Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Няколко думи за вървенето напред във фотографията

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Няколко думи за вървенето напред във фотографията

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение

Погледнете "специализираните" форуми

изобщо снимането на котки и художествената фотография имат ужасно малко пресечни точки

а по темата - еми техниката няма никакво значение
    ако имаш поглед, чувство, око или както и да го нарече - може да снимаш и гсм и пак да става хубаво
    то затова фотографията е изкуство а не занаят

хъм
    не съм прав
    има много занаятчии, добри занаятчии даже, ама те снимат предимно сватби, кръщенета, мачове и прочее такива събития
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Да бе! Техниката нямала значение!
      Айде моля, моля!
      А фотографите с какво снимат? С апаратчета по 200 евро или?
      ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
      СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
        Да бе! Техниката нямала значение!
        Айде моля, моля!
        А фотографите с какво снимат? С апаратчета по 200 евро или?
        кои фотографи?
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Фотографията е като автомобилизма, може би за това стават и толкова ожесточени спорове когато се заговори за фотография.

- На 90% от местата където има някакъв вид път може да се стигне с всякаква кола. 90% от снимките могат да се направят с почти всякаква фотографска апаратура.

- За останалите 10%, за всеки процент проходимост се доплащат яки кинти. Същото е и във фотографията, за 10 те процента оставащи ситуации си е нужна техника която няма заместител и струва неземни пари.

- Както всеки шофьор качил се в порше не е състезател, така и всеки "снимач" добрал се до читав апарат не е фотограф. И в двата случая по-добрата техника по-добре прикрива бездарността (до време), но крайната излагация и в двата случая е еднаква

- И в двата случая споровете са без решение, и са безкрайни.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Фотографията е като автомобилизма, може би за това стават и толкова ожесточени спорове когато се заговори за фотография.

- На 90% от местата където има някакъв вид път може да се стигне с всякаква кола. 90% от снимките могат да се направят с почти всякаква фотографска апаратура.
            И да и не
            Специално за изобразителните изкуства изпускаш елемента гениалност

Щото Моне примерно никой не се интересува с какви точно четки (или с пръсти) е мацал боите

Коментар

Не го изпускам, просто не го коментирам
              Отплесваме се, но да речем че Моне е имал поне бои и платно. Без тях е щял да има картини в главата си.

Художникът е спринтьор или бегач. Там всичко си зависи от способностите, и му трябват само едни маратонки - четката, боите и платното...
              Фотографът е пилот. Без кола - няма да спечели автомобилно състезание.

При фотографията все пак апаратурата се явява интерфейс между гения и резултата. Има си закони на оптиката и апаратура която им се подчинява по един или друг начин, който начин не се влияе от гения на боравещия с нея. Мътният обектив ще си остане мътен.

Геният ще съумее да използва недостатъците на апаратурата за постигане на артистичен ефект, това да. Но тук отново минаваме на грешно зададено заглавие на темата, предвид че не се коментира за какво става въпрос, за художествена фотография или за нещо друго.
              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

В темата става дума за това дали се стремим да се усъвършенстваме в кадрите които правим
                Тя не касае техниката

От опит знам, че в 99% от случаите хората, които си купуват по-скъпи апарати и обективи не са изтискали и 50% от възможнностите на предходната си техника.

Един пример
                Елементарен комплект: апарат Canon 20D, обектив 18-55 IS, обектив Canon 55-250 IS, които за момента могат да се купят за около 1200 лева втора ръка.
                Та с този комплект могат да се сътворят чудеса.

Много са малко случаите, в които възможностите на фотографа надхвърлят тези на техниката и се налага купуване на по-скъпа.

В повечето случаи апаратите, които имаме, дори сапунерките са достатъчни да се направят чудесни снимки.
                Естествено, че в трудни светлинни условия или там, където се изисква изключително бърз автофокус ще имаме проблеми. Но колко са те зи случаи?

Нека оставим техниката настрана.
                На първо време всеки може да определи за себе си кой жанр го вълнува най-много и къде би отдал енергията си: пейзаж, портрет, интериор, макро, хора.
                Не познавам фотограф, който е силен във всички жанрове.

Като си изберем започваме да разглеждаме какво се пуска и цени във форумите. Четем критиките и мненията под снимките и започваме да разбираме и да виждаме неща, на които първоначално не сме обръщали внимание. Естествено, че оценките във фотофорумите не са 100% определящи за качеството на снимката, но всеки може да отсее за себе си.

После започваме да опитваме и ние дали можем да направим нещо подобно.
                Ето един конкретен пример:
                Решаваме да снимаме примерно Ковачевица. След като поразгледаме и помислим се избистрят следните няколко условия, които ако спазим бихме получили по-добър резултат:
                - интересно би било да се снима през пролетта, когато цъфтят дърветата или наесен когато са пожълтели.
                - не е лошо да се покачим на гледна точка, от която бихме имали кос поглед към селото примерно 30-40 градуса. Така ще изпълним целия кадър с къщи
                - цветовете изгряват, когато обектите са огряни от слънчева светлина. Но е хубаво светлината да пада под малък ъгъл иначе е много ярка и силна и повечето предмети "прегарят" на кадъра. Следователно би било хубаво да се снима сутрин на изгрев слънце или вечер на залез. Цветовете са по-меки и по-топли.
                Който е ходил в Ковачевица знае, че тя се намира на западен склон, тоест сутрин се пада в сянка. Тогава всичко на кадъра изглежда сиво. Тоест подходящо е снимането на залез.
                - намираме подходяща гледна точка и слагаме апаратчето на статив. Това ни гарантира стабилност и рязкост на изображението.
                - избираме бленда 8 или 11 (не е необходимо повече). Така повечето обекти са на фокус

И

щракваме

Ето няколко не сложни неща, на които повечето хора вероятно не биха се сетили да обърнат внимание, но те гарантират много добър резултат.
                Даже не коментираме и техниката

Коментар

Спора е готин
                  Всъщност именно затова не харесвам състезанията по Фигурно пързаляне и Художествена Гимнастика - Много красота - Никакви Обективни критерии, накрая Журито Решава и половината са недоволни.
                  Абсолютно същото е с Художествената Фотография! На мен ми харесва дадена снимка, на друг не, а на Големият разбирач - му Простее - Ширпотреба - Няма Обективни Критерии - Има Чист и неподправен Субективизъм (хич не е лошо това) и всеки си има собствено мнение, то и затова фото конкурсите са един щастлив и всички останли Обидени

Затова и аз си снимам за Собствен кеф и да си подсилвам спомените, вярно показвам свойте снимки тук, но не за да демонстрирам Художествена стойност (възможно е в някой от тях по погрешка и такава да има), а да Илюстрирам някаква разходка и да споделя преживяването!

Техниката е Много важна, за техническото (тафталогия) качество на снимката, Но тя е само Инструмент с които някой може да направи шедьовър, друг - цапаница
                  А за котките не сте прави - ще си позволя да ви посоча една от любимите ми снимки на котки, направена от очевидно Талантлив човек: http://photo-forum.net/bg/index.php?...2&USER_ID=1020

Първоначално публикуван от chukov Преглед на мнение
                  ...
                  Като си изберем започваме да разглеждаме какво се пуска и цени във форумите. Четем критиките и мненията под снимките и започваме да разбираме и да виждаме неща, на които първоначално не сме обръщали внимание. Естествено, че оценките във фотофорумите не са 100% определящи за качеството на снимката, но всеки може да отсее за себе си.
                  ...
                  Не просто не са на 100%, а според мен Малко Извращават нещета. Във специализираните Форуми има и много добри и Талантливи хора, но като че ли на тях им е омръзнало да съветват и превес са взели масовите "Специалисти" и се започва за фокуса, мацането................

Например сега си правя експеримент - пускам снимки за гласуване и си правя изводите най-се харесват широкоъгълни "Кривки", черно бялото също много се цени???????? Лично на мен много повече ми харесват Други кадри. Явно няма да "порасна" в нечии очи
                  Последно редактирано от alex_markov; 14-04-09, 08:24.

Коментар

Алекс
                    идеята не е да пораснеш в нечии очи
                    Не е трудно да се разбере кои са добрите фотографи в отделните категории
                    Удряй по един равнис с тях

Познавам много пейзажисти. Срещали сме се, говорили сме, с някой от тях сме снимали заедно. От всички по нещо съм научил.
                    Мерак да има само.

Няма лошо човек да запечатва това, което вижда, но може да го прави и по-добре

Ето един пример за нещо като пътепис. Човекът е описал къде е ходил и го е подплатил с кадри
                    И никак не са лоши
                    За такова нещо говоря аз. Повечето форумци тук ходят много из планините. Не е лошо да могат да позапечатат видяното с малко повече мерак
                    ето
                    http://www.evgenidinev.com/seen_in_m...a/rodopi_west/

Коментар

Като си изберем започваме да разглеждаме какво се пуска и цени във форумите.
                      А какво правим когато се окаже, че по форумите се цени повече майстоското пипане с Photoshop, отколкото хубавата снимка?
                      “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
                      Walter Rohrl
                      GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Както казах форумът служи просто за ориентир
                        За добро или лошо иманно по рейтинг се достъпват лесно добрите фотографии

Могат да се гледат няколко форума и човек вече да пецени за себе си
                        Примерно задължително един руски и нека един български

Просто там са събрани нещата накуп, иначе иска ровене.

Коментар

Как възприемате лично за себе си фотографията?
                          Сега, когато е по-достъпна от всякога, лишена от бремето на химични процеси, от необходимостта да се познават и помнят цифри, числа, оптика, да се носи килограми техника...
                          Това бреме по някакъв начин ми липсва. (Скромната ми "сгъваема" фотолаборатория вече никога няма да влезе в работа, пречи ми вкъщи, но душа не ми дава да я изхвърля.)

Може би затова ме тегли да си усложнявам живота: да вникна във всички възможности на машинката си; да я обзавеждам с обективи и други такива; да се науча да обработвам снимки не само "автоматично", но с ръчно коригиране на цветовия баланс и други параметри. Криво-ляво се справям с две прости програмки за обработка на снимки; сега започнах да се боря с фотошопа... Мисля за скенер, с който да цифровизирам стотиците си стари негативи и т.н.

Накратко, излиза, че гледам да се усъвършенствам...

Питаш какво е за мен фотографията. Първо, приятна игра, от която никога не ти писва и никога не ти остава вкус на "губи-време" (като например след "преяждане" с табла или карти).

Второ - и по-важно - това е страхотна допълнителна възможност да си в по-близък и осмислен контакт, с всичко, което те заобикаля: хора, природа, град, свят. Мисля, че точно това е дълбоката причина хората да снимат толкова жадно, когато са на интересна екскурзия - а не просто да се изтипосат за спомен.

Поздрави!
                          Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                            Това бреме по някакъв начин ми липсва. (Скромната ми "сгъваема" фотолаборатория вече никога няма да влезе в работа, пречи ми вкъщи, но душа не ми дава да я изхвърля.)
                            Дааа... Който не си е пестил последните кадри в последното филмче, избирайки внимателно какво да снима и как да го направи така, че единствения кадър да е добър. Който не е зяпал със свито сърце във ваничката, как постепенно излизат окото, носа, ръката... виждайки за пръв път реалния резултат и в същото време внимавайки да не избърза или изпусне момента да прехвърли снимката във ваничката с фиксатора. Няма как да разбере очарованието на онази фотография...

Дигиталната техника вече дава почти същите, а в някои случаи и по-добри технически възможности от лентата... но разглезва и омързелява . Гледам снимките си на последък и обикновено не ми харесват . Това разбира се е и до човек... но явно аз съм от типа, който се изкушава да направи 10 кадъра с леко различни настройки с надеждата, че все един ще стане добре, а и в РОУ-а може да се пипнат повечето неща... Да, ама обикновено не се получава така .

П.П.: Е, тук може да се спомене и другата крайност - школата на Ник Николов, която учудващо често проработва . Може и сатистически 1 от 10 снимки да не е добре.. но 1 от 100?
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                              ....
                              П.П.: Е, тук може да се спомене и другата крайност - школата на Ник Николов, която учудващо често проработва . Може и сатистически 1 от 10 снимки да не е добре.. но 1 от 100?

Оказа се, че и това е проблем! На последната ми разходка съм Щракнал 4235 кадъра, повечето са достатъчно хубави, че да си ги харесвам, НО ПРОБЛЕМА е, че НЯМАТ РАЗГЛЕЖДАНЕ!
                              Дори по "Вентилаторният" метод отнемат Време, а и разглеждащият се пресища и заспива
                              Отне ми два дни Тежък-Къртовски труд, да отсея (не задължително най-добрите) някакво Приемливо количество, за да може да станат обозрими и пак са много
                              Но какво да се прави, "да има не е като да няма" е казал другаря Ленин

Коментар

Аз лично се опитвам да напредна в фотографията ,но нещо не ми се получава много много,и аз знам защо е така просто не чета фотографска литература ,защото имам няколко книги на руски а не разбирам руски..Всичко което научавам е от самия себе си.
                                а фотографията е едно прекрасно изкуство,което може да създаде много чувства и настроения в един човек(както и рисуването).
                                ДИГИТАЛНАТА фотография има предимства които Лентовата няма,но лентовата фотография и тя си има сфоите предимства и те са много.За мен истинската фотография е лентовата макар ,че до сега никога не съм проявявал сам снимки за което сажелявам ,ни никога не е късно.
                                В почти всеки човек има по някаква заложена дарба просто трябва да я осети и развие с времето.
                                Поздрави на всички Фотографи и повече хубави кадри
                                [FONT=Century Gothic][SIZE=5][B][U][COLOR=PaleGreen][I]Save the Bulgarian Nature :):):)[/I][/COLOR][/U][/B][/SIZE][/FONT]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X