Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лакиране на ЕкоПътека Ждрелото на река Ерма !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Лакиране на ЕкоПътека Ждрелото на река Ерма !

Първоначално публикуван от karies Преглед на мнение
    +1
    Явно сте решили вече, но... да знаете че са в това състояние почти от направата им и в общи линии - държат се
    Гарантирам че ще изкарат и това и следващото лято, ако не ги отнесе ерозията, както направи с друга "пералня на евросредства" в района - "екопътеката" в ждрелото на р. Ябланица.
    Извинявам се, ама лакирани мостчета в ония див район ми се струва направо первезно...

относно собствеността - имаше въпрос по-горе - на община Трън е, но не вярвам да възразят, най-много някоя медийна акция да спретнат. За това което се случва по екопътеката предполагам трябва да отговарят от РИОСВ-Перник, но за съжаление виждам късно темата, а и не съм сигурн до колко ще вземат отношение...

Хубаво е да има желание човек, но твърде често най-лошите неща се вършат от добри намерения...

В случая "самодейността", дори бих рекъл самоуправството ми се струват меко казано неуместни.

Моля поне пазете природата, реката и неразливайте лак наляво и надясно.

И още нещо - действително е много по-добре с безир. Оставете онуй за запечатките... И много по-малка ще бъде намесата, доста по-невидима и е по-добре за дървото. Отделно е задължително да се грундира с безир в такива случаи. Само за подръжка е по-трудно - след 3 г. наново

пп. че откога пък безира е "народна рецепта" и се използва при траверси? ох...моля, ползвайте поне безир! Много по-неувреждащо за външния вид, отделно че лака се пързаля и...
    Първоначално публикуван от karies Преглед на мнение
    Именно...и (сравнително) диво... уф, навсякъде ли трябва лустро да се слага и стерилна среда... лак на Ерма, вече май ще ходя основно от към Сини вир или сръбската страна

Очевидно и на вас ви харесва този район.
    Дайте предложение как да го съхраним !

Както виждате тук всички са отворени за идеи

Коментар

Ники да пиша, че съм 80% с вас, само ми е чудно при така обявените климатични условия нямали да е малко безсмислено, Все пак лакът се полага на сухо?
      Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
        Очевидно и на вас ви харесва този район.
        Дайте предложение как да го съхраним !

Както виждате тук всички са отворени за идеи
        ами...зная че ще звучи досадно и вероятно неефективно, но...дайте първо да помислим, да се посъветваме със специалисти (какъвто аз, а доколкото разбирам от постовете и вие) не съм и да ПЛАНИРАМЕ нещата - стъпка по стъпка и по начин, по който ще дооформим красотата и естествеността на мястото, без да я променяме по свой образ и подобие... така или иначе както казах, очевидно сте решили и няма време за планиране, съвети и т.н. Единственото, което моля (и съм сигурен, че всеки специалист ще ви посъветва) да използвате безир, а не лак. Той не променя особено външния вид на дървото, не оставя коричка върху него, не замърсява колкото лака дори и да попадне в реката/върху земята и така или иначе е грунд преди лакиране. Всъщност основно безира съхранява дървото. Лака само запечатва.

Все пак (не съм бил от една година, де но не вярвам нещата драматично да се променили) мисля, че няма нищо супер спешно. Как да ви кажа...тази пътека беше направена толкова калпаво, че 2-3 месеца след "откриването" си изглеждаше по същия начин както на снимките ви... Идеята е чудесна и похвална, но... дайте да помислим, да се посъветваме и да направим нещата както трябва?

пп. имайте предвид и това:
        Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнение
        ...само ми е чудно при така обявените климатични условия нямали да е малко безсмислено, Все пак лакът се полага на сухо?

Коментар

Само да вметна, че при изработването на екопътека Бяла река направихме оглед и на Трънската пътека. Имаше доста неща които бяха полезни - за това кое да и кое не да се прави.
          Трънската е малко опасна на места за малки деца - така че ако водите семействата си, не оставяйте децата без надзор.

За импрегнацията - нека някой се свърже с Нанко Минков от ПУ Калофер - той ще може да каже какво се използва при Бяла река. От самата дирекция та НП Централен Балкан (Дамян Христов мисля) ще може да помогне също със съвет.

Поздрави и успех в начинанието.

Коментар

Браво за инициативата.
            За съжаление няма да мога да се включа на място, но се надявам да помогна. В момента работя по два проекта за изграждане на екопътеки. Дай Боже да отпуснат пари от ЕС и да успеем да ги направим.
            Според информацията, която имам от МОСВ и от колеги, занимавали се с това за импрегнация трябва да се използва безир. Най-безвреден е и доста устойчив на атмосферни влияния.

Поздрави и успех!
            [SIGPIC][/SIGPIC][FONT=Arial Black][COLOR=RoyalBlue][COLOR=DeepSkyBlue] По-добре да те мразят за това, което [B]СИ[/B], отколкото да те обичат за това, което [B]НЕ СИ[/B] !!![/COLOR] [/COLOR][/FONT]8)

Коментар

Нека изясним че става въпрос за импрегнация, никой не държи моста да изглежда лъскъв като депутатска банка. Нека някой който скоро е работил с безир да прогнозира колко време моста ще бъде "ем се лъзга, ем се плъзга",иначе казано-неизползваем?! Има достатъчно голям избор от импрегнатори които почти не променят външния вид на дървото. Нека преди някой колеги да пишат по темата, да имат в предвит че ще се ремонтира мост,а няма да се строи АЕЦ" Трън".
              Ако искаш да разсмееш Господ - разкажи му плановете си.

Коментар

Именно, става дума за импрегниране, с импрегнатор на водна основа, тоест водоразтворим.
                Ако дървото е мокро по време на нанасянето, не му пречи. Импрегнатора не оставя лачена повърхност и не променя повърхностния цвят.
                Ако е много валежно, разбира се ще отменим акцията, но се надяваме на добрия късмет, който винаги сме имали .

Ето снимка на полянката, върху която ще разположим базовия лагер.

Долу, край реката.

Ето снимка на самата река, за да добиете представа, колко е пълноводна.

Затова ше се работи със спасителни жилетки и осигуряващо въже.
                Ето и снимка на самите скали с джипа за мащабиране.

В ниското се намират мостчетата на Екопътеката.
                Затова към задължителните лични предпазни средства добавяме и каска.
                Въпрос, при кого останаха каските от първата акция на Язовир Въча ?

Ето и една красотичка от района

Последно редактирано от Nik Nikolov; 02-05-09, 07:17.
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Колеги казвайте, какво правиме.

Времето май не е на наша странa.

Пишете още +2 ентусиасти.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                    Също така имам обезопасителни колани, търси се въже, защото някои операции по обработка на дървото вън от моста, ми се виждат рисковани. Ако има човек с опит в Алпинизма - добре дошъл.
                    Идвам и аз с алпийска екипировка.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Каските са у нас (нали сме най-близка изходна база към Въча) , ако някой минава оттук или наблизо може да ги вземе, защото ние изглежда няма да можем да дойдем.
                      Поздрави и успех!
                      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Аз си мисля, че трябва поне един ден да грее слънце преди да правим каквото и да е. Иначе имам моторен трион, 2 сбруи. въже 40 метра и разни такъми.

Коментар

И аз се записвам. Дано само не вали и да се намери едно местенце за мен по колите.
                          Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Ще имам три места,ако някой няма с какво да пътува да пише ЛС.
                            Дайте да се пеброим!
                            Моля "еколозити" с идеи от сорта на "дайте да не го лакираме,нека си изгние и да се претрепе някой,така е по-естествено"-направете си тема:"Скиптици и мрънкячи" и си чешкайте езиците там.
                            Редно е тук да си говорим конструктивни неща!Вие рейгирате все едно ще местим суходолското сметище там!
                            Аз съм толерантен!

Коментар

Първоначално публикуван от Ивайло Шопски Преглед на мнение
                              Ще имам три места,ако някой няма с какво да пътува да пише ЛС.
                              Дайте да се пеброим!
                              Моля "еколозити" с идеи от сорта на "дайте да не го лакираме,нека си изгние и да се претрепе някой,така е по-естествено"-направете си тема:"Скиптици и мрънкячи" и си чешкайте езиците там.
                              Редно е тук да си говорим конструктивни неща!Вие рейгирате все едно ще местим суходолското сметище там!
                              Голям скЕптик съм . Притесних се от термина "лакиране". Щом става дума за "импрегниране" е друга бира - ще помогна с каквото мога... За съжаление 90% нямам възможност да се включа с жива сила, но ако има нужда може да разчитате на 4-5 каски, и 2 оборудвани седалки...

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                                Каските са у нас (нали сме най-близка изходна база към Въча) , ако някой минава оттук или наблизо може да ги вземе, защото ние изглежда няма да можем да дойдем.
                                Поздрави и успех!
                                Каски подобни на тези, които ползвате на Въча, не са никак удачни за целта. Те предпазват от падащи предмети, от каквито, от снимките които виждам, няма особена опастност за намиращите се върху моста. За тези, които излизат извън него, има опастност от падане или залюляване на предпазното въже и страничен удър в подпорите. При такъв тези каски имат неприятното свойство да се трошат на доста остри парчета. Особено козирката, ако имат такава. Виждал съм смъртен случай след подобна нелепа ситуация . При такива обстоятелства бих предпочел да съм без каска, отколкото с такава... За щастие няма да се наложи, защото имам две подходящи за целта. Сбруите ми са същия брой, така че това ще е и ограничението за работещите едновременно извън очертанията на моста.
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X