Не мога да повярвам! Очаквах да се видим тези дни, бяхме се уговорили, ето му последният SMS до мен:
От 2 юли
Сл. седм. идвам София. Нося Раб. Дeло от 10.11.1989 и тоже царският манифест от 1934 за сусп. на конституцията! Слабо?
- - -
Ето предишните му SMS-и, които не съм изтрил (ще видите и Симеон, строго следящ за добрия български език; и Симеон отлично знаещ руски; и Симеон - зевзек и философ).
От 8 юни
Вчера чух в автобуса. Аз мъй страхши да дода? Гениално!
От 17 юни
Чтобы портянки не пахли не надо их нюхать.
От 26 юни
Это стрела летит быстро, а лук натягивается медленно...
- - -
Когато се запознахме - на събора в Старозагорско през 2008-а, беше на 73 години. Едно от първите неща, които ми каза е, че в рода му има столетници и се чуди какво ще прави цели 27 години.
Нямаше да са му много тези години; той живееше като за трима - с пътувания, с приятели, с разкази.
След като старостта започна да го подкопава, пак беше активен и бдителен към граматиката, ("Ники, в твоя вестник знаеш ли какво сте написали?"...) Но започна да забравя, че неведнъж е разказвал едни и същи неща, включително за единствения негов приятел, който се похвалил, че е е...л овца.
Мама му стара, да се смееш ли, да плачеш ли. Ще ми липсва, макар че се виждахме рядко.
И ми се беше похвалил, че си е купил "Нисан Микра" и е много доволен, и това ще му е последната кола. Аз: "Недей с такива приказки, Симеоне..."
Лека ти пръст, приятелю! Много хора ще пазят чудесни спомени за теб!
- - -
Пратил ми беше преди време един обемист текст за Нефтохим (част от него е публикувана във форума). Прати ми и рисунки - той рисуваше добре. Ще ги потърся и някак ще ги кача тук.
- - -
На снимките, които ще се опитам да приложа е на Витоша, на 17 май 2008 г. Тръгваше за Босна и някаква друга бивша Югославия и щаше там да се запознае с Кустурица, да снима паметници и момичета и така да разсъждава за видяното, както никой друг не би се сетил да разсъждава.
Снощи, когато прочетох темата, не ми беше изобщо до писане...
Преди няколко години имахме удоволствието да се запознаем с бай Симеон цялото семейство.
Нека почива в мир, ще остане завинаги в нашите спомени като интересна и приятна личност.
Някога Цицерон е написал, че старите хора са като старото вино...или е вкиснато и не става нищо от него, или е запазило вкуса си, отлежало и събрало в себе си благоуханието на годините. Симеон беше определенно едно рядко хубаво вино, от което всеки във форума е изпитал наслада !
Коментар