Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Монитори за снимкова обработка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Монитори за снимкова обработка

Темата произлиза от ТУК

Момчета, монитори ви трябват... няма една както трябва
    Последно редактирано от Goblin; 09-12-13, 17:15.

От: Снимките на Райковски

Първоначално публикуван от Георги Иванов (gorbi) Преглед на мнение
    Момчета, монитори ви трябват... няма една както трябва
    Като начало може да минат и само с калибриране на наличните!
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Коментар

Някой ако иска може да погледне за какво иде реч: http://www.cambridgeincolour.com/ru/...alibration.htm
      Из "Златния телец"

Коментар

монитора ми е 18,5" Full HD на лаптоп Асус...
        Какво да направя ,за да го калибрирам..., и най-вече как да разбера дали въобще е за калибриране/последното малко ме съмнява ,ама що пък да не го проверя/.
        Та...думайте...
        П.П.Писали сме заедно...
        Последно редактирано от lubashki777; 09-12-13, 10:55.
        NISSAN FOREVER
        -----------------------------------------------------------------------------
        Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
          монитора ми е 18,5" Full HD на лаптоп Асус...
          Какво да направя ,за да го калибрирам..., и най-вече как да разбера дали въобще е за калибриране/последното малко ме съмнява ,ама що пък да не го проверя/.
          Та...думайте...
          П.П.Писали сме заедно...
          Моя е същият, колега от форума ми го калибрира.
          Обаче този монитор е ДАЛЕЧ от правилният монитор за снимки....вервай ми.

Коментар

За домашно приложение има и една програмка, но е на английски, който го чатка ще се справи, но аз съм на вие с него. http://atrise.com/lutcurve/download/ru/
            Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
              Моя е същият, колега от форума ми го калибрира.
              Обаче този монитор е ДАЛЕЧ от правилният монитор за снимки....вервай ми.
              А какво го прави правилен или неправилен...
              П.П.Като се замислиш пък колко народ ги гледа снимките с неправилните монитори...дали изобщо има значение..
              П.П.П.Толкова ли е сложно калибрирането,че трябва някой който разбира да го направи.Аз дали бих могъл да си го калибрирам сам...?
              NISSAN FOREVER

Коментар

Ами виж дали ще схванеш нещо от програмката, чиито линк съм пуснал.
                Из "Златния телец"

Коментар

Правилният монитор е с IPS матрица 8 бита и нагоре. След което следва S-PVA на Samsung. По-добро цветопредаване, по-широк ъгъл на гледане, а при S-IPS и много бързо време за реакция (на пиксела). Недостатък - скъпи. С различна от тези матрица, с масовите TFT или MVA можеш да гадаеш какъв е истинският цвят на снимката. Естествено, мониторът трябва да се калибрира. Калибрацията се прави с хардуерни устройства. Цената им е височка, така че по-добре да дадем някой лев за калибриране на специалист, отколкото да купуваме устройства и да се занимаваме сами...

п.с. Когато искаш да обработваш снимки с някаква програма и го правиш на лаптопски или обикновен монитор, то ти обработваш "на сляпо"... Т.е. снимката е за гледане само при теб. В този случай, по-добре остави на камерата да си направи jpeg

Коментар

Най-лошото е това,че всъщност цветовете са нещо относителнo... Тоест на един му харесва по-засилени цветове,а на друг по - постни,на един по-жълтави по-му харесват,на друг по-синкави и даже да е идеално всичко,масово хората няма да го виждат на мониторите си,защото 99% хората гледат на..."неправилните "монитори!
                    Или не е точно така...
                    Последно редактирано от lubashki777; 09-12-13, 13:32.
                    NISSAN FOREVER

Коментар

Ами как да ти кажа... Ако не използваш сериозна техника и не обработваш със специални програми - то и за цветовете ще ти е все едно. Който обаче снима в RAW и обработва снимките, значи търси някакъв резултат. Ако не ползва хубав монитор, то резултатът ще си е само за него. Нямам познати които да се занимават сериозно или любителски с фотография и да не са помислили за добър монитор...

Коментар

А най-общо калибрирането е задължително при професионалната предпечатна подготовка. С други думи гледайте си снимките на кой каквото има и им се кефете максимално. Всичко друго е скъпоструващо излишество.
                        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                          А най-общо калибрирането е задължително при професионалната предпечатна подготовка. С други думи гледайте си снимките на кой каквото има и им се кефете максимално. Всичко друго е скъпоструващо излишество.
                          Да...тъкмо щях да питам,че след като не печатам на хартия снимки налага ли се да се задълбочавам толкова с монитори и калибрации...
                          А обработката от RAW не е само цветово...колко още неща могат да се правят и да си подобри снимката....
                          Поздрави!
                          NISSAN FOREVER

Коментар

Ами то, за това вие вчера от 5 редакции имахте 6 резултата!
                            Из "Златния телец"

Коментар

Печатът си е печат. Тук говорим за показване на снимки в интернет. Как да го обясня по-нагледно... Да обработваш снимки, снимани в РАВ на калпав монитор, е като да си купиш подготвен Патрол и да му сложиш сликове за дрифт. Не че не може, ама е безсмислено

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X