Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за пострадалите ни съседи в Турция и Сирия

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Помощ за пострадалите ни съседи в Турция и Сирия

    Колеги, дори с по няколко лева, може да помогнем много....

    публикувам информацията на Мария Спирова от ФБ:

    Около 4 сутринта в понеделник убийствено земетресение, 7.8 по скалата на Рихтер, удари части от южна Турция и северна Сирия. Часове по-късно удари втора вълна с почти същата мощ. Десетки вторични трусове държаха оцелелите в непрестанна паника часове наред.

    Разрушенията са неописуеми, жертвите приближават 5000 по последни данни, а от Световната здравна организация предупреждават, че броят на загиналите верятно ще достигне 20 000.

    С редица по-малки населени места в граничните зони все още няма контакт, а турските служби за гражданска защита са в тотален преразход и не успяват да покрият трасето от над 1000 километра разрушения.

    Неясен брой бедстващи семейства, изскочили от леглата си по пижами след началния трус, прекараха ден и нощ в студове около нулата без подслон, често борещи се с голи ръце да изровят близките си изпод развалините на домовете си.

    В Сирия, където пострада последният бунтовен регион, информацията за загиналите и ранените е оскъдна, а местните доброволчески спасителни отряди се борят с критичен недостиг на гориво, функциониращи болници и медицинки консумативи.

    В ход е международна операция за спешна помощ: екипи от Индия, Южна Корея, Калифорния, България и редица други страни пътуват или вече са на място в бедстващи населени места. Навсякъде се докладва остра липса на храна, питейна вода, електричество, топли дрехи, структури за подслон...
    Задачата пред спасителите е с отчайващ мащаб, а страданието на хиляди хора - без ясен хоризонт на облекчение.

    КАК ДА ПОМОГНЕМ?

    Направих кратък списък от организации, които имат сигурен достъп до пострадалите в Турция и Сирия - спешните ни дарения СЕГА са най-ефективният начин да помогнем на най-много хора в най-остра нужда да оцелеят. Да бъдат измъкнати от руините и спасени от студ и глад.

    1. Както вече всички знаете, Lazar Radkov и Manol Peykov веднага реагираха с местни кампании, които директно помагат на спасителите от България и пострадалите в Турция да се справят с кризисната ситуация.

    Изпращайте пари на Манол на същата сметка като за Украйна, НО с ясно обозначение за Турция.
    Ето я:
    BG39DEMI92405000305527
    Търговска банка Д
    BIC: DEMIBGSF
    Титуляр: Манол Костадинов Пейков

    Можете да ползвате и PayPal: manolpeykov@yahoo.com

    Лазар се обедини с КаузиБГ и събира средства за одеала, спални чували, шалтета, спасително фолио, походни легла и всичко необходимо за помагане на пострадалите тук:
    https://www.kauzi.bg/blog/?page_id=6496

    2. Десет души от спасителните отреди от на Пловдив и София тръгнаха рано сутринта за зоната на земетресението в Турция. Тези смели и жертвоготовни сънародници ще бъдат част от екипа доброволци, изпратени от Национална Асоциация на Доброволците в Република България. Самият екип има нужда от храна, медикаменти, екипировка и други за поне седмица. Подкрепете ги с дарение тук:

    Титуляр: Сдружение 'Аварийно Спасяване Пловдив'
    IBAN: BG68RZBB91551012506770
    BIC RZBBBGSF
    Основание: дарение за земетресението в Турция

    3. "Национална мрежа за децата" насочва всички дарения, постъпили през февруари, към хуманитарна организация в пряко сътрудничество с кметството на турския град Арсуз, който се намира в един от по-трудно достъпните райони - близо до сирийската граница и епицентъра на труса. Освен за местното население, общината в Арсуз трябва да се погрижи за голям брой сирийски бежанци. Можете да помогнете на хората там да се справят с ужаса, който ги сполетя, с дарение тук:
    https://nmd.bg/vsichki-dareniya-za-naczionalna-mrezha-za…/

    4. Гората.бг - група е във връзка с жители на тежко пострадалите градове Адана и Газиантеп, където населението бедства, заобиколено от невиждани разрушения и травматизирано от преживения и продължаващ ужас. Никола Рахнев и колеги събират дарения за директни доставки на одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи, в това число и българските.

    С карта или PayPal, може да дарите тук:
    https://www.paypal.com/donate/…

    С банков превод:
    Фондация „Гората.бг“
    IBAN: BG74RZBB91551011840078
    Основание: Земетресение

    5. Няколко опитни международни организации имат установен достъп до зметеръсната зона и могат да подпомагат системно пострадалите както в Турция, ТАКА И В СИРИЯ, където да достигне така необходимата помощ е много по-трудно.

    International Rescue Committee е на терен в Сирия от 2012. Екипите им имат достъп до хора в пострадалите сирийски райони, които вече са бездомни бежанци и земетресението ги лиши от малкото им земни удобства. Дарете за спасителите там ето тук:

    https://help.rescue-uk.org/…/crisis-turkey-and-syria…

    УНИЦЕФ също има достъп до пострадали сирийски семейства и е готова да помгне на Турция при искане от страна на държавата. Сред основните рискове за живота на оцелелите от земетресението деца са болестите на мръсотията и липсата на чиста питейна вода вследствие на разрушена инфраструктура. Дарете тук, за да помогнете с доставките на вода и хигиенни материали до поразените зони:

    https://www.unicef.org.uk/…/donate-and-help-protect…/…

    World Food Programme не се нуждае от представяне - техните екипи също са на терен в Сирия и Турция и си партнират с местните организации за спешни доставки на пакети храна в засегнатите райони, където вече е абсолютно невъзможно просто да идеш до магазина и да си купиш сандвич, дори да имаш достъп до пари... Дарете тук:
    https://donatenow.wfp.org/Turkey-earthquake-1/~my-donation?lang=en_EN&amount=3060&frequency=once&utm_jobid=696650&utm_source=All%20Subscribers&utm_campaign=230206_Syria_Emergency&utm_medium=email&utm_ content=230206_Syria_Emergency_696650&utm_cid=7014y000001ghdjAAA&utm_platform=marketingcloud

    СЕДЕМ ЗА СЕДЕМ

    И накрая.
    Остава седмица до Свети Валентин. Ден, който в далечния си римски произход е фестивал, честващ именно бруталната и незаобиколима сила на природата. С течение на времето, модерните индустриални общества "опитомяват" този празник, който вече няма нищо общо и с християнския мъченик, чиято име носи. Днес 14 февруари е ден на романтичната любов. Но тя не може да съществува истински без една друга, по-голяма, по-всеобемаща любов - тази към ближния и тази към далечния. Любовта към човечеството, позната и в християнството, и в исляма. От тази голяма любов произтичат и чувството за дълг да помогнеш на споходения от беда, и импулсът към щедрост. Да дадеш на този, който има нужда, е най-висшето и проявление. Да оставиш своя живот, за да спасиш борещия се със смъртна опасност.

    В понеделник всичките ни модерни илюзии за власт над света и животите ни за пореден път бяха смазани от природата, която отново напомни за себе си по съкрушителен начин.

    Имаме 7 дни до Свети Валентин.
    Това са седемте най-критични дни за пострадалите от бедствието - в тези дни могат и трябва да бъдат спасени възможно най-много хора от студ, болести, глад и смърт от наранявания. И ако във всеки един от тези седем дни всеки от нас увлече по един свой познат да покаже човеколюбие - то всяка наша щедрост ще се умножи седмократно.


    #7за7

    Това е целта, която си поставям и която предлагам и вас.

    Да се опитаме да убедим по един човек на ден в седмицата на Свети Валентин да дари за усилията на спасителите в Турция и Сирия. Да помислим първо за трима сред познатите си, които не са без средства, и да ги подтикнем да направят дарение, което не е символично, защото добрината има смисъл, когато се прави искрено според възможностите. После нека изберем още четирима приятели, макар и с обикновени възможности, и да ги вдъхновим към благотворителен жест, макар и символичен. Солидарността е единствената доставка от първа необходимост, която не изисква тирове и бензин. Тя може да стопли поне малко още преди одеалата да са пристигнали.
    Show must go on!
    LZ1VES

  • #2
    Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от земетресението в Република Турция на 6 февруари 2023 г. Открита е специална банкова сметка в лева:
    IBAN: BG64UNCR76301078660913
    За пострадалите от земетресението в Турция.

    Можете също да подкрепите кампанията на БЧК и със SMS на кратък номер 1466.

    Show must go on!
    LZ1VES

    Коментар


    • #3
      КАМПАНИЯ НА БЧК ЗА МАТЕРИАЛНИ ДАРЕНИЯ В ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ И СИРИЯ
      Къде? - 9-та Районна служба на ПБЗН; ж.к. „Люлин“ 10
      Локацията вече не е актуална ,звънете в БЧК за повече информация.
      Последно редактирано от kalin09; 22-02-23, 20:27.
      Калин Владов,09РСПБЗН

      Коментар


      • #4
        Интересна публикация на Манол Пейков във FB:


        Тази сутрин (много изненадващо за самия мен) ми позвъни лично посланичката на Турция Айлин Секизкьок.

        Беше изключително трогната и почти през сълзи ме помоли да изкажа на в с е к и от вас дълбоката й благодарност и признателност.

        "Благодарение на това, което правите за нас в този нечувано тежък момент разбрах, че България е истински приятел на Турция."

        Така каза. И обеща да съдейства със всичко, което е нужно, за улесняване и подпомагане на работата ни.

        Помоли ме също така да споделя с вас кои са трите най-необходими неща в момента в засегнатите райони:

        ● Палатки,

        ● Одеяла,

        ● Г а з о в и генератори и отоплителни системи (важно е да са на газ, а не бензинови или дизелови).

        Малко по-късно ми звъннаха от Луфтханза Техник и ми предложиха да натоварят част от стоките, дарени от вас и купени с в а ш и т е дарения, на самолет на Pegassus, който е бил отремонтиран в България и сега се връща в Турция. Предоставиха ми и безплатен склад (неограничен по площ) на Летище София за временен престой на предназначените за въздушен транспорт пратки.

        Няколко минути след това ме осведомиха, че Turkish Airlines също са готови да предоставят самолетите си за превозване на дарения – и то не на един, а на всички свои полети от София. Което прави наличното пространство почти неограничено.

        Преди да съм успял да стигна до банята ми се обадиха от Съюза на зърнопроизводителите в България и любезно предложиха да дарят 75 тона зърно, а аз да намеря къде да го смеля. Приех с благодарност и начаса открих мелница, която да поеме поръчката. (75 тона зърно по всяка вероятност ще се превърне в около 50 тона брашно – два цели тира, на приблизителна стойност 45,000 лева.)

        Когато стигнах до двора на Жанет 45 установих, че всичко тече с пълна пара. Макар нещата периодично да се извозват в складове в двата края на Пловдив, заварих над 20 внимателно сортирани и стречовани палета с одеяла, палатки, дрехи, храни.

        Най-удивителното (и задължаващото!) от всичко, обаче, е доверието на хората, които ми носят пари на ръка.

        – Ето ви сто лева, 50 за Турция и 50 за Сирия – ми казва човек на средна възраст и ми подава няколко банкноти.

        – От кого да запиша? – питам.

        – От Гошо.

        Други ми ги носят в пликове, трети – в найлонови пликчета. Четвърти просто ги вадят от джоба, бутат ми ги в ръката и отказват да си кажат имената.

        Утре заминавам за Кешан (град в Турция, на 80 км от българската граница), до завода за студоустойчиви трислойни "семейни" палатки, които издържат на минусови температури и събират до 6-7 човека.

        Ще ми се да купя поне 100 за Турция и още толкова за Сирия. Особено предвид думите на посланичката от тази сутрин – студоустойчивите палатки в момента са най-търсеното и най-нужно нещо.

        Припомням сметката за дарения:

        BG39DEMI92405000305527
        Търговска банка Д
        BIC: DEMIBGSF
        Титуляр: Манол Костадинов Пейков
        Основание: За пострадалите от земетресението.

        PayPal: manolpeykov@yahoo.com

        След час ще опресня списъка с пунктовете за приемане на дарения, които ще работят в събота и неделя.

        Благодаря ви от все сърце!
        Show must go on!
        LZ1VES

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X