Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Градиентните филтри и фотошоп....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Градиентните филтри и фотошоп....

Здравейте,може ли хората работили с години с фотошоп да ни светнат как се работи с филтрите в програмата,и особено с градиентните филтри.Четох мнения,че...градиентните филтри във фотошопа може ли успешно да заместят скъпите неутрални градиентни филтри за фотоапарата,и понеже аз не съм толкова вещ и не разбирам какво и доколко може да се постигне,ще помоля някой да ни запознае с този дял от пост обработката.
    Вярвам,че подобно инфо ще е полезно на доста хора тук,а и ще даде отговор на въпроса...вложения във филтри/което според мен е по-правилното/,или подобен ефект с прилагане на софтуерни такива с фотошопа/по-евтиния ,но за мен лично и по-неправилния начин,ако си говорим за фотография/.
    Предварително ви благодаря!
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

От: Градиентните филтри и фотошоп....

Градиенти на/за цвят или Работя от години с програмата, в общи линии не съществуват ограничения
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
      Градиенти на/за цвят или Работя от години с програмата, в общи линии не съществуват ограничения
      Ами давам казуса...
      Примерно аз обичам да снимам най-вече пейзажи,но често както знаем ,за да излезе долу както трябва ,горе/небето/ прегаря или излиза съвсем бледичко.
      За целта има вариант да се използват неутрални градиентни филтри/говоря за ония потъмнени до половината от които пък има с плавен преход и с рязък преход и т.н./ и с тях замервайки експонацията по тъмната земя,небето остава достатъчно наситено и не прегаря...
      Та въпроса е...може ли подобен ефект да се получи с фотошоп и да се избегне закупуването на скъпи системи тип Кокин и още по-скъпи стъкла.Аз лично не съм съвсем наясно как се прилагат подобни градиентни филтри във фотошоп и затова ще ми е интересно ако някой ми покаже/а смятам ,че ще е интересно и на доста други хора изправени пред същата дилема/.
      Това е...
      Поздрави!
      NISSAN FOREVER

Коментар

Не съм специалист във Фотошоп, но не ми е ясно как програмата ще ти изкара детайли по прегорялото небе или черната земя, когато такива отсъстват. Това според мен е малко като "за козата и другото".
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

Възможно е, въпрос на баланс между яркост, контраст и цвят, при условие, че изходната резолюция е съхранена, т.е. има достатъчно видими детайли в ,,прегорелите" и ,,черни" области. Това предварително може да го разбереш при корекция на описаните три настройки за ЦЯЛАТА снимка, без ,,градиент".
          Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
          „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
          LZ1EMS

Коментар

Re: Градиентните филтри и фотошоп....

Възможно е само ако ги има детайлите и те не са много преекспонирани или неекспонирани. Ако случая е друг обикновенно детайлите ги няма и фотошопа няма да ти помогне - освен ако не си нарисуваш липсите.

Коментар

Ако съм разбрал правилно обяснявам накратко
              снимаш така че небето да е експонирано правилно
              клонираш снимката
              на копието слагаш градиентна маска така че да скрие небето
              изсветляваш копието

и вуаля
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

С други думи, хората не напразно си купуват истински градиентни филтри. Както е и при джипките - кеф цена няма. Ако искаш истинска снимка, купи си филтър!
                Из "Златния телец"

Коментар

Може би аз не се изразих правилно в стремежа си да обясня какво питам...
                  Въпроса беше по-скоро някой по-вещ да покаже как се работи във фотошоп с градиентните филтри/това дето..."слагаш градиентна маска" за мен и за много хора не е ясно точно как се прави/.След като човек разбере как се работи с тях и се научи да ги прилага...сам ще достигне до заключението да си купува ли филтри или с помоща на софтуера може да пооправя недотам читавите си снимки-НЕ говорим за съвсем прегоряло небе например,а за НЕ добре наситено-много ясно, че ако сложим снимка без детайли на места...нищо не може да ги възстанови или поправи!
                  Аз самия писах по-горе,че съм за влагане на някой лев във филтри и правене по възможност на снимката още при снимането почти готов краен продукт...това за мен е правилното решение,защото другото както се изрази колега в съседна тема си е...графичен дизайн по -скоро,а не фотография!
                  Въпреки това...ще съм радостен ,ако някой покаже как се прилагат градиентните маски,защото пък...в крайна сметка фотошопа си е в помощ на фотографа и ще е полезно да се учим малко по-малко как се работи с него,както аз...така и доста други колеги!
                  Поздрави!
                  NISSAN FOREVER

Коментар

Не мога да покажа с лично участие, но ето какво казва чичко Скот Келби за това. Предварително моля да ме извините за качеството на скана, но и в самата книга цветните картинки са почти "невидими"!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Scan-131007-0004.jpg
Прегледи:1
Размер:93.0 КБ
ID:5525291Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Scan-131007-0005.jpg
Прегледи:1
Размер:85.9 КБ
ID:5525292
                    Из "Златния телец"

Коментар

За сцени с висок динамичен контраст (където небето ти се преекспонира, а останалото е недоекспонирано) можеш, вместо филтри, да пробваш с няколко кадъра и т.нар. клин на експонация или exposure bracketing. За целта най-добре със статив - правиш няколко кадъра - или мериш ръчно първо по небето, после по останалото, после нещо средно или направо от фотото задаваш клин за три кадъра през една бленда - 1EV. После във фотошоп трите кадъра в един и voila.

За мене горния вариант е по-добър от филтър и с фотошоп лесно можеш да заобиколиш нуждата от скъпи придобивки. Виж, неутрален равномерен филтър е незаменим за друго например, където шопа не помага - ако искаш дълга експонация на светла сцена.

Та така....
                      Jeep Cherokee XJ '95 2.5i

UaZ 469B

Коментар

Re: Градиентните филтри и фотошоп....

Да, става с 3 кадъра но си трябва статив, а не винаги можеш да носиш такъв.

Коментар

E то за пейзажна фотография по принцип си трябва статив. Иначе, както и другаде, требва стабилна ръка. Зареждаш клина, държиш стабилно и натискаш и държиш спусъка. Ако нямаш паркинсон, става задоволително.
                          Jeep Cherokee XJ '95 2.5i

UaZ 469B

Коментар

В пост-процесинга ако снимаш в сурово, можеш да изкараш най-много 1-2 (маааксимум 3) стопа корекция. Ако небето е съвсем прегоряло, нищо не може да се направи освен презаснимане с друга експонация. Това важи и в двете посоки - highlights & shadows.

Иначе начините са или с цокин система за филтри или с клин. Клинове стават и от ръка и то доста читаво. Не знам с какво снимаш, но най-вероятно апарата ти има следните опции: auto exposure bracketing, continuous drive. Нагласяш си бракетинга на +/- 2EV, в continuous drive задържаш натиснат спусъка и трите снимки стават автоматично една след друга. Предполагам че имаш burst от поне 3 кадъра в секунда, което е напълно достатъчно за получаване на сносен клин от ръка. Ако имаш по-висока скорост - още по-добре. Върши работа в 99% от ситуациите.

Коментар

Първоначално публикуван от ivanatora Преглед на мнение
                              В пост-процесинга ако снимаш в сурово, можеш да изкараш най-много 1-2 (маааксимум 3) стопа корекция. Ако небето е съвсем прегоряло, нищо не може да се направи освен презаснимане с друга експонация. Това важи и в двете посоки - highlights & shadows.

Иначе начините са или с цокин система за филтри или с клин. Клинове стават и от ръка и то доста читаво. Не знам с какво снимаш, но най-вероятно апарата ти има следните опции: auto exposure bracketing, continuous drive. Нагласяш си бракетинга на +/- 2EV, в continuous drive задържаш натиснат спусъка и трите снимки стават автоматично една след друга. Предполагам че имаш burst от поне 3 кадъра в секунда, което е напълно достатъчно за получаване на сносен клин от ръка. Ако имаш по-висока скорост - още по-добре. Върши работа в 99% от ситуациите.
                              Снимането в клин е ясно,но...всеки снимал с тази опция знае как една доста голяма част от снимките не се получават/било по причина на вятър и мърдащи дървета,било по причина, че някой обект от кадъра се премести и т.н./.Да не говорим за идеално качество...абсурд.Може би на 100 HDR-ра да се случи 1 да е почти идеален.Изисква се статив,безветрие и куп още други условия,които ...меко казано можеш и да не случиш/както обикновено се получава!/.
                              Затова според мен или си купуваш скъпи стъкла/неутрални градиетни,като с едно такова не става,а се изисква да има поне 3 -с мек преход,с твърд преход по-светло,по-тъмно и т.н./ и другия вариант...с недотам зле кадър да се дообработи в същата насока с градиент във фотошоп...
                              Както и писах по-горе...принципно аз съм за първия вариант -филтрите,защото за мен е по-добре снимката да се прави още при заснимането,а не в последствие пред компа,но...лично аз не мога да преценя доколко с фотошопа може да се заместят истинските филтри.
                              Ще пробвам това което колегата е постнал по-горе довечера и ще видим...
                              П.П.Има доста колеги,които искат да снимат пейзажи,но...нямат едни 500-600лв. за система + филтри...За някои от тях фотошопа е добра алтернатива.Затова и пуснах темата...,за да стане ясно на тези как точно се работи в програмата с въпросните филтри ...
                              Поздрави!
                              NISSAN FOREVER

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X