Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Снимане през микроскоп?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Снимане през микроскоп?

    Имаше едно време една изложба на един стар фотограф, дето снимаше със "Смяна" 8М... Черно-бяло само! Въпросните "комбинирания" при класическата лента са трудно приложини... Поне аз не се сещам как се случва... Там нещата опират на етап експониране на изображението и разните му на пръв поглед "примитивни техники" за постигане на желаното... Ако искаме "желаното" да е изкуство не е нужно да харчим за техника като за гарсониера... Задапаратното устройство има решаваща дума...
    HDR ми е "любимата заблуда" в тоя занаят... Няма такъв реален (HDR) свят... Защо да си изкривяваме ненужно представите за заобикалящото ни...

    Друго: някой снимал ли е през микроскопи... Попадам на много и всякакви модели напоследък и търся полезни практики и какво е интересно да се види/снима и как... Първоначално ми предложиха проба от урина, но не знаех какво да очаквам да видя/заснема... Виж за кръвни телца съм чувал/виждал по ТВ...
    Благодарско предварително!
    Публикувайте отговор

  • #2
    От: Фотографията през нощта

    Техниката произлиза именно от класическите ленти, наслагването при тях става в момента на копирането към позитивно изображение.

    През микроскоп - зависи какво искаш да снимаш. Без подходящата химия за оцветяване на биологични обекти, няма да видиш нищо. Значи няма и да снимаш нищо.

    Коментар


    • #3
      От: Фотографията през нощта

      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      През микроскоп - зависи какво искаш да снимаш. Без подходящата химия за оцветяване на биологични обекти, няма да видиш нищо. Значи няма и да снимаш нищо.
      Говорим за снимане в лаборатории, дето всичко е истинско... Просто ми е непознат този свят и ако някой има наблюдения...
      Публикувайте отговор

      Коментар


      • #4
        От: Снимане през микроскоп?

        Здравейте и честита Нова година!

        Получи ми се съвпадение с тази тема. Около празниците ми подариха и... джобен микроскоп. Той си е играчка, но е доста забавен. Увеличението му по документи е 30х.

        Единствените сложности в употребата са:

        - да го прилепиш строго перпендикулярно към разглежданата повърхност;

        - да не засенчваш най-долната част, която нарочно е направена прозрачна, така че околната светлина добре да стига до обекта на наблюдение;

        - леко да фокусираш със зеленото колелце.

        По този начин се оказах готов за възможно най-елементарния експеримент "Снимане с микроскоп". Т. е., както казват хептен специалистите, вече не макро-, а мИкро-фотография.

        ***
        Гуменото уплътнение около окуляра се оказа добро да посрещне обективчето на Канончето (Powershot A640 в моя случай). На следната снимка виждате и прозрачната долна част, която - при подходяща постановка - добре пропуска и удара на светкавицата. Самото снимане е най-примитивно - криво-ляво придържам всичко с ръце, а доколко съм налучкал оптичните оси гледал по дисплейчето на апарата.


        Оставаше бързо да се намери обект за микрофотографиране. Най-близкият в случая беше един чорап - срам не срам, овехтял, но затова пък идеално изпран. Нищо неприлично.



        Ето го и микрофографирания чорап.



        После настана момент да потърсим по-научен обект. Намираме го в лицето (и тялото) на една вкаменена рибка. Подарък ми е откъм Сирия. Тук намериха нещо подобно при копането за магистрала Люлин и се образува голямата сензация - намерихме, джанъм, УНИКАЛНА риба. (Някой да е чувал за находка у нас, която да не е уникална; за полицейска операция, която да не е специализирана; и т.н.?) Но някъде си ги имат по много и ги продават като сувенири.



        За моята рибка твърдят, че била на 80-100 милиона години. Голяма работа! Доста по-скоро съм ловим подобни мренки с голи ръце, а като ги ядеш - костичките около гръбнака са като косъмчета, даже не могат да ти заседнат в гърлото.

        Ето ви ги и вкаменените косъмчета-костички - микрофотографирани в ХХІ век с микроскоп играчка.






        ***

        Естествено с повече търпение, с някои допълнителни приспособления, с повече проби и грешки биха могли да се постигнат малко по-добри резултати. Но все ще е подобно - не съвсем истинско.

        За същинската микрофотография с микроскоп има няколко полезни въвеждащи страници в "Макрофотография" на Майкъл Фриймън (самата книга не е нещо особено):

        http://www.photosynthesis.bg/?article=19

        Един от изводите, които човек си прави оттам, е, че операциите с микроскоп са далеч по-сложни, пипкави, скъпи и с далеч по-ограничено приложение за забава, отколкото "просто" макрофотографията.

        Поздрави и наздраве послучай 2011-а!
        Искам България чиста!

        Коментар


        • #5
          От: Снимане през микроскоп?

          Технически погледнато ти трябва хубав микроскоп, както и хубави проби от различни неща. Общо взето за качествени снимки през микроскопа се изисква доста инвестиция, но кеф цена няма, нали?

          http://www.truetex.com/micad.htm

          http://uvarov-optics.com/bg/60.html

          http://www.nfsbg.com/main.php?module=content&cnt_id=1

          Коментар


          • #6
            От: Снимане през микроскоп?

            По сайтовете за евтина оптика и играчки, са се появили някви неща, на които казват "цифрови микроскопи".
            Иначе прилична камера с програмите, струва десетина хиляди евро.

            Коментар


            • #7
              От: Снимане през микроскоп?

              Съвсем скоро мисля ще има "кирия" за въвеждане на картинки от микроскоп в болнична информационна система... Днес го чух.. Чакам с нетърпрние, понеже съм взел катедра "Патология" под крило... Интересна е техниката, само съм чувал... Но като инструментариум по работните маси съм доста впечатлен от "калибрите", които видях...
              Публикувайте отговор

              Коментар


              • #8
                От: Снимане през микроскоп?

                Здравейте всички!

                Не знам дали тук е мястото да задам този въпрос, но много имам нужда от една специализирана информация. Става въпрос за това къде може да се направи сканираща електронна микроскопия на обект, голям около 14 мм. с цилиндрична форма, с диаметър около 5 мм. Не мога да открия работещ електронен микроскоп, попитах в Медицинския Университет - Пловдив, но там апаратурата е повредена от няколко години и няма изгледи да я ремонтират. Моля всеки, който може да ми даде такава информация, да ми пише - благодаря предварително!

                Поздрави: д-р Венцеслав Ралев

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X