Обява

Свий
Няма добавени обяви.

България и не само през погледа на chukov

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: България и не само през погледа на chukov

Иии! Голям кеф! Теб и в Ада да те пуснат с апарата (само за малко) ще направиш така, че да се избием да идем и ние...

Фотографията е половината изкуство и другата половина техника. От същата гледна точка, откъдето ти правиш тези красоти, друг със сапунерка ще направи... просто снимка. А и ако не знае как да и добави малко настроение с Фотошопа, ще служи само за спомен.

Коментар

Колегаааа........нямам думи! Браво! Страшна емоция.
      А ще ни отовриш ли нас, простосмъртните щракачи, с каква прогарама ги пипаш тез красоти?
      LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Приятели
        във всеки от вас е скрит фотографа-творец
        Преди 7-8 години идея си нямах изобщо от фотография.

Но много силно се запалих. Купих си елементарна техника като за начало. Попрочетох малко книги. Изгледах много фотографии. Ходя често на фотографски сбирки, където по-старите и запалаени фотографи доразпалиха огъня в мен

Снимам различни неща, но природата на България ми е на душа.
        Това искам да снимам
        В тоя ред на мисли след като пообиколих успях да дефинирам враг номер 1 на хубавите снимки: Повсеместното навиране на автомобили във всяко кътче и .... Булсатком
        Във всек архитектурен резерват вдигаш апарата и ..... 2-3 коли, почти на всяка стара къща - чиния на Булсатком. Така беше в Жеравна, Ковачевица, Лещен, Копривщица, Долен, Златоград и къде ли още не.

Снимките обработвам с Фотошоп. Там меракът ми е по-отдавна щото с него вадя хляба от 1996 - насам.
        Но основните неща са - любов към природата и България, хубава техника, която да позволява качествено заснемане за да има после мегдан за работа, повечко излизане навън и обикаляне, и накрая ако и където е небходимо обработка на кадъра.

Особено силно се запалих след като изгледах изложбата България 360 градуса на Александър Иванов - Прекрасен фотограф, невероятни кадри, години упорит труд, непрестанно ходене по планини и паланки.
        Това е
        Винаги трябва да има стимул

Коментар

Ще донадя и два портрета на хорица, които видях в Родопите

Коментар

Първоначално публикуван от chukov Преглед на мнение
            Приятели
            във всеки от вас е скрит фотографа-творец....
            И с всяка година - все по-дълбоко се крие
            Аз снимам от началото на 80-тте (дори на всички приятели свадбите наснимах, че нямаше кой), после се размързеливих, но 2000 г. пипнах първият цифров фотоапарат и пак се започна сега имам (само цифрови) около 80 Хиляди снимки. Но Такива като твойте - Нямам
            Успех и да ни радваш.

Коментар

Алекс
              Хайде да отидем някъде да поснимаме с всички, които са запалени
              Ще видиш, че и ти ще имаш какво да покажеш
              Убеден съм

Какво се получи при мен
              Първият път като отидох в Родопите снимах накъдето се обърна
              Всичко наред
              Гледам, даскала (Цончо Балканджиев) много добър пейзажист, и попа Георги Георгиев от Горна Оряховица (също много добър фотограф и 10 пъти по запален от мен)

, на когото в голяма степен дължа крастата, само гледат и цъкат "Това не става за снимане, онова не става за снимане, тук липсвало слънце, там слънцето било силно.
              В последствие лека полека започнах да ги разбирам.
              На третото ходене в Родопите повечето неща ги бях виждал и търсех вече нещо различно. Не снимах вече навсякъде и където ми падне.

Започнах да ставам сутрин в 5 за да снимам един и същ пейзаж ама на изгрев слънце. Другаде като Ковачевица например разбрах, че най-добре се снима по залез, защото селото е разположено на западен склон и сутрин на изгрев е в сянка, че там пролетта идва с няколко седмици по-късно и тогава се улавя цъфтежът на дърветата.

И за да не бъда голословен ще дам следния пример
              Погледни тези 2 кадъра. Правени са в разстояние на 10 минути. Заблежи каква разлика има само заради това, че слънцето е близнало хълма с купата сено. Купата е изгряла и хвърлила интересна сянка. Цветовете са оживяли.

Само 15 минути по-късно всичко отново потъна в сянка, защото слънцето се скри зад баир. Ето - трябва да си на точното време в точния час. Чакахме изгрева половин час, снимахме и продължихме

Коментар

Първоначално публикуван от chukov Преглед на мнение
                Алекс
                Хайде да отидем някъде да поснимаме с всички, които са запалени
                Ще видиш, че и ти ще имаш какво да покажеш
                Убеден съм

Какво се получи при мен
                Първият път като отидох в Родопите снимах накъдето се обърна
                Всичко наред
                Гледам, даскала (Цончо Балканджиев) много добър пейзажист, и попа Георги Георгиев от Горна Оряховица, на когото в голяма степен дължа крастата, само гледат и цъкат "Това не става за снимане, онова не става за снимане, тук липсвало слънце, там слънцето било силно.
                В последствие лека полека започнах да ги разбирам.
                На третото ходене в Родопите повечето неща ги бях виждал и търсех вече нещо различно. Не спирах да снимам навсякъде.

Започнах да ставам сутрин в 5 за да снимам един и същ пейзаж ама на изгрев слънце. Другаде като Ковачевица например разбрах, че най-добре се снима по залез, защото селото е разположено на западен склон и сутрин на изгрев е в сянка, че там пролетта идва с няколко седмици по-късно и тогава се улавя цъфтежът на дърветата.
                ...
                Съгласен! Не е лоша идеята да се разходим някъде с "Джипките" и да поснимаме. Но за съжаление (или пък не) аз винаги съм снимал както ти обясняваш за началото ти - като видя нещо да ми хареса - снимам за спомен (е понякога ме мързи, но често и снимам), да станеш в 5, да търсиш прекрасният момент за прекрасният пеизаж, прекарвайки някокло часа на едно място - води до Чудесни резултати, но май не е за мен...

И все пак с радост бих се разходил с теб да поснимаме (особено сега като съм насъбрал една торба техника), може пък да си променя настройките, НО пак няма да ми дойде това което НЯМАМ - Чуство за Добрия кадър
                П.С.
                Миналият Уикенд, ходихме до Гърция - Страхотно време, приказни красоти, бяхме колеги (нищо общо с фотографията), аз нащраках около 900-950 снимки, другите доста по-малко, е тяхните май са по-добри (а и снимаха с по "кофти" техника).

Коментар

Ей, най накрая да видя професионален фотограф, дето да мисли че цветовете трябва да са подсилени.

100 процента съм съгласен ! Всички спомени, които имам, са все в едни подсилени цветове и леко разкривени образи.
                  Спомням си например продавачите на сладолед в Несебър , които бутаха едни овехнати дървени колички, и загребваха сладоледа, нейде от дълбината със златножълти запотени рачешки щипци.
                  След плажния ден, на фона на прошмулващо се залезно слънце, размазано като жълтък по къщи и дърветата помежду великанските ни сенки.

Е този спомен, как да го снимаш с математическо цветопредаване , че и обектив с минимални аберации 0.00000х процента.

Това става само за зъболекарски интериор.

Така , че поддържам стила ти, давай още по откачено )
                  Трябва ли да получиш слънчев удар, за да го докараш до елипсите на Ван Гог ? Мисля не .
                  Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Аз мисля, че цветната фотография носи повече положителен заряд
                    Много фотографи смятат, че пейзажът е най-тривиалната и лесна за заснемане част от фотографията, но аз мисля, че грешат.

Да се снима актова фотография, натюрморт, интериор, предметна фотография не е лесно и изисква много умения, усет и опит, НО
                    Всичко това може да бъде аранжирано, подредено, осветено така, както си пожелаем.
                    В пейзажа не е така

Може да ви изглежда смешно, но например един от аверите си носи лека алуминиева сгъваема стълба в джипа
                    Понякога просто няма как да избегнеш друго яче храстите, в предния план

Коментар

Малко off - каза ни за апаратите и Фотошопа, ще споделиш ли и какъв монитор трябва да използва човек, за да обработва снимките... И да им се наслаждава после разбира се?

Коментар

Абе този въпрос е много относителен
                        Аз самия не използвам кой знае какъв
                        До скоро имах едно TFT-сглабяно в България

Сега съм с един Samsung SyncMaster T220
                        доволен съм

Важно е малко да се пипне с идея калибрация, защото повечето монитори идват с надут контраст

В този бранш има доказани монитори Ако говорим за TFT Това са: Ейзо (скъпите модели), Viewsonic, Nec от по-високите класове модели

Но са по-скъпи и опредлено не мисля, че си струва ако човек се занимава за хоби да харчи по 1000 лева и нагоре за монитор

По-добре да инвестира в качествен обектив

Може и да се повторя, но ще споделя. Преди 3 години в Дряново идва като участник на Пленера "Бодиграфия" световноизвестния руски фотограф Юри Бондер. Много земен човек лека му пръст
                        Та една вечер стоим на маса и на поредната бира той ми каза
                        "Чуков, ако искаш да видиш приятеля си беден, купи му фотоапарат"

Много мъдра мисъл като знам коко пара натиках в техника. Просто няма спиране мерака

Ама както казва друг мой приятел - горецитирания фотграф Георги Георгиев "На човек главата му счупи, мерака недей"

Коментар

Браво,шапка ти свалям

Коментар

Я да мушна още малко

Коментар

Радвам се , че темата се съживи и оживи .
                              Аз пак ще питам кое от къде е ... ама аз така си питам...
                              Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

От предната страница
                                1. Каменната сватба
                                2.Лавандули в Казанлъшкото поле
                                3. Котарака е сниман в Жеравна
                                4. Родопите под село Ковачевица
                                5. Тодоровден в Момчиловци
                                6. Жеравна
                                7. Триград
                                8. Лещен
                                9. Косе босе
                                10. Граничен камък на границата с Гърция
                                11. слънчогледово поле по пътя за Варна
                                12. Църквата в с. Широка лъка
                                13. Пролет в Родопите
                                14. Изглед към Пирин
                                15. Фарът в Ахтопол
                                16. Лещен
                                17. Църква в българско село
                                18. Катерач на скалите над водопада Крушуна

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X