Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Давайте идеи и неща за фотографиране...

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Давайте идеи и неща за фотографиране...

    Колеги, повечето от Вас знаят, занимавам се професионално с фотография. Повечето време работя по комерсиални проекти, но съм решил идната година да отделям известна част от времето си за неща без комерсиален аспект, но пък интересни.

    Идеята е да помагате с идеи какво да заснема, като се почне от местности и сгради и се стигне до интересни предмети. Ще избираме най-интересното, снимам, предоставям фотографиите с права за използване на автора на идеята и задължително ги публикувам и тук. Ще се радвам ако помогнете с неща, които имат история и си заслужават да бъдат показани.
    Огледайте се и около себе си, понякога един предмет може да стои години пред очите Ви без да му обърнете внимание, а той да го заслужава.

    Правя и уговорката, че ще снимам колкото ми е възможно, едва ли ще мога всичко да свърша, но нека тръгне работата, пък може и още колеги да се включат.

    Пращайте идеи, снимки с телефон, звънете ми на телефона, лични съобщения, на кой каквото му е удобно... Каквото направим ще оставим за историята!

    VPetrov.photography

  • #2
    Не става така. "Мога да рисувам, кажете ми какво да нарисувам?" не вади от комерса и няма грам допирна точка с изкуство, с каквото твърдите че се занимавате.
    Лично убеждение, без лоши чувства.

    Коментар


    • #3
      Благодаря за критиката, но явно нещо или не съм се изразил правилно или не съм разбран правилно.

      Това което мога да направя е, да създам изображение на даден предмет или място и заедно с неговата история да публикувам тук, за да може повече хора да го видят и научат за него. Така ще се запази информацията за обекта и историята с него. Моята роля е да помогна с изображенията, а на колегите да предложат на какво и защо. Което разбира се искат да покажат на другите и биха се радвали те да научат за него и го видят. Да речем нещо като виртуален музей с истории. Естествено нищо не пречи, всеки който желае да си снима сам нещо и да разкаже за него, не е нужно аз да съм го снимал. Има и до момента достатъчно подобни неща тук. Но с голяма вероятност ако го снимам аз ще бъде по-добре показано... да речем... ;-) С уговорката, че моят "капацитет" не е много голям, но се надявам и още колеги да се включат...




      VPetrov.photography

      Коментар


      • #4
        В София има много стари сгради, които може скоро и да изчезнат. Просто се разпадат безстопанствени или започват странни ремонти. А част от тях са много красиви. Пробвал съм да снимам няколко от тях, но нещо не ми се получава. Най-известната може би е "къщата с ягодите" на улица "Сан Стефано". Тя е доста много снимана и историята и е подробно документирата. Но там квартала е пълен с красиви къщи, които са с неясно бъдеще. Например на ъгъла на "Шипка" и "Васил Априлов" - къщата на Финков. Всъщност се учудвам, че такава идея трябва да Ви я дава някой друг.

        Коментар


        • #5
          Всички или поне по-значимите такива сгради съм ги снимал и то по проект. Не това ми е идеята. Публично и широко популярни обекти, музеи и прочее отдавна са ми известни и работя там. Иде реч, за неща свързани с лични истории, които са интересни, значими и не съществуват като публикация и достъпна информация. Примерно старо уникално лампово радио произвеждано в малка серия, орден заедно с историята на човека който го е носил. Неща, които лека полека изчезват в небитието и след още едно поколение въобще няма да съществуват. А така ще останат като образи и истории... Естествено същото важи и за интересни сгради и прочее... Но някой да ми дава идея за къщата с ягодите е най-малкото странно, едно, че тя е широко известна и снимана от кой ли не, второ аз очаквам и история свързана с нещото, която не е известна...
          VPetrov.photography

          Коментар


          • Alexr
            Alexr коментира
            Редактиране на коментар
            Въпроса беше да се издирят други къщи, не по-лоши, но не толкова известни като "къщата с ягодите". Тя е преекспонирана и не си заслужава да се снима. Ще се ослушам за нещо с история в района.

          • Венцислав Петров
            Венцислав Петров коментира
            Редактиране на коментар
            Да, точно това имах предвид. Със сигурност има много сгради, предмети и какво ли не още, които не са известни, но заслужават внимание. Разчитам на преценката и на хората тук да се включат с такава информация. Няма и значение колко са далеч, ще планираме, когато може или пък колега, който е по-близо ще иде и така. Впрочем от вчера до днес получих уникално интересни предложения, скоро ще показваме... Не че съм се съмнявал... :-)

        • #6
          Обречени да останат в историята са такива кадри:

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:boy-in-nagasaki.png
Прегледи:292
Размер:177.5 КБ
ID:6689600


          Не са перфектни, силата им е другаде

          Коментар


          • #7
            Аз се стремя да правя онова, което намирам за добро и правилно (според мен) сега! Какво и как ще остане в историята, оставям на онези след мен...
            VPetrov.photography

            Коментар


            • #8
              Ще си позволя да ви дам идея! Защото темата до тук е „бля-бля“

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8540.JPG
Прегледи:260
Размер:339.3 КБ
ID:6690730Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8542.JPG
Прегледи:265
Размер:1.05 МБ
ID:6690731Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8541.JPG
Прегледи:261
Размер:521.8 КБ
ID:6690732Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8539.JPG
Прегледи:258
Размер:201.4 КБ
ID:6690733Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8544.JPG
Прегледи:259
Размер:1.25 МБ
ID:6690734Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8543.JPG
Прегледи:259
Размер:957.2 КБ
ID:6690735Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8546.JPG
Прегледи:256
Размер:445.9 КБ
ID:6690736Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8548.JPG
Прегледи:262
Размер:507.8 КБ
ID:6690737Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8547.JPG
Прегледи:260
Размер:539.5 КБ
ID:6690738Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8550.JPG
Прегледи:260
Размер:778.0 КБ
ID:6690739Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8551.JPG
Прегледи:247
Размер:1,018.4 КБ
ID:6690740Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8551.JPG
Прегледи:258
Размер:1,018.4 КБ
ID:6690747Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8549.JPG
Прегледи:259
Размер:868.4 КБ
ID:6690741Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8552.JPG
Прегледи:261
Размер:844.4 КБ
ID:6690742Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8553.JPG
Прегледи:260
Размер:948.4 КБ
ID:6690743Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8554.JPG
Прегледи:258
Размер:377.8 КБ
ID:6690744Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8555.JPG
Прегледи:260
Размер:429.2 КБ
ID:6690745Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8556.JPG
Прегледи:256
Размер:400.3 КБ
ID:6690746Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN8551.JPG
Прегледи:258
Размер:1,018.4 КБ
ID:6690748

              Това са снимки от бившето ракетно поделение на Люлин планина( придполагам, че доста хора го знаят) снимани миналата година, когато ходихме с децата на един от учебно-тренировъчните походи.
              Проблема е там, че на времето съм служил в „ бригадата“ ( 9-та танкова) и за това поделение не зная почти нищо. От друга страна в оръжейния раздел съм срещал ( не помня точно в коя тема) спомени от хора които са били там и са склонни да разкажат...

              Просто идея за разрухата.
              Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

              Коментар


              • #9
                Благодаря колега, ще си направя една таблица с координати и снимки към тях. Имате ли координати или да го търся по това име. Аз не го знаех...
                VPetrov.photography

                Коментар


                • siem
                  siem коментира
                  Редактиране на коментар
                  Значи, ако става дума за г.п.с координати нямам такива( предпочитам карта и компас), но ще обясня къде се намира:
                  Пътя до самото поделение някога е бил асфалтов, но сега годините неподдръжка са го посъсипали. Напълно е достъпен обаче с неподготвен джип и даже с по височка лека кола. Пеша също не е далече.
                  Изходния пункт е паркинга на "Бонсови поляни" 200-300 м. преди да се излезе на него има вече черен път в ляво от главното шосе. Минава между вилите и продължава на горе. Точно намирането му е единственното място където може да сбърка човек, но винаги има по някой местен или често посещаващ, който ще ви упъти. След това само на горе. Пътя води до там. Има 2 или 3 отбивки в ляво, но се придържайте към по "големия път".
                  Ако имате проблем с намирането мога да ви заведа някой ден.

                • Венцислав Петров
                  Венцислав Петров коментира
                  Редактиране на коментар
                  Това описание е напълно достатъчно, благодаря. Сега ще се радвам, ако темата прочете колега, който да може да добави и малко история...Аз си планирам обекта.

              • #10
                Венци, аз през моите очи интерпретирам темата така: нещо което носи в себе си голям зряд, но за да бъде пресъздаден той на снимка иска добър фотограф, какъвто аз не съм... Ако правилно съм те разбрал, ще ти разкажа за един "кадър", който ме е разтърсвал, впечатлявал и вдъхновявал много пъти, но дори не съм щраквал, защото знам, че нищо от това което аз виждам в картината, няма да остане на снимката... Обаче доста усилия ще ти трябват за единия кадър, да знаеш

                Става дума за 3-4 самотни дървета - мури, които са израсли адски високо над горския пояс по ръба на вр. Кутело в Пирин. Дърветата от далеч се вижда, че са огромни вековни дървета, които съзнанието ти не може да възприеме как са оцелели сами толкова високо на този гол ръб, където няма никаква защита от бурите. Самата форма на дърветата разказва за историята им - те са много големи, но много по-ниски от тези в гората. Короните им буквално следват контура на ръба и са толкова силно изтеглени в посоката на ветровете, че те кара да потръпваш и в най-тихото време... Няма да се опитвам да описвам повече, че литературата ми е силна като фотографията

                Вждат се от пътеката към м. Казаните, в основата на северната стена на вр. Вихрен. Изходен пункт е х. Бъндерица. Лятото е пътека, час-два. Зимата са доста по-тежки условията. Терена е сложен, но достъпен през лятото, когато може да се избере различна позиция за заснемане, но за това ще трябват още няколко часа бъхтане... Зимата района е голям лавинарник и не е желателно да се моташ напред- назад, но при подходящи условия може да се реализира...

                Ако съм те запалил, знаеш, че имаш шерпа за обективите
                Technical Rescue Direct - life lies in courage
                http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

                Коментар


                • #11
                  Сашо добре си ме разбрал. А понеже те знам, че по-квалифициран "шерп" в нашата Галактика няма, изборът на време ще е твой. Когато кажеш, ако ще идваш и ти тръгваме... Пусни ми на ЛС някакви поне приблизителни координати, да мога да преценя какво оборудване да мъкнем...
                  VPetrov.photography

                  Коментар


                  • #12
                    Ние, българите, много се гневим, когато някъде в съседните нам страни разрушават наши военни паметници. За съжаление, не забелязваме, че това се случва твърде често в "признателната" ни родина. Предлагам да направим фото-сборник "Епопея на забравените паметници".

                    Ето един от тях:



                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1030923.JPG
Прегледи:293
Размер:930.8 КБ
ID:6691123
                    адресът е:

                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1030926.JPG
Прегледи:290
Размер:434.4 КБ
ID:6691124
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                    Коментар


                    • #13
                      Да, идеята е отлична, както виждам някои от тях скоро ще ги няма...
                      VPetrov.photography

                      Коментар


                      • #14
                        Сашо, Венци бройте и мен за този кадър. Превоза е от мен ; )
                        Дела трябват, а не думи.

                        Коментар


                        • Венцислав Петров
                          Венцислав Петров коментира
                          Редактиране на коментар
                          Ей, това почва да става проект мечта. С шерпи се уредих, с превоз от Пламен, скоро няма да има толкова луксозен фотограф в нашата Галактика бре...:-)

                          А иначе идеята ти Пламене е страхотна, може да организираме тематични походи ще има и други желаещи сигурен съм...

                      • #15
                        Не ми е работа да давам акъл ('щот нъл съм новобранец), ама...
                        Снимай всичко. И систематизирай. Има хиляди снимки на сайта. Има хиляди членове, които налазват всяко едно кътче на родината и всеки си има неговите си виждания, идеи, интереси. С едно щракване на пръстите може да се получи най-големия и пълен каталог на бг снимки, места, събития, красоти, природа, архитектура, история и т.н.
                        Само може би трябва да се реши нещо със съхранениет, защото сега в темите е пълно с бели полета, които някога са били снимки.

                        А аз като се позапролети, ще си снимам барбекюто, че сега е само на 300-400 кила желязо, като заготовки.
                        Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
                        Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X