Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси относно Ауди А3

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Въпроси относно Ауди А3

    Здравейте, скоро ще купуваме кола и съм се нацелил на Ауди А3. По-точно, гледал съм модели от годините 1997, 1998, 1999.
    Искам да попитам за колата, как е с разхода на гориво, скъпи ли са частите и като цяло как се държи колата?

  • #2
    От: Въпроси относно Ауди А3

    Не знам дали тук е позволен двойния пост, но ще пиша, тъй като не мога да редактирам първият си пост.
    Винтилирана или невинтилирана е по-добре да бъде? И каква е разликата?

    Коментар


    • #3
      От: Въпроси относно Ауди А3

      Това е Голф 4 с други ламарини. Има доста двигатели на разположение, бензинови и дизелови. Всичките са сравнително безпроблемни. Разхода при различните двигатели е различен. Частите са на сравнително нормални цени.
      От въпросите е ясно, че не разбираш от коли, така че вентилиран или не, е излишно тепърва да ти се обяснява. А и не е толкова важно.
      Важно е да знаеш, че по-мощните и големи двигатели харчат повече, а и данъка е по-висок. Това ако парите са ти фактор.
      На бензиновите за икономия се слагат газови уредби, за да се карат и на пропан-бутан, който е над два пъти по-евтин от бензина. Дизеловите пък си харчат доста по-малко от бензиновите, но поддръжката им е малко по-скъпа.

      Най-добре намери близък който да разбира от автомобили що годе, да ти помогне с огледите и покупката.

      ПП: Според мен си объркал и раздела за тази тема.

      Освен това има форум и на Ауди и на Фоксваген, където ще можеш да намериш повече информация.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

      Коментар


      • #4
        От: Въпроси относно Ауди А3

        Да, не разбирам много от коли, затова пиша тук. Горе долу отговорите ти ми помогнаха, за което благодаря!
        Колата ще я карам само на бензин/дизел(зависи каква взема де), а не на газ. С газ не искам да си имам работа, защото първо, че с нея колата ще е по-тромава и второ, чувал съм, че газта убива двигателя... Ясно ми е, че колкото по-мощна е, толкова повече ще гори, а и данъка ще е по-висок.
        Интересуваше ме главно горе долу какъв е разхода на моделите от тези години(бензинов и дизелов дв.) и за цените на частите, тъй като бях дочул, че са по-скъпи.

        Коментар


        • #5
          От: Въпроси относно Ауди А3

          Нека модератор да премести темата, в който раздел трябва да бъде. Извинявам се, ако наистина съм объркал раздела.

          Коментар


          • #6
            От: Въпроси относно Ауди А3

            Ами не знам какво значи според теб евтини или скъпи части. Но спрямо други марки и модели, нещата са сходни като цени. Не са проблемни коли и ако не вземеш съвсем лош екземпляр, основно ще сменяш нормалните консумативи - масла, филтри, ремъци свещи...
            Разхода зависи освен от избора на двигател, също и от начина на ползване.
            Ето ти един сайт за разхода - http://www.spritmonitor.de/de/uebers...=1&powerunit=2 (горе можеш да промениш езика на английски или френски, можеш и да избереш други модели или конкретни подробности)
            Освен това, в мобиле бг, има и линкове към аутодата където също може да видиш горе долу характеристиките на автомобила с различни двигатели - http://bg.autodata24.com/audi/a3/list
            Избрания от теб модел е първата генерация на Ауди А3, води се 8L(това е заводско означение не популярно).
            Дизела харчи почти двойно по-малко от някои бензинови мотори на модела, има и сравнително добра динамика. Ако ще навърташ много километри и не желаеш бензинов с газ, това е по-изгодния избор.
            От друга страна, не е съвсем вярно, че газта убива двигателя. При някои марки и модели наистина предизвиква малко ускорено износване на определени части, но специално на този модел с наличните мотори, е по-скоро без разлика. Динамиката също не се влияе особено много, при читаво монтирана газова уредба. Още по-добре е ползването на газов инжекцион, то е за предпочитане. Можеш дори да вземеш направо кола с монтирана газова. Разликата в цените на горивата е много съществена и наистина няма от какво да се опасяваш, относно вреди за мотора. Даже когато ги има, те се случват след десетки хиляди километри. При пробег около 10 хиляди километра на година, с газовата се спестяват примерно 1000лв. За няколко години разликата е повече от цената на колата. А негативи на практика няма.

            Успех с избора!
            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

            Коментар


            • #7
              От: Въпроси относно Ауди А3

              Ежедневно ще въртя по минимум 60км. И това ~7 месеца в годината ежедневно. През останалото време също ще върви разбира се, но ще изминава в пъти по-малко километри.
              Благодаря за помощта, Цецо и Честита нова година!

              Коментар


              • #8
                От: Въпроси относно Ауди А3

                Първоначално публикуван от WonG Преглед на мнение
                Колата ще я карам само на бензин/дизел(зависи каква взема де), а не на газ. С газ не искам да си имам работа, защото първо, че с нея колата ще е по-тромава и второ, чувал съм, че газта убива двигателя...
                Карам 1.8 Т , монтирано не в А3 , а в А6. С газов инжекцион на BRC , разликата в ускорението до 100 км/ч между бензин и газ е около две десети от секундата ( замерено с G-tech ).
                При качествено монтирана газова уредба няма да имаш никакви драми с двигателя. ( или такива, породени от наличието на газ )
                Сега, конкретно за А3. Дизелите са им добри, като най-добър ( макар и най слаб ) е 90 кс. Доста по-опростен от по-силните серии на 1.9 ТДИ. Той е без "променлива геометрия" на турбината.Няма и демпферен маховик, който си е доста скъпа част.
                При 110 и 131 кс турбината е с променлива геометрия и двумасов ( демпферен ) маховик. Евентуално при много градско шофиране геометрвията би искала почистване. Като вървеж 131 е най-добре. ( Макар,че и 110кс + чип също е добра опция ).
                Бензиновите двигатели : Най-препоръчителен е 1.8 Т. Разликата в разхода между него и атмосферния 1.8 е нищожна, за сметка на динамиката. Предлага се както в 150, така и 180 кс. версия. Разликата е основно в налягането на турбината ( 0.6 за 150 и 0.8 бара за 180 кс ). Двигателя е здрав, няма някакви фрапиращо известни дефекти при него. Много лесно се "засилва" нагоре.Маховикът и тук е демпферен, но е сравнително лесно замяната му с твърд маховик.
                Относно разхода на гориво : В А6, 1.8Т ми прави : градско между 13-15 газ и извънградско между 9 и 10 газ. В А3 ще е надолу.
                First Man, then Machine!
                Lada Niva
                Honda XR 400

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X