Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на първи DSLR фотоапарат

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Избор на първи DSLR фотоапарат

    Отварям тази тема, с идеята и надеждата да получа някакъв ориентир, защото това е нова материя за мен. Искам първо да уточня някои неща, които ще Ви ориентират към какво се целя, какво съм разбрал и Вие да допълните със съвети:
    - говоря за покупка на нов кит - фотоапарат и тяло, на изплащане
    - основно ще снимам пейзажи, природа, нощно небе, "Startrails", "Timelapse"(този тип снимки ме впечатляват най-много и ще наблегна на тях), разбира се ще снимам и всичко, което ми се стори интересно с идеята да навляза в материята и да науча първоначално основните неща и техники
    - пари, които бих дал за този кит е до около 1100лв, определих я след като четох сравнения и характеристики между по-евтините фотоапарати и тези от този ценови диапазон
    - с най-голямо удоволствие бих отделил време за фотографски курсове (имам и голямото желание за това), но в момента нямам свободното време, което да отделя за това
    - първоначално ще снимам с кит-а, но смятам след време да си взема и обектив, подходящ за основната ми идея и влечение
    - досега досег с такъв тип фотоапарат съм нямал и сравняването на изброените по-долу е само по писаници в интернет, сравнения, клипове, ама то и да имам досег като не знам какво да гледам, пробвам, експериментирам ще е все тая, освен да определя кой фотоапарат ми е по-удобен ...
    - избора на статив ще е по-лесен, затова ще го оставя на по-късен етап или просто директно ще го избера в магазина
    - не робувам на марки
    - няма да снимам клипове с тях или ако снимам ще е нещо извънредно

    Та. След гледане, сравняване съм се ориентирал между двата модела: Nikon D5300 и Pentax К-50. И двата имат доста общо, дребни са им разликите, но имат и 1-2 по-големи различия. По спецификации Canon 700D е по-слаб от изброените и отпада.
    - на една цена са, в комплект със стабилизиран обектив 18-55
    - и двата имат функциите, нужни ми за снимането на пейзажи, звезди
    - малки различия в размерите на матрицата
    За да не пускам линкове в гоогле при изписването на "Nikon D5300 vs Pentax К-50" излизат доста сравнения между тях двата.

    Изводите, които аз си вадя относно големите различия в моделите са:
    Pentax-a е по-добър защото:
    - двигателят на стабилизацията е вграден в тялото, което предполага по-голям избор на обективи /МОЖЕ би, защото за снимане на пейзажи, стабилизация явно не се използва
    - да кажем е водоустойчив, въпреки че не знам това колко е от значение, защото такава техника се пази
    - по-високо максимално ИСО

    Nikon-a е по-добър защото:
    - прави повече кадри
    - има вграден wi-fi, което е възможно да спести първоначалното купуване на дистанционно, но вероятно ще изяжда батерията и няма да е подходящо
    - с повече пиксели е

    Та аз определям тези различия като основните и по-големи. Сега въпроса е колко правилно съм се ориентирал, къде бъркам или какво пропускам, вградената стабилизация в тялото - колко по-голям плюс е и големият ми въпрос е: кой от двата фотоапарата е по-подходящ за мойте цели. При условието, че се изясним и избера модел-а има ли нещо притеснително, ако купя фотоапарата през онлайн магазин като емаг, в сравнение с покупката от магазин с реноме във фотографските общности ? Вероятно има и неща, за които не се сещам в момента, но ще питам впоследствие.

    Малко дълго се получи, но не се сетих за по-кратък вариант, за да си излея мъката .

  • #2
    От: Избор на първи DSLR фотоапарат

    Освен ако не си сигурен в сериозна връзка с доставчик на евтини никонски обективи - бих предпочел пентакса. Влаго-прахо защитата не някакво вълшебно кепе на апарата и не е само да му сложиш уплътнения, трябва и сглобката да е грижлива. Визьора е с пентапризма със 100% покритие, което е по-типично за горен клас апарати.

    Отделно че щом ще се занимаваш с астрофотография - по-нататък можеш да си вземеш ГПС модула O-GPS1 и с функцията Astrotracer да следиш движението на звездите (в рамките на възможното) движейки матрицата. Ползва стабилизацията за да движи матрицата за да остава звездата все на едно място в кадъра, с което забавя появяването на startrails с няколко секунди при нужда.

    И като цяло - просто ще получиш повече за парите си.

    За "апарат се пази" - пази се. То и глава се пази, но като се спънеш гравитацията не пита колко си го пазил, нито като ти се излее потоп на главата. Не е вълшебна пръчка, но може да е разликата между оцелял и умрял апарат.
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • #3
      От: Избор на първи DSLR фотоапарат

      Да и този гпс модул видях в действие, в клип разбира се. Със сигурност е нещо интересно и АКО, ще е на по-късен етап. Да разбирам, че всъщност тази влаго и прахо защита хич не е за пренебрегване. Благодаря за мнението ! Относно връзката с доставчик - все още не съм преоткрил такава , така че - разбрах идеята. И това също не е маловажно, а не съм преглеждал сайтовете - магазини и за обяви, относно разлика в цените на обективите.

      Коментар


      • #4
        От: Избор на първи DSLR фотоапарат

        Аз бих те посъветвал да вземеш двойния кит - 18-50 + 50-200. Получаваш дългия обектив за по-малко от половината му цена в магазина.

        П.П.Избора на статив изобщо не е лесен. И за него ти трябва бюджет около половината от този, който си определил за фотоапарат.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

        Коментар


        • #5
          От: Избор на първи DSLR фотоапарат

          Видях я и тази комплектация. Но този обектив 50-200 не е ли подходящ само за снимане на близко разстояние като портрети ? За сега нямам интерес към този тип фотография и не мисля, че един такъв обектив бих го използвал. Четох и темата за статива и явно не е чак толкова лесен изборът му. Но те започват от 100лв нагоре и има избор между марки и модели в различните ценови диапазони, та според сумата която мога да отделя - ще купя и този статив и предполагам че изборът му ще стане в магазина след консултация.

          Коментар


          • #6
            От: Избор на първи DSLR фотоапарат

            Приеми твърдението, че пейзажи се снимат само с 10-милиметрови, или други почти толкова широки обективи, за (меко казано) неточно.
            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
            Из "Златния телец"

            Коментар


            • #7
              От: Избор на първи DSLR фотоапарат

              Аз имам Пентакс К 50 от над 2 години и съм супер доволен. Не съм се занимавал сериозно с фотография, нося го да снимам при пътувания и разходки и по-здрав и непретенциозно направен апарат не съм виждал. Ще дам само един пример, миналата година ходихме с един приятел да търсим стволове на вкаменени дървета по глинестите брегове на Искъра в долното му течение. Цял ден снимах с него във влага и кал, с мръсни ръце и без да жаля техниката. На края на деня нещата изглеждаха зле дори през моя поглед, имаше към 100 грама кал полепени по тялото и отстрани на обектива. Въпреки това след внимателно почистване с мокри кърпички апарата блесна и си работи без никакви последствия. Та поне за това мога да гарантирам, здраво направен и със сигурност влагоизолиран. Нищо от написаното в ревютата за здравина и издръжливост не е лъжа. Отделно съм супер доволен от ергономията му и удобството за работа.
              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
              www.ADV-Bulgaria.com

              Коментар


              • #8
                От: Избор на първи DSLR фотоапарат

                Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                Приеми твърдението, че пейзажи се снимат само с 10-милиметрови, или други почти толкова широки обективи, за (меко казано) неточно.
                Категорично подкрепям колегата, всъщност като погледнах какво съм сложил в портфолиото си в раздел пейзажи... нямам нито един с по-широк от 31мм, а повечето са с 300мм... ;-)
                VPetrov.photography

                Коментар


                • #9
                  От: Избор на първи DSLR фотоапарат

                  Ако ще снимаш много покадрови TIMELAPSE - има опасност бързо 'да издухаш' ресурса на бодито. Мой познат за месец 'неинтензивно' таймлапсване нащрака 15000 кадъра. Направи сметка какво ще е след 6 - 8 месеца. Много по-щадящо е таймлапс чрез забързване на видео, разбира се с огромна разлика в резолюцията.
                  Моя съвет е - ако си предимно за Timelapse - разгледай mirrorless апаратите.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Избор на първи DSLR фотоапарат

                    Ако ще снима много timelapse основното, което ще трябва да гледа колегата е апарат на който затвора да изкара най-много... В това отношение ще ми е любопитно в този ценови клас да видя нещо, което да се доближи до Пентакса поне на един порядък... ;-) без значение огледално или не... А ако обсъждаме въпросът за дълги timelapse то там безогледалната технология не върши особено добра работа поради ограничения от физическо естество... като загряване и респективно драстично сваляне на динамиката... Писал съм по въпроса тук: Шумът при dslr-и и безогледални камери

                    Въобще безогледалната технология в момента, а и докато не се измислят някакви нови физически принципи за регистрация на фотони, е с конкретни ограничения така както всичко останало в този свят... И е добре тези ограничения да се познават добре..., в много отношения нито е алтернатива на DSLR-а нито ще стане такава в някакво бъдеще...
                    VPetrov.photography

                    Коментар


                    • #11
                      От: Избор на първи DSLR фотоапарат

                      Добре това за обективът е добра насока. Със сигурност искам да си взема и такъв обектив, поради изброените по-горе причини. Въпросът е да свикна с работата на кит-а, да навляза във фотографията, да разбера основите и да успявам да ги прилагам. Та въпрос на време е. Това за здравината му и устойчивостта му, явно е голям плюс, защото този фотоапарат ще обикаля с мен - а калта и прахоляка си ме привличат, предвид и форума в който участваме...
                      За Timelapse-a - харесва ми като тип снимане. В момента снимам така с GoPro 3+ Black и е доста ефектно. Снимам снимките в максималната резолюция, през 10 или 30 секунди, според времетраенето което искам да постигна. Не разбирам това "издухване ресурса на бодито" какво ще рече - непоправимо прегряване ли ? Няма да снимам предимно Timelapse със сигурност.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Избор на първи DSLR фотоапарат

                        Timelaps предполага правенето на много кадри, всеки от които е едно двойно "щтракане" на затвора... А затвора на фотокамерите е механика, съответно се износва... За К-50 му дават по спомен 100 000 задействания, в реалността сервиза веднъж е сменял затвор и то на приблизително 700 000... Това обаче за повечето камери не е точно така и може бързо да се наложи замяна, която не е евтина... Не е същото като на камери които са само с "електронен затвор"... т.е. вместо механика, съответно матрицата се "нулира", и прочита... Някои апарати "включително" сериозни камери имат възможност също да изберете електронен затвор, съответно повечето работят комбинирано, т.е. "нулира" се матрицата, след което затвора "минава" за да стопира осветяването и... За съжалението макар методът да изглежда много примамливо на пръв поглед, има своите големи недостатъци като деформация на движещи се обекти и най-вече драстично сваляне качеството на "бокето"...
                        VPetrov.photography

                        Коментар


                        • #13
                          От: Избор на първи DSLR фотоапарат

                          Интересно ми е защо за Timelaps изобщо си се насочил към фото, вместо към видео? С GoPro казваш, че си доволен от резултата.
                          Значи timelaps-a поредицата от снимки предполагам ще се конвертират в видео.
                          А тогава целия замисъл се губи. Единственото преимущество на апарата е високата резлюция, НО в колкото и мегапиксела да снимаш, накрая пак ще го свалиш до 4K 2160p.
                          Та ако GoPro ти е 4K единствения недостатък в случая ще ти е, че няма оптичен зум, (ако ти е необходим за timelaps).
                          Та за timelaps хубава 4k камера според мен е по добрия вариант. Ако искаш да правиш и снимки, апарат дето да може да снима видео в 4k.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Избор на първи DSLR фотоапарат

                            В никакъв случай не съм казал, че се ориентираm строго към timelapse-a, а го споменах като метод/начин на снимане, който ми харесва. Казах и как го практикувам и си прав - правя поредица от снимки, конвертирани във видео. Плюсът е, че 32гб карта ми стига за 8-9 часа продължително снимане. И да резултата от Gopro-то ми харесва, защото може би не съм го сравнявал с друго, а само си представях резултатът колко по-добре ще е с DSLR.
                            Разбрах, че явно бъдещият фотоапарат няма да снима в такъв режим - ето още нещо ново, което научих и което явно спестява главоболия ...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Избор на първи DSLR фотоапарат

                              Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                              Интересно ми е защо за Timelaps изобщо си се насочил към фото, вместо към видео? С GoPro казваш, че си доволен от резултата.
                              Значи timelaps-a поредицата от снимки предполагам ще се конвертират в видео.
                              А тогава целия замисъл се губи. Единственото преимущество на апарата е високата резлюция, НО в колкото и мегапиксела да снимаш, накрая пак ще го свалиш до 4K 2160p.
                              Та ако GoPro ти е 4K единствения недостатък в случая ще ти е, че няма оптичен зум, (ако ти е необходим за timelaps).
                              Та за timelaps хубава 4k камера според мен е по добрия вариант. Ако искаш да правиш и снимки, апарат дето да може да снима видео в 4k.
                              Е, колега... това изказване е малко да речем странно... Аз като съм си публикувал снимките в портфолиото в размер 1920... да считам примерно, че Go Pro-то ми е много ли? :-) 4К означава само и единствено конкретни параметри като резолюция, не като съдържание... ;-)
                              VPetrov.photography

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X