента е без работа и отговаря на условията да не и отпуснат обезщетение. Не ми е известен нов закон, който да урежда нещата по различен начин. Щом има стажа, регистрирала се е, не е пенсионер и не упражнява др. трудова дейност за която задължително трябва да я осигуряват за безработица значи има право на обезщетение. Изчакайте отговора от НОЙ, няма смисъл да гадаем.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X