Обява

Свий
Няма добавени обяви.

”Кодак” обяви фалит

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • ”Кодак” обяви фалит

    Преди време ”Кодак” доминираше в своята индустрия, но не успя бързо да възприеме по-модерни технологии

    "Кодак" съобщи, че компанията-майка и американските й филиали са подали иск за обявяване в несъстоятелност пред Американския съд по фалитите в Ню Йорк. Неамериканските филиали на компанията не са засегнати от иска.

    Слуховете за фалит на компанията излязоха в началото на месеца. През ноември "Кодак" предупреди, че няма да оцелее през 2012 г., ако не осигури 500 млн. долара като ново финансиране или от патенти.

    Преди време "Кодак" доминираше в своята индустрия, но не успя бързо да възприеме по-модерни технологии като дигиталната камера. По ирония на съдбата това е продукт, който самата компания изобрети.

    Компанията със 130-годишна история, която се опитваше да се преструктурира, съобщи още, че е получила 18-месечен кредит в размер на 950 милиона долара от Ситигруп, за да може да продължи работа.
    "Бордът на директорите и цялото висше ръководство единодушно вярват, че това е необходима стъпка и е правилно за бъдещето на "Кодак", заяви президентът и генерален директор на Кодак Антонио Перес в комюнике, цитирано от Ройтерс, на която се позова БГНЕС.

    От 2003 година Кодак е закрил 13 завода и 130 лаборатории и е съкратил 47 000 работни места. Миналата година положението се влоши още повече и през ноември Кодак обяви, че до една година може да бъде "на червено", ако не успее да продаде своите 1100 патента за цифрови изображения.

    Сбогом, Кодак!

  • #2
    От: ”Кодак” обяви фалит

    Жалко за добрата стара фирма. Това, за съжаление е съдбата на много големи корпорации, които разчитат на монопол чрез патенти, а не инвестират в нови технологии и продукти на бъдещето.

    Цифровата камера не е измислена от Кодак - те патентоват редица междинни технологии за съвместно използване на лентови, кино и цифрови технологии, с цел да задържат развитието на пазара и индустрията в своя полза. Но резултата е повече от ясен.
    Show must go on!
    LZ1VES

    Коментар


    • #3
      От: ”Кодак” обяви фалит

      Компанията със 130-годишна история, все пак всичко започна от нея не случайно фирмата я наричат"емблема на фотографията" продължи да запада, след като не успя да улови влака за цифровизацията в началото на новото хилядолетие.
      LZ1ZAH

      Коментар


      • #4
        От: ”Кодак” обяви фалит

        Компанията всъщност улови влака много добре - може би прекалено добре. Завладя пазара на професионалната репортерска фотография с невероятно добрите за времето си, но още по-скъпи цифрови DCS модели, базирани на съществуващи професионални лентови апарати на Канон и Никон. Просто не предвиди че въпросните две фирми нямат намерение да я хрантутят до безкрайност, и че изневиделица ще изкарат собствени цифрови апарати на по-поносими цени, с което ще обърнат пазара надолу с главата.

        Така фирмата се озова в положението да е производител на може би най-добрите матрици за средна и горна ръка цифрови апарати (но вградени в модели за които само специалистите знаеха че матриците са Кодак) от една страна, и на може би най-скапаните сапунерки в историята на джаза но този път - гордо носещи името Кодак - от друга страна.
        Издъних се на Тюринг теста

        Коментар


        • #5
          От: ”Кодак” обяви фалит

          Същия куц подход пробваха и в цифровото кино - цифров интермедиат, после стандарта за цифрово кино Cineon - DPX - за логаритмично представяне на голяма фотографска ширина само в 10 бита и т.н. Но не инвестираха в истински нови неща, а се опитваха през цялото време да закърпят лентовите традиции към цифровата технология. И имат много патенти, които са именно за ненужни вече технологии.
          Show must go on!
          LZ1VES

          Коментар


          • #6
            От: ”Кодак” обяви фалит

            Бе, що не разкажете повече за тия скрити и замразени патенти? По дълбокото ми убеждение, който не знае историята на техниката, не може да измисли нищо ново, че даже не разбира съществуващото в момента. Не че съм тръгнал да измислям нещо в тая област, обаче и любопитството не е отменено ...

            Коментар


            • #7
              От: ”Кодак” обяви фалит

              Да почиват в мир. Тяхна е великата фраза "вие натиснете копчето - ние ще направим останалото...
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X