Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Olympus Pen - впечатления

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Olympus Pen - впечатления

    Весела Коледа, една снимка на коледната трапеза с ПЕН Е-ПЛ1 и Пана ЛАйка 25мм/ф1.4Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PC248351.jpg
Прегледи:1
Размер:111.7 КБ
ID:5437211
    Мълчанието не доказва наличието на ум, но доказва липсата на глупост.

    Коментар


    • #47
      От: Olympus Pen - впечатления

      Първи тестове с Пана Лайка 25мм/ф1.4
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PC278427.jpg
Прегледи:1
Размер:54.4 КБ
ID:5437762Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PC278406.jpg
Прегледи:1
Размер:94.6 КБ
ID:5437761Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PC278403.jpg
Прегледи:1
Размер:97.6 КБ
ID:5437760Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PC278388.jpg
Прегледи:1
Размер:47.7 КБ
ID:5437759
      Мълчанието не доказва наличието на ум, но доказва липсата на глупост.

      Коментар


      • #48
        От: Olympus Pen - впечатления

        Първоначално публикуван от prado Преглед на мнение
        ...Пана Лайка 25мм/ф1.4
        ...
        4/3 или m43 ?
        Издъних се на Тюринг теста

        Коментар


        • #49
          От: Olympus Pen - впечатления

          m4/3, уникално рязък обектив, и автофокуса работи мигновено.
          Последно редактирано от prado; 28-12-12, 18:32.
          Мълчанието не доказва наличието на ум, но доказва липсата на глупост.

          Коментар


          • #50
            От: Olympus Pen - впечатления

            колеги, един малко профански въприос: PEN серията ми се струва, че нямат визьор и светкавица. така ли е и ако да, това не ви ли затруднява в ползването?

            п.п. в описанието им пише че има вградена светкавица?!?
            В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

            Коментар


            • #51
              От: Olympus Pen - впечатления

              Визьор нямат, но можеш да сложиш допълнитено електронен такъв обаче който изобщо не е евтин. Светкавица имат повечето - натиска се едно копче и излиза. Разбира се обикновена малка светкавица,но върши някаква работа.

              Дали тия две неща пречат? Зависи. Аз не обичам много снимането със светкавица и даже да нямаше, не би ми било кой знае какъв проблем. И все пак си има светкавица с всички необходими настройки и се правят интересни неща. За визьора - има много хора, които не искат да чуят за камера без визьор. Аз не мисля така. Снимам основно с безогледални камери и всъщност на мен ми е по-трудно с визьор. Примерно ако имаш въртящ дисплей и свикнеш да снимаш през него него, после снимането с визьор ще ти е тегаво. Единствения проблем е при много ярък ден, когато дисплея трудно се вижда.
              LZ2NKM

              Коментар


              • #52
                От: Olympus Pen - впечатления

                Хронологически:

                E-P1: Няма вградена светкавица (и не може да контролира дистанционно светкавици Олимпус RC серия). НЯМА букса за външен визьор.
                E-P2: Няма вградена светкавица (и не може да контролира дистанционно светкавици Олимпус RC серия). ИМА букса за външен визьор.

                Поради невъзможността за контрол на РC светкавици и особено поради липсата на опция за електронен визьор за E-P1 винаги съм считал тези два апарата (особено 1цата) за чернова на това което е трябвало да бъдат.

                E-PL1, E-PL1s (само за японския пазар), E-PL2: Вградена светкавица с контрол на големите RC. ИМА букса за външен визьор.

                E-P3, E-PL3, E-PM1: Няма вградена светкавица. В комплекта е включена малка допълнителна светкавица която може да контролира RC светкавици. ИМА букса за външен визьор.

                E-M5: Няма вградена светкавица. В комплекта е включена малка допълнителна светкавица която може да контролира RC светкавици. Има вграден визьор който е леко подобрен вариант на визьора VF-2. ИМА и букса за външен визьор.

                E-PL5: Няма вградена светкавица. В комплекта е включена малка допълнителна светкавица която може да контролира RC светкавици. ИМА букса за външен визьор.
                E-PM2: Няма вградена светкавица. В комплекта е включена малка допълнителна светкавица която може да контролира RC светкавици. ИМА букса за външен визьор.

                Е-PL6: (Само за японския пазар): Няма вградена светкавица. В комплекта е включена малка допълнителна светкавица която може да контролира RC светкавици. ИМА букса за външен визьор.

                Е-P5: (излиза през юни): ИМА вградена светкавица с контрол на RC светкавици. НЯМА вграден визьор. ИМА букса за външен визьор.

                Визьори:

                VF-1: Оптически визьор за Е-P1 когато е със 17мм обектив. Временна странност, последно се разпродаваха по две за левче.
                VF-2: Електронен визьор, вече на години, но много добър. До излизането на Сони Некс 7 това беше най-добрия електронен визьор на пазара. Недостатък е че няма блокаж и лесно може да се изплъзне и загуби.
                VF-3: По-евтин и с малко по-ниско качество на изображението от двойката. Има блокаж.
                VF-4: Пресен-пресен. Наследник на двойката, очаква се да е много добър.

                Що се отнася до необходимостта - при силно слънце липсата на визьор е голям проблем. През останалото време е до навици, но по принцип без него се свиква много бързо.

                Вградена светкавица е нужна винаги, и е особено незаменима при силно слънце за отпушване на контражурите (когато снимаш някой отблизо и слънцето му е в гърба). Липсата е недостатък.

                Една от най-ценните придобивки за собственика на Пен без светкавица е античната светкавица FL-20. Не контролира дистанционно RC светкавици, но иначе е TTL, по-мощна от вградените и по-малка от пакет цигари.
                Издъних се на Тюринг теста

                Коментар


                • #53
                  От: Olympus Pen - впечатления

                  ми аз от сапунерка май почвам да обмисля тези хибриди и в тази връзка E-PL5 vs NEX-5 vs DMC-GX1?
                  В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

                  Коментар


                  • #54
                    От: Olympus Pen - впечатления

                    Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
                    ми аз от сапунерка май почвам да обмисля тези хибриди и в тази връзка E-PL5 vs NEX-5 vs DMC-GX1?
                    GX-1 е с Панасоник матрица, и е малко по-стар. В момента е пред смяна, и е неистово евтин. В общи линии голо тяло в САЩ в момента се взима между 200 и 240$ плюс там такси и транспорт. За тези пари представлява невероятно съотношение цена/качество.

                    G3 (пак Панасоник) е същата матрица, повече глезотийки но леко по-голям. Още по-добро съотношение цена/качество. В момента все още се намира за 249$ голо тяло. Питай ни с адаша дали го харесваме

                    E-PL5 е с определено по-добри качества (в общи линии качеството на изображението и възможностите са като на E-M5, но без визьор, без влаго/прахозащита и без последното поколение стабилизация на матрицата (с предишното е). Матрицата е Сони, и е много добра. Но и цената му е друга. В САЩ е 600$ с обектив, 500-550$ без. Колкото и да е добър, не е два пъти по-добър от панасониците.

                    NEX-5 e хубав апарат, но трябва много да внимаваш:

                    NEX-5 е първата петица, от 2010та година. Това си е старо поколение апарат в наши дни, сравним може би с двата панасоника по-горе като качество, но не и с Е-PL5-цата. Ако е супер тънко - може.

                    NEX-5N е следващо поколение, матрицата му като мегапиксели не е особено различна спрямо 5цата (16мп срещу 14 за стария модел), но е ново поколение спрямо обикновената петица.

                    NEX-5R e по-баш-бетер-анджък-съвсем-тотали по-нов от N версията, и има вградени автофокусни датчици в самата матрица (като на никон 1 и подобни), с което се опитва да направи PDAF (фокусиране с фазово засичане, коментирал съм го по-горе) ползвайки самата матрица, а не отделни АФ датчици. Не работи съвсем като отделните датчици, но е крачка в правилната посока.

                    Като цяло - вечният спор Некс / м43 остава. Нексовиците се кълнат в по-голямата матрица, микрочет-чворовете се кълнат в по-добрите обективи. Сони е фирма с много здрави финанси, и може да си позволи инвестиция в нови и нови обективи, но крайният потребител решава. Аз лично предпочитам да имам читав обектив на апарата, отколкото още по-турбо-най-най-читав в каталога на фирмата, за който мога само да мечтая. Не че м43 обективите са евтини, напротив, но от Цайс оптика не са по-скъпи, а при некса се очаква върха на сладоледа да е Цайс.

                    Едно нещо което Некс-а има а никой друг няма, е LA-EA2 преходника. Това е нещо за което микрочворовете ревем, роним горчиви сълзи и тропаме по портите на Олимпус (щото Панасоник и 4/3 обективи - просто забрави, там просто си зачеркнаха старата гама като стой та гледай), но без изгледи да се смилят. Представлява преходник за обективи в Сони Алфа формат (и съответно и за старите минолти аф), със собствено огледало и дори електромотор за задвижване на старите обективи без вграден АФ мотор. Това означава че с него можеш да ползваш всякакви алфа/минолта АФ обективи (почти) без загуба на АФ скорост понеже преходника си прави АФ с фазово засичане, а това е голям, ама голям плюс.

                    Иначе, ако някой ден си купя Некс, ще е Nex7. Там всичко е направено правилно - от вградения визьор изнесен на една страна, през двете контролни кнобки та до металната конструкция. Ама и там са едни пари...
                    Издъних се на Тюринг теста

                    Коментар


                    • #55
                      От: Olympus Pen - впечатления

                      По-добре на дали някой може да го опише, анализира и т.н. Евала!
                      Ако се интересуваш от 5н - ЛС или Скайп, за да го видиш, поснимаш и поговорим.

                      Коментар


                      • #56
                        От: Olympus Pen - впечатления

                        Първоначално публикуван от Вико Преглед на мнение
                        По-добре на дали някой може да го опише, анализира и т.н. Евала!
                        Ако се интересуваш от 5н - ЛС или Скайп, за да го видиш, поснимаш и поговорим.
                        Мерси, но съм у америчко, като дойдеш насам го вземи
                        Издъних се на Тюринг теста

                        Коментар


                        • #57
                          От: Olympus Pen - впечатления

                          Друже, ти каквото си имал и пипал....надали 5н ще ти е интересен дори да го включиш.

                          Предложението беше към колегата БушиДО.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Olympus Pen - впечатления

                            Първоначално публикуван от Вико Преглед на мнение
                            Друже, ти каквото си имал и пипал....надали 5н ще ти е интересен дори да го включиш.
                            А, е, ти па та тоа па

                            Аз съм си по призвание щракалник, не фотограф. Всеки апарат ме интересува. Единствено Лайка М бойкотирам, но то е по антиснобски причини.
                            Издъних се на Тюринг теста

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X