Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фото-находка - скален орел

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Фото-находка - скален орел

Разходката ни през уикенда до язовир Белмекен донесе интересен улов - за разлика от рибата, "клъвна" една двойка скални орли. Шашардисан съм от величието на тази птица.
    За съжаление, кадрите не са много добри, но пък не е толкоз лесно да снимаш тези пилета. Прилагам няколко кадъра, да си порадвате окото.
    ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ:
    Ако имате късмет, подобен на нашия, НЕ ПРИБЛИЖАВАЙТЕ гнездата на тези птици. Подплашени, те изоставят гнездото заедно с малкото в него!
    Прикачени файлове

До: Фото-находка - скален орел

Ето още няколко кадъра. !!!
    Прикачени файлове

Коментар

До: Фото-находка - скален орел

Рядко щастие си имал да ги видиш и да ги снимаш.Поздрави
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

От: До: Фото-находка - скален орел

Здравейте!

Мислех си да не пусна ли тема "Орли", но фотоматериалът ми по въпроса е повече от нещастен, както виждате по прикачените тук снимки. Така че самият аз се прикачам към темата на колегата, който наистина е извадил голям късмет.

Ето защо.

До неотдавна, ако ме питаш коя живинка е най-трудна за снимане, без колебание ще ти отговоря: "Мравката". Въпрос на фокусиране, осветление, скорости (на мравката), липса на място където що-годе да нагласиш статив и за капак - фон, който крие мравката.

Сега отговорът ми е "Орли в полет".

По птици се запалих, след като се сдобих с Canon с оптичен зум 20х и цифров 4х - общо 80х, което е по-скоро теоретично, тъй като качеството стремително пада при големите увеличения. Независимо от триковете за компенсиране.

Но даже, ако съвършено се абстрахираме от чисто техническата страна, орлите си кръжат там горе и ти съобщават "Няма пълно щастие".

Пак ето защо:

1. Винаги ги забелязваш неподготвен. И пеш, и в автомобил. В моя случай - това лято повече ме возиха, но докато кажа "Моля те спри някъде тук", орлите са се превърнали в точици.

2. Трудно ги "улучваш". Операцията "Проследяване с фокусиране" е къде по-достъпна. Но улучването...

3. Шашнат бях от вертикалната скорост, на която са способни. После включих, че са на "ти" с въздушните течения и затова така невероятно бързо изчезват НАГОРЕ, а не встрани.

Къде имах срещи с орли, с нещастни опити за фотографиране?

1. В Искърското дефиле, над гара Томпсън. Разхождахме се пеш доста високо и - по ирония на съдбата - бях взел да пробвам със сапунерката един телеконвертор. Орелът царствено (как иначе?!) мина на нивото на погледа ми на стотина метра пред мен, над реката и жп линията. Докато включа, докато извикам "Вижте орел", докато се сетя да снимам... Съдете сами - първата снимка.

2. След посещение в Ягодинската пещера в Родопите, близо до малкото ждрело там и до онова страшно балконче, което са направили за смелчаци - любители на панорами. Бяха 3-4 птици, които не бързаха за никъде - та все пак имаме някакъв силует. Тук - снимки № 2 и 3.

3. По пътя между Смолян и Ардино - засечени в движение от кола. Докато спрем, изчезнаха.

4. В резервата Пода край Бургас, където шеф е нашият колега Бат Димо. На територията му има двойка морски орли, т.е. от най-едрия вид у нас - размаха на крилете им достига 2,50 метра. Имат си дърво, от което наблюдават обстановката. Оптичните прибори, които ви предоставят симпатичните и гостоприемни хора в Пода, ги ловят. Фотоапарат - трудно. Снимка имам, но не е достойна за показване. Все пак - № 4.

5. Недалеч от Каварна - много едра птица и много ниско - дори ми стори, че виждам как пуска или изпуска нещо... Почти веднага спряхме и изскочих от колата. Орелът вече беше точица много високо и тогава включих, че използва течението. Смятам, че е бил от вида "морски" - поради близостта на Калиакра и целия скалист бряг.

6. До гробницата на одриския цар Севт ІІІ (могила "Голямата Косматка"). Това е едно много равно място под град Шипка, което не е само "тракийско". Малко са местата, където човек така ясно може да усети стратегическия ход на Освободителната война и да ПОЧУВСТВА защо Шипченският проход месеци наред е бил толкова важен. И изведнъж - хода на въображението ти пресичат орли, два-три. И пак - докато се наканиш, докато улучиш... Това е петата снимка, ако изобщо ми е позволено да я нарека снимка.

Някой ден бих се въоръжил, както подобава. И бих отделил две седмици за фотолов на орли. Защо да не помечтае човек?

Поздрави!

P.S. Разбъркаха се тотално, съжалявам. Никога няма да овладея новия и усложнен начин на качване на снимки...
        Прикачени файлове
        Искам България чиста!

Коментар

От: Фото-находка - скален орел

Миналата година направих подобна снимка като тези на Спас с пикливия си телефон. Мястото- Болата преди Калиакра. Времето - привечер. Тръгвах си и ми направи впечатление кръжащата над мен едра птица. Да си призная изобщо не допуснах, че може да е такъв рядък вид орел. А пък снимката от телефона за съжаление не запазих, не беше за показване...
          Сега вече специално ще гостувам на Бат Димо заради морските орли

Коментар

Здравейте!

Повод да се върна към тази тема е, че в края на това лято - за първи път в живота си - видях орляк. ОРЛЯК - в най- най-буквалния смисъл, не като шумна група тичащи деца, не като авиационна група на българските ВВС по време на Втората световна война.

Беше към средата на септември в Котленския проход (пътувахме в посока север). Там на едно място има много красиви скали; най-впечатляващи са като минаваш точно в подножието им, но оттам е много трудно да ги снимаш.

Спряхме по-далеч и оттам се получи такава гледка:

Както и такава:

Наканихме се да продължим, преди това бегло погледнах небето - и направо дъхът ми спря. Орли! И не 2-3-4 (най-много толкова бях виждал, в Родопите). Не по-малко от 30! Спокойно и величествено кръжаха, ту по-близо, ту по-далеч, разсейваха се и се сближаваха. Прекрасна и вълнуваща гледка, която - уви - само частично може да се покаже със снимка.

Като тук вече стана дума, орли се снимат трудно. Това важи и в случай, че са много и че ти дават време, дълго обикаляйки в един и същ район.

Та не мога да се похваля с големи постижения, а техниката ми си има своите ограничения. Тя е Canon PowerShot с оптичен зум 20х и цифров 4х (пропускам мискинлъците на въпросната техника в предаването на цветове).

Тук показвам само две три снимки, измежду най-любопитните:

Следващата не е качествена, но ясно показва къде си почиват и откъде излитат:

А тази май е най-добрата.

Поздрави!
            Искам България чиста!

Коментар

Аз само като ги гледам на снимката ,толкова много на едно место, се кефя, а какво ли ти е било на теб, на живо-щастливец!
              Завиждам ти!
              / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

Коментар

Мисля, че птиците в #6 са белоглави лешояди (Gyps fulvus).
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Тези "орли" не ви ли приличат на лешояди?

Вярно, и те не се срещат често у нас, но ги има.
                  Y260

Коментар

Май сте прави, че са лешояди. И аз имах такова съмнение заради последната снимка (бяла глава). Обаче някак трайно бях запомнил, че редките и специално защитени белоглави лешояди са в Родопите.

Имам приятел, който всеки летен отпуск изкарва няколко дни на Арда край Маджарово - да наблюдава лешояди. Та и на него показах тези снимки, категоричен е - лешояд. Освен това ми измъкна от нета текст и снимки за "наблюдение на белоглав лешояд над Централен Балкан". Значи съвпада.

Поздрави!
                    Искам България чиста!

Коментар

Това не са орли. Това са белоглави лешояди. Слуката си е слука, просто уточнявам. Източните Родопи са последното скално убежище за белоглавите лешояди и само там можете да ги видите така. На голяма група се събират само ако наоколо има храна.

Коментар

Тези "гадинки" са ми слабост и следя каквото мога по нета. Дебнал съм доста ,но не съм има шанс да снимам от достатачна дистанция, а и обектива ми е малък за перфектната снимка. В района от Източните Родопи до края на Дервентските възвешения може да засечете много често тези птици + царският орел. Този орел гнезди на високи дървета в района и също е много красива прица. Има и блатари които са по лесни за снимане. Популацията се контролира. Всички птици са с GPS и можете да видите какви преходи правят. За съжаление има убити птици /отровени/ от хора които гледат гълъби /правят си състезания с пощенски гълъби/ .Преди години бяха откраднати яйцата на едната двойка.

http://www.saveraptors.org/

Тук като кликнете на сателитното проследяване ще ги видите. Отстрани са имената на птиците
                        ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X