Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Акция за даряване на няколко книги за Донка Минковская!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Акция за даряване на няколко книги за Донка Минковская!

Здравейте на всички!

обръщам се към всички вас с една молба за помощ! Сигурно много от вас са видяли творбите на ДОНКА МИНКОВСКАЯ /българка от Бесарабия/. http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=47840

Коя е всъщност тя?

Село Чийшия (Болградски район) е едно от най-известните български села в Бесарабия. Голямата му известност не само в Украйна, но и в чужбина е благодарение на хората, които са се родили и поели своя път именно от Чийшия. Това са поети и писатели, обществени дейци и политици, учени и ректори, танцьори, певци, музиканти, с една дума ЧИЙШИЙЦИ — пазители на българщината в Украйна.
    Днес ще запознаем нашите читатели с още един талант от това прекрасно българско село — Донка МИНКОВСКА, безкрайно щедро, добродушно и много скромно момиче. Тя е ходожничка и се занимава със създаване на декоративни картини. Още на 12-годишна възраст Донка разбира, че има по-специално отношение към рисуването. Обаче поради здравословни причини тя не обръща голямо внимание на своите възможности да твори. Лекуването отнема дълги години, дори и училището остава на втори план. Безкрайната и упорита борба й помага да преодолее всички трудности. След завършването на училището, както и на всички абитуриенти на Донка й предстои да направи избор, който ще определи по-нататъшното й професионално развитие. Тя решава да кандидатства и е приета в Одеското художествено училище “Греков”, Дизайнерски факултет. Преподавателите предупреждаваха, че на Донка ще й бъде много трудно и не са сигурни дали тя ще може да издържи пет години следване поради здравословните проблеми. Въпреки всичко една чийшийка успява да изкара всички изпити и да стигне до дипломиране. Една от нейните творби (част от дипломната работа) днес може да се види във фоайето на Българския културен център в гр. Одеса. В момента Донка живее в родното си село при своите родители — Мария и Илия Минковски. Тя продължава да развива таланта си, създава декоративни картини: “Картините ги създавам от най-различни материали, част от които могат да се намерят в сандъците на нашите баби. Използвам стари дрехи, парцали, лозови пръчки, материал от чувал. Всички ми творби имат българска тематика. Може би всичко това се дължи на факта, че съм българка и искам да покажа нашите традиции и обичаи чрез картините. Една от картините ми показва великденския обичай “На прът” — когато се събират жените, обличат народните носии, пеят песни. Някои от обичаите се забравят, но от старите видеозаписи черпя по-пълна информация. Мисля че чрез картините също може да се възражда и поддържа развитието на българщината. Аз се гордея, че съм българка!” Картините на Донка украсяват стаите на нейни роднини и близки хора, а също така жилищата на някои жители от Молдова и Украйна — почитатели на нейното творчество. Рисунките на Донка Минковска послужиха за илюстрации към книгата със стихове за деца «В полето широко», написани от нейния съселянин, известния бесарабски български поет Михаил Бъчваров-Бондар. Една от мечтите на Донка Минковска е организиране на изложба, за да могат да бъдат показани картините на по-голяма публика. А също така Донка мечтае да открие собствено ателие в Одеса. Животът никак не е лесен, но при голямо желание могат да се постигнат големи цели, колкото и нереални да изглеждат от пръв поглед. Много зависи от самия човек — да бъде, да прави и да има! И младата чийшийка — Донка Минковска — е пореден пример за подражание, пример за възможности и пример за гордост.
    ---------------------------------------------------------------------
    В училището Донка не е учила български език за съжаление. Всеки път когато комуникираме с нея, тя пише на един прекрасен чийшийски диалект, и винаги се извинява, че не знае литературен български език. Една от причините за това е липсата на книги по български език.
    Надявам, че някой от Вас има вкъщи българска граматика, книги по литература, книги свързани с изкуството - изобщо български книги, които не ги ползвате.
    Вярвам (затова написах тук), че ще можем да подадем ръка на Донка в едно ново начинание!

Ако имате предложения относно тази акция, може да се свържете с мен по емайл: m.n.dimitrov@gmail.com

благодаря Ви за вниманието
    и за евентуално съдействие:
    Максим Димитров
    [I][B][FONT=Georgia][COLOR=blue]Максим ДИМИТРОВ - Българин от Голица[/COLOR][/FONT][/B][/I]

До: Акция за даряване на няколко книги за Донка Минковская!

Досега съм заделила следните книги за Донка:

1. Константинов, Алеко. Избрани пътеписи, фейлетони, разкази и очерци.- 1964
    2. Йовков, Йордан. Старопланински легенди.- 1993
    3. Димитров, Димитър. Кратка история на изкуството.- 1991
    4. Лозанова, Саша. Българската художествена тъкан.- 2000
    5. Лозанова, Саша. Фолклорната традиция в съвременното декоративно-приложно изкуство.- 2005
    Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Отдавна искам да напиша.Имам две прекрасни издания,илюстрирани книги пътеводители за Одеса и втората книга е за Москва,Ленинград и Киев, аз много си ги харесвам, но реших че с удоволствие ще ги подаря на Донка Минковска,щото те са на български език, и за нея ще е полезно, щото хем на български ,хем позната материя.Казвайте къде и кога да ги пратя.
      Бог мой, как я стара - я еще помню порядочных людей!

(Ф.Раневская)

Коментар

в Чийшия оставихме доста учебници по български в училището, в библиотеката. Не вярвам да и откажат ако поиска да ги ползва. Просто и се обадете, че от миналата есен вече има съвремени български учебници и книги в библиотеката. Че инак трябва да носим на всеки по отделно. Поне пет кашона оставихме с книги и учебници.
        По важно е в момента до началото на м.Май да съберем отново учебници и книги за българите в Запорожието, че там е съвсем зле...

Коментар

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
          в Чийшия оставихме доста учебници по български в училището, в библиотеката. Не вярвам да и откажат ако поиска да ги ползва. Просто и се обадете, че от миналата есен вече има съвремени български учебници и книги в библиотеката. Че инак трябва да носим на всеки по отделно. Поне пет кашона оставихме с книги и учебници.
          По важно е в момента до началото на м.Май да съберем отново учебници и книги за българите в Запорожието, че там е съвсем зле...
          И филми, от които може и да чуе речта . Доколко си спомням, там оставихме и колекция от почти всички значими български филми.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
            Какви книги са необходими - художествена литература, историческа, географска или всичко? Къде ще се събират книгите?
            Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Tontonella Преглед на мнение
              Какви книги са необходими - художествена литература, историческа, географска или всичко? Къде ще се събират книгите?
              Нещата са пак същите:

Буквари
              Читанки
              Учебници по български език и литература /БЕЛ/ за всички класове.
              Методически ръководства по БЕЛ за всички класове.
              Христоматии и критика.
              Книги от български автори, класика и съвременни.
              Детски книжки.
              Сборници с текстове на народни песни и ноти.
              Учебници по хореография и български народни танци.
              Дискове с народна музика.
              Български игрални филми. /не пиратски/
              Особено необходими са документални и научно-популярни филми за България.
              Български знамена.

Тони, винаги можеш да звъннеш
              0888978188

Коментар

rumbata,искам да напомня за онези книги, които ни обеща момиче ,които в момента не е в България, но ми остави телефона на родителите си,за да можем да ги вземем, те не са много, а страшно много, мислете кога ще ги взимате, и как ще ги превозвате ,като гледам доста работа имате във Видин, чакаме ви...и поздрави на всички...
                Бог мой, как я стара - я еще помню порядочных людей!

(Ф.Раневская)

Коментар

Ще дам на Тони тия, които събрах.

Коментар

Първоначално публикуван от Lale Преглед на мнение
                    rumbata,искам да напомня за онези книги, които ни обеща момиче ,които в момента не е в България, но ми остави телефона на родителите си,за да можем да ги вземем, те не са много, а страшно много, мислете кога ще ги взимате, и как ще ги превозвате ,като гледам доста работа имате във Видин, чакаме ви...и поздрави на всички...
                    Ася, не съм забравил , но благодаря за подсещането!
                    Скоро започваме освежаването на мебелите за дома в Н.Село и като ги докараме във Видин,
                    с обратния курс ще придвижим книгите.
                    Поздрави !

Коментар

Здравейте!
                      Отдавна не съм влизал тук.
                      Относно това дали тя може да да вземе някой книга в библиотеката. Сигурно да, но идеята е тези книги да останат нейни. И не е необходим голям брой.
                      Относно къде да се оставят? Може и при Райна Манджукова, мисля че я познавате. На 14 март ще гостуваме при нея в "Облаче ле бяло"
                      Благодаря - Максим
                      Последно редактирано от cveti; 06-03-09, 15:09. Причина: Моля, не променяйте шрифта и цвета на всеки Ваш пост!
                      [I][B][FONT=Georgia][COLOR=blue]Максим ДИМИТРОВ - Българин от Голица[/COLOR][/FONT][/B][/I]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X