Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Видеоклип на семейна ваканцията

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Видеоклип на семейна ваканцията

    След няколко дни отивам на море в Гърция и смятам да направя видеоклип-колаж на ваканцията. Имам минимален опит в заснемането на видео (основно на семейни поводи, спорт и разни пътувания), но никога не съм сядал сам да монтирам материала.

    Техника: Lumix HD, Sony Handycam HD, ще взема от приятел Go Pro HD2 за да направим по-динамични кадри.

    Търсен резултат: 5-7мин клип на цялата ваканция с динамичен монтаж и подходяща музика. По-лесно и по-интересно за показване на приятелите от 1000 снимки.

    Предполагаеми слабости: заснемане на голям обем, но неподходящи кадри(подобни гледни точки, енднотиопни сцени), което ще направи монтажа труден и крайният резултат незадоволителен.

    Предварителен план за клипа:
    -Начало на пътуването;
    -пътуване;
    -пристигане и първи впечатления;
    -плаж и море;
    -снимки с Go Pro под вода-евентуално по-димачни (лодка, скутери);
    -забележителности (ако има);
    -вечерни и/или други тайм-лапсове;
    -други-к.

    Разбира се,нямам завишени очаквания, а и знам, че монтажът е важен. На какво да акцентирам при заснемането, без да трупам ненужно много материал, прекарвайки цяла седмица с камера в ръка? Приемам всякакви съвети. Предварително благодаря
    Последно редактирано от viplamen; 28-08-12, 18:10. Причина: форматиране

  • #2
    От: Видеоклип на семейна ваканцията

    Аз се сблъсквам от няколко години с такава семейна продукция Почти същата работа.
    Обикновено нямам план... заминаването не го снимам, защото е скучно,макар и да е пълен цирк.
    Там си нося камерката с мен, но не снимам постоянно. Само случки някакви, спортове, като ходим на картинг, скокове, с мотора, кайта или на интересно място... С мотора си карам без камера , за да мога да се забавлявам. Към края на престоя излизам по пътчетата, които са ми харесали да си ги снимам за спомен.
    После събирам всичките карди и монтирам по музика и това е. Снимай таймплапси, ако имаш време- залези, кораби, пристанище...детайли също...да разчупват ритъма. Най-якото на цялата работа е, че самото снимане е преживяване: - айде да снимаме как скачаме от кея... примерно и ето ти готово приключение

    С децата често си ги гледаме и много им се радваме.

    Ето няколко такива:







    Коментар


    • #3
      От: Видеоклип на семейна ваканцията

      Благодаря, за това става дума. Обаче едва ли ще е толкова готино

      Относно заминаването-винаги е мегаемоционално и заслужава един таймлапс, ама едва ли ще ми е до това.

      Коментар


      • #4
        От: Видеоклип на семейна ваканцията

        Мога да ти дам един - два съвета, за да стане работата по-динамична. Някой са по-прости, други малко по-сложни (ти си прецени с кое можеш да се справиш)... Имай предвид, че винаги се снима според това как искаш да изглеждат нещата в завършен вид, т.е. трябва да знаеш какво ще правиш при монтажа и пост продукцията като цяло (цветови корекции, ефекти и т.н.)

        За дълги и монотонни действия, като стягането на багажа и подреждането му в колата ти предлагам следното:

        - В стаята където стягате багажа, поставяш камерата на статив, в общ план (така че да обхваща цялата суматоха) пускаш я да снима и започвате да редите багажа 5 минути (ако ще снимаш с една камера), после местиш камерата и композираш кадъра в близък план върху чантите/куфарите - така, че да се вижда как си нареждате дрехите и останалите неща вътре (ако снимаш с две камери - втората я композираш по този начин и снимаш едновременно и с двете). По същия начин подхождаш и с реденето на багажа в колата. Тук аз бих се развихрил и снимал цялото утро на семейството - ставане от сън, сутрешен тоалет, закуска и т.н. (дори бих скрил камерите, че останалите да не знаят, че ги снимам - за да са максимално естествени). Ще се понатрупа материал, но хубавите работи стават по този начин (Чарли Чаплин е снимал и по 150 дубъла на сцена, докато станат нещата съвършени...). После на монтажа подходите са два отделни или един комбиниран от двата. Слагаш целия материал в компа (програмата за монтаж) и го ускоряваш 100 пъти (на повечето софтуери е в проценти, като 100 е нормалната скорост, тогава задаваш speed 10 000) - така цялата ви сутрин до потеглянето ще се събере в максимум 30 сек. Подлагаш една хубава динамична музика за фон, а между преходите ползваш кратки бели бликове (това е бял "кадър" който може да е само едва 3 кадъра в секунда от общо 25). Не е задължително да спазваш хронологията на действията - подреждай кадрите както сметнеш за добре, като моя съвет е да го правиш по музиката която си избрал и лепките (преходите) да съвпадат с бийта на музиката - така се прави клип! Има още един пиниз, който можеш да ползваш - ако се случи нещо смешно което си уловил в кадър (някой каже нещо смешно, спъне се и т.н.), спийдваш картината само с 15% и нещата стават още по-смешни (движенията леко се забързват, а гласовете стават пискливи - готино е) - можеш да снимаш цялото начало на този принцип, но това означава да "пощиш материала на монтажа и да вадиш само най-ударните неща - така се прави скеч! Можеш да комбинираш и двата похвата! Важно - когато смяташ да забързваш картината в последствие, камерата винаги трябва да е статична (на статив, стойка или поставена на стабилна основа), а не да се снима от ръка! Плана винаги е един - не се коригира със "зума" на обектива! Ако все пак ти се наложи корекция на крупноста на плана, а не можеш да преместиш камерата, корекцията трябва да е минимум с 30%, като на монтажа я изрязваш - така нещата изглеждат като отделен план (дубъл)! При по-малка корекция нещата изглеждат грозно и нелогично! Ако снимаш с повече от една камера - отделните камери трябва да са насочени към обекта на снимане минимум през 30 ъглови градуса! В противен случай зрителя няма да ги възприема като отделни планове и дразни! хубаво е отделните камери (когато снимаш с повече от една) да са с различни крупности на плановете - едната ти е в "общ", а другата в "близък" и т.н.

        - За пътуването използвай Го-прото основно, като го монтираш някъде около огледалото за обратно виждане, така, че като го обърнеш към купето - да ви хваща всички в кадър, а ако го обърнеш напред - да хваща пътното платно пред колата! пускай го да снима, а после пак ускоряваш картината и монтираш по гореописания начин - става много готино.

        Когато отидете на мястото на почивката ти предлагам един много готин номер, който се нарича "цайт трафер"! Избираш си един красив пейзажен кадър (може да е гледката от стаята ви към морето, може да е хотела или къщата в която сте отседнали - няма значение) Композираш ко така, че примерно ако гледа на изток да хванеш в кадър изгрева, Ако нямаш тази възможност - гледай да има повечко небе с облаци по него. вършат работа и обекти които хвърля сянка - дървета сгради и т.н. (важното е да има движещи се обекти). Ставаш една сутрин рано и слагаш камерата на статив и я пускаш да снима (трябва да се поровиш малко в настройките - може и да я няма опцията която ще ти предложа, но тогава просто снимаш без да спираш десетина - петнайсет минути), като я настроиш така, че да снима по 15-20 кадъра на всяка минута - номера е да хванеш изгерва от пълен мрак, до пълно осветяване на пейзажа (ако камерата ти има такава настройка - материала направо е готов за монтаж, ако си снимал без да спираш - ускоряваш картината на макс). Същото го повтаряш и на свечеряване - от светло до тъмно! После в монтажа, с тези кадри буквално за броени секунди можеш да обозначаваш началото или края на всеки ден от почивката ви.

        Когато снимаш от ръка не се старай да си максимално стабилен, но не клати и много камерата така, че зрителя да хване морска болест после! Забрави копчето на "вариото", а ако искаш да се приближиш или отдалечиш, просто се придвижи ти - така се създава усещането за субективна камера - твоя поглед върху събитията. Все пак ти си разказвача на историята... Ако ще снимаш с голямо увеличение - камерата на статив задължително! Вариото (приближаването) трябва да е плавно (мазно) и премерено - ще рече, че от един хубав общ план, трябва да стигнеш до един хубав близък план без никакви други корекции. Същото важи и за обратния ред (по-лесно е)... Снимай раздвижено и нестандартно, използвайки ниски или високи гледни точки, завирай камерата в лицата на близките си (и на други места, ако искаш ), карай ги да се смеят и позират смешно (те ще се смеят и позират, и без да ги караш - неизбежно е) - така ще уловиш настроението на цялата работа и ще караш хората които го гледат после да се усмихват и смеят!

        За да ти стане хубав филма, ти трябва материал! Дори и Спилбърг не снима едно към едно! Отдай воля на фантазията си и снимай... По-добре е да си утрепеш няколко часа, за да отделиш качествения материал и да ти е в повече, от колкото да не ти стигне или да е скучно! Можеш да си помогнеш, ако в един тефтер си описваш материала всеки ден - например: ден 2-ри, 23 минута, Гошо скочи по корем в басейна. Това ще ти помогне при монатажа - ще знаеш къде в материала са интересните моменти на които държиш.

        Това е на кратко! Мога да пиша още една година, но ще навлезем в трудни за човек без опит неща... Надявам се да съм бил полезен!

        Поздрави
        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 29-08-12, 08:06.

        Коментар


        • #5
          От: Видеоклип на семейна ваканцията

          Първоначално публикуван от iassen Преглед на мнение
          Аз се сблъсквам от няколко години с такава семейна продукция Почти същата работа.
          Обикновено нямам план... заминаването не го снимам, защото е скучно,макар и да е пълен цирк.
          Там си нося камерката с мен, но не снимам постоянно. Само случки някакви, спортове, като ходим на картинг, скокове, с мотора, кайта или на интересно място... С мотора си карам без камера , за да мога да се забавлявам. Към края на престоя излизам по пътчетата, които са ми харесали да си ги снимам за спомен.
          После събирам всичките карди и монтирам по музика и това е. Снимай таймплапси, ако имаш време- залези, кораби, пристанище...детайли също...да разчупват ритъма. Най-якото на цялата работа е, че самото снимане е преживяване: - айде да снимаме как скачаме от кея... примерно и ето ти готово приключение

          С децата често си ги гледаме и много им се радваме.

          Ето няколко такива:







          Комплименти - определено имаш талант! Клиповете ти са супер! Браво...

          Коментар


          • #6
            От: Видеоклип на семейна ваканцията

            Мерси,
            Забравих да кажа за проблема с многото материал:
            Нали си нося камерата с мен и ако нещо ми се стори интересно го снимам или организирам снимки на нещо. Вечерта в хотела е много приятно да си прегледам кадрите, трия повтарящите се, тъпите и дефектните и им добавям по една дума в името на файла, за да се ориентирам после по-лесно. Ако снимам таймлапс си го сглобявам на филмче още същата вечер, за да не държа 6ГБ снимки.
            Като цяло гледам да не снимам обикновени неща (лежане на плажа, пътуване с кола, пиене на фрапе, рязане на нокти, ядене и такива Рядко носят емоционален заряд : )

            А за плана - никога не мога да предвидя как ще се върже това, което снимам в крайното клипче, даже и музиката не ми е ясно каква ще е подходяща. По-скоро гледам да заснема интересни кадри сами по себе си, пък после с музиката и монтажа то си завива само в някаква посока, въпроса е да я усетя и да си я гоня.
            Примерно миналите години снимам по един месец и накрая направя едно клипче. Тази година стоях 3 седмици, пък се получиха 4 клипчета. Просто като нарежа кадрите и тогава виждам най-добре как да ги комбинирам.

            Например ето тези кадри си се получиха за самостоятелни клипчета:
            Това имах някаколко такива кадри и като видях на къде отива работата си доснимах още:


            или това си стана за самостоятелно клипче и не го обвързах със семейната почивка... макар, че е малко дългичко и досадно...


            Като е готов клипа трия суровия материал, като си оставям само тези, които си ми носят някакъв по-особен спомен, който в краткото клипче го няма. Рядко ги гледам...


            В тази тема има съвети за монтажа: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=138894
            Последно редактирано от iassen; 29-08-12, 08:55.

            Коментар


            • #7
              От: Видеоклип на семейна ваканцията

              @Марто (Мартин Христов):

              Благодаря много, полезно наистина.

              Монтажът мислех да го оставя за накрая, т.е. когато се върна, но пък тактиката на Ясен е по-разумна-да се обработва в някаква степен пресния материал. Аз мисля да ползвам Adobe Premiere, познавам я, доколкото съм гледал как се монтира с нея. Или да започна с по-ниска топка, някой юзър-френдли видеомейкър?

              Коментар


              • #8
                От: Видеоклип на семейна ваканцията

                Определено човек, ако има време и настроение - най-удачния начин, е всяка вечер поне да се прегледа материала и да се махне ненужното! Аз като ходя някъде и смятам да снимам, си вземам и лаптопа.. Също работя с премиера, та правя си проекта и всеки ден на края си хвърлям материала вътре и го зачиствам. Ако съм на кеф и имам муза, може и един бърз монтаж да му спретна, и така всеки ден.. На края като се прибера и седна да работя сериозно - материала ми е изчистен, почти монтиран и нареден в хронологичен ред... Зависи какво снимам! Понякога не трия суровия материал, а го държа като архив в един голям външен хард, но на мен това ми е работата и го правя повече с цел да имам банка с кадри (не се знае на човек какво ще му потрябва...).

                Коментар


                • #9
                  От: Видеоклип на семейна ваканцията

                  Първоначално публикуван от viplamen Преглед на мнение
                  @Марто (Мартин Христов):

                  Благодаря много, полезно наистина.

                  Монтажът мислех да го оставя за накрая, т.е. когато се върна, но пък тактиката на Ясен е по-разумна-да се обработва в някаква степен пресния материал. Аз мисля да ползвам Adobe Premiere, познавам я, доколкото съм гледал как се монтира с нея. Или да започна с по-ниска топка, някой юзър-френдли видеомейкър?
                  По принцип всички програми работят на един и същи принцип и дори интерфейсите им са сходни! Професионалният софтуер просто има повече възможности от останалия... Други принципни разлики няма! Щом имаш някакви наблюдения върху Премиера - работи с него, но имай предвид, че трябва да си на ясно с някои технически спецификации на видео и аудио форматите с които смяташ да работиш като входящ материал, а също така и като изходен материал! Това е важно както за настройките при кепчване (сваляне) на материала (ако камерите с които работиш не пишат на хард диск или мемори карта) в компютъра, както и при настройките на самия проект... Не е кой знае колко сложно, а и има достатъчно информация в нета, пък ако трябва и ние ще помагаме!

                  Поздрави

                  Коментар


                  • #10
                    От: Видеоклип на семейна ваканцията



                    Това го сглобих чрез една подложка от Ай мови на Ейпъл. Целта беше да пробвам програмата стана забавно макар и доста глуповато.

                    Лесно ще се справиш ако имаш материал, така че снимай повече после лесно се трие....
                    Т5
                    Crossrunner

                    Коментар


                    • #11
                      От: Видеоклип на семейна ваканцията

                      http://vimeo.com/48240542

                      Ето едно много добро видео от ваканция, което беше избрано от GoPro и има много интересни идеи.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Видеоклип на семейна ваканцията

                        Ясен,

                        Как го ползваш тоя плъгин за слоу на слоу моушъна?
                        Т5
                        Crossrunner

                        Коментар


                        • #13
                          От: Видеоклип на семейна ваканцията

                          Няма плъг ин. Снимам на 120 кадъра/сек и после в Премиер или Муви мейкър му давам скорост 10-20%
                          За 60 к/с. 30-40% накъде е гладко.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Видеоклип на семейна ваканцията

                            Първоначално публикуван от iassen Преглед на мнение
                            http://vimeo.com/48240542

                            Ето едно много добро видео от ваканция, което беше избрано от GoPro и има много интересни идеи.
                            Много е хубаво! Страхотен монтаж (много е пощено това, за да се подберат кадрите) и невероятни кадри (личи, че някои са "попадения", но има и много "мислени")... Хареса ми как е използвано софтуерно варио (предполагам, че е "моушън" или нещо от сорта), за да се раздвижат кадрите и да се "вържат" един с друг визуално. Определено човека който го е правил разбира много (много вероятно да е профи) - това само с вдъхновение не може да се получи според мен...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Видеоклип на семейна ваканцията

                              Брвй колко режисьори имало тука
                              Предлагам ако хорите на събора, да спретнете едно филмче, заедно... Може и пълнометражно
                              Мисля, че стане много интересно...

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X