Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Албум - учебник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Албум - учебник

Реших да направя тази тема по две основни причини.
    Първата е, че така ще е по-лесно, за тези, които искат да се научат - когато има една "подборка" с качествени неща от най-различни области.
    Втората - че непрекъснато ми се случва да попадна на някой впечатляващ кадър, който си струва да се сподели. Включително, примерно, този на аватара ми

П.П.
    Моля само, който качва снимки в темата, да си направи труда да упомене поне автора, още по-добре времето и мястото, особено ако става дума за "събитие".
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

От: Албум - учебник

Започвам с един кадър, който от вчера зяпам, колкото повече го зяпам, толкова повече грешки виждам, обаче първоначалното му въздействие е толкова силно, че тия грешки са тотално без значение:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:p5pb7352657.jpg
Прегледи:1
Размер:455.1 КБ
ID:5445664
    фотограф Marius Maasewerd, Световно първенство по МБ, 2011

Коментар

Една от любимите ми снимки в последно време:

Име:1602__980x620_alistair-swartz-img_4962-as-smart-object-1small.jpg
Размер:118.8 КБ
ID:5445669
      Alistair Swartz, "Lion in the night", Makalali Private Game reserve, Getaway magazine

Коментар

Споделяй и какви грешки има, за нас неПротата. Да се научим къде да си намираме грешките. Доста интересна тема.
        На първата снимка - фокуса, че е в пръските кал..или?

Коментар

Първоначално публикуван от Вико Преглед на мнение
          Споделяй и какви грешки има, за нас неПротата. Да се научим къде да си намираме грешките. Доста интересна тема.
          На първата снимка - фокуса, че е в пръските кал..или?
          Сега - аз самият съм мнооого далече от определението "Про". Най-малкото, щото през живота си не съм изкарал и една стинка от снимане, което е една от важните характеристики на "Про"-то. Та, от тая позиция, мога само да си казвам личното мнение, а не да раздавам оценки и съвети.
          Понеже питаш конкретно за първата снимка: къде точно е паднал фокуса не е толкова голям проблем. Понеже снимката, според мен, е от категорията "случайни", основният и недостатък е лошата позиция на фотографа - оттам кофти съдържание на далечния план (представи си го кадъра сниман съвсем странично на колоездача - тогава в задния план щеше да има по-малко палатка и повече публика, виражът щеше да е по-отворен, което би дало допълнителна дълбочина и щеше да се избегне винетирането в десния край). Другия момент е, че бих искал да видя цветния вариант, понеже се съмнявам, че тук е пипано миксирането на цветните канали, за да се спаси кадъра от недобро експониране. Това последното аз самият съм го правил много пъти и обикновено се получават много интересни неща, противно на мнението, че обработката не може да спаси изначално лош кадър. Но води задължително до черно-бял краен продукт.
          Ама въпреки това, кадъра си е страхотен и колкото и да дълбаеш в техническата част, първоначалният му ефект си остава траен.
          Последно редактирано от stargazer; 22-01-13, 10:37. Причина: като не съм закусил ям букви :)

Коментар

Нещо на форумна тема:

Име:27311_10150272867694960_208129272_n.jpg
Размер:63.3 КБ
ID:5445787
            David Visage, Sahara

Коментар

Ето от този може много да се научи:

Име:7905368520_c71e01d543_o.jpg
Размер:154.2 КБ
ID:5445801
              http://www.flickr.com/photos/scottnramsay/

Коментар

Прости невежеството, но какво мога да науча от горния и по-горните кадри???
                Ако искаш да ме научиш, а аз искам да се уча, то след всеки кадър следва да има обяснение:
                Настройките на апарата....
                Самата идея ......
                И други, идея си нямам какво....

С голяма радост отворих тази тема, но гледам "умно" снимки и нищо....моля те пиши, а аз обещавам да чета всичко.

Благодаря.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                  ...представи си го кадъра сниман съвсем странично на колоездача - тогава в задния план щеше да има по-малко палатка и повече публика, виражът щеше да е по-отворен, което би дало допълнителна дълбочина и щеше да се избегне винетирането в десния край...
                  Представям си го.

- Снимката нямаше да е същата. Динамиката нямаше да е същата. Нищо нямаше да е същото.

- В заден план щеше да има и палатка, и публика. Освен ако не снима отдалеч с някакъв див телеобектив с дълбочина на полето десет сантиметра в точката на фокуса. Тогава пък в задния план пет километра пейзаж щяха да са сплескани в привидни двайсет метра.

- Дали има винетиране или не в толкова обработена снимка е доста трудно да се прецени.

Снимката е страхотна, такава каквато си е. Динамиката на скока е в дълбочина, заедно с хвърчащата отзад кал. Ако беше снимана отстрани щеше да е в една плоскост, което нямаше пак да е зле но щеше просто да я присъедини към милионите подобни снимки. Отделно че щеше или да се наложи всичко да е застинало и скучно, или щеше да се наложи да ползва "панинг" (или панорамиране ли е на български, не го знам), което да размаже фона. Но то пък щеше да размаже и калта:

Щеше да стане като тази:

Реализация - иди дойди, но идея и композиция - две за левче. В нета има милиони такива.
                  Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                    Прости невежеството, но какво мога да науча от горния и по-горните кадри???
                    Ако искаш да ме научиш, а аз искам да се уча, то след всеки кадър следва да има обяснение:
                    Настройките на апарата....
                    Самата идея ......
                    И други, идея си нямам какво....

С голяма радост отворих тази тема, но гледам "умно" снимки и нищо....моля те пиши, а аз обещавам да чета всичко.

Благодаря.
                    Караш ме да казвам неща, които сигурно вече си чувал.
                    Фотографията идва оттатък настройките на апарата, понякога и въпреки тях. И много често, без значение от това колко велик е самия апарат.
                    Да разисквам идеята в чужди снимки, някак не ми ще. Става малко като да разискваме <<Какво е искал да каже Вазов с "една бе ти достойна зарад тях">> - ми той го е казал. Ако е искал да каже нещо друго, щеше да го напише иначе.
                    Снимките не ги гледай умно, а критично - какво точно ти харесва, как би било малко по-иначе - щеше ли да се получи същия ефект... Гоблин е направил показно точно на това и това е смисъла на темата. Ама трябва да си го прави всеки за себе си, щото всеки си има "вкус", "виждане" и т.н., а целта не е да спорим по тия точки.

Коментар

http://timclayton.photoshelter.com/gallery-list

Много разнообразен. Има доста интересни спортни снимки. Впечатли ме с нещо, с което аз самият трудно се преборвам - да не се опитвам да изцедя от ситуацията повече, отколкото тя реално може да предложи. В смисъл, че и при снимането важи мъдростта, че ако много се напъваш, най-вероятно ще пръцнеш

Коментар

Име:8_thumb_medium670_0.jpg
Размер:97.0 КБ
ID:5452431

Име:5_thumb_medium670_0.jpg
Размер:83.5 КБ
ID:5452432

Коментар

Сори, ама на албум ще се докара работата. На учебник обаче, ЦЪ. А аз много бих искал да се понауча на нещо. Иначе готини снимки, ама кое как...?
                          Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
                            Сори, ама на албум ще се докара работата. На учебник обаче, ЦЪ. А аз много бих искал да се понауча на нещо. Иначе готини снимки, ама кое как...?
                            Стояне, когато аз направя нещо достатъчно добро, за да си заслужава да се покаже тук, ти обещавам да обясня в най-малки подробности как съм го направил. Да анализирам чужди снимки, които по ред съображения са качени в нета без exif, не ми е във възможностите - технически би било просто врачуване, а художествено - не смятам, че съм особено подготвен да критикарствам. Във форума има доста хора, които са много по-напред от мен в това, ама както виждаш и те си мълчат.

п.п. Тая работа е все едно да ти пусна видео на Москвич, който се движи с 200км/ч и ти да ми обясниш как е направен, без никога да си го виждал на живо

Коментар

Тази тема е интересна и дълго време се чудех какво да напиша. Аз гледам средно сигурно по 5 снимки на ден, които са за учебник. Няма нищо лошо да си споделяме хубави снимки и текстове за фотографията (нали все пак е "учебник"). При критиката на снимките всичко е толкова субективно, че би било интересно една снимка да я критикуват повече хора. Техническата част - тя не е толкова интересна, по-проста е, може с доста голяма прецизност да дадем техническите показатели, да кажем защо е на фокус, защо не и т.н. Това, обаче на мен не ми е интересно. Снимката става в главата на фотографа, и често в главата на зрителя, затова повече коментари - по-интересно. И със сигурност всеки се интересува повече от определени жанрове, а от други няма добри познания. Ето тук виждам спортна фотография, от която аз не се интересувам почти, и ми е интересно да видя добри снимки и полезни коментари като на Гоблин.

За начало - интересно четиво на "аналогов" фотограф.
                              LZ2NKM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X