Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Едно запустяло село

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Едно запустяло село

Я да разбудя малко старата тема за още по-старото селце.
    Миналата седмица с приятелката ми и вярното Субару ходихме да горим бензин в Родопите.
    Както се каза по-горе пътят за Дяволския мост минава покрай село Дядовци, старо турско село, изоставено по времето на гоненето на турците - 1982г.
    Долу, при моста се запознахме с един човек, 62 годишния Сали Кьосев. Той и още един човек поддържат пътя до моста. Дали доброволно - не знам.
    Качихме го нагоре до селото. Българския му беше труден, но приятелката ми знае малко турски, та се разбирахме.
    През 1982 милиционерите са дошли и са били всички, за да се прекръстят. Всички жители са избягали в турция, включително и бай Сали. Но в Бурса не му понесъл въздуха и хванал пътя наобратно.
    В момента той е единствения жител на селцето. Каза ни, че има къща в Ардино, но не иска да живее там.
    Ето и снимки от селото:

селския кенеф(по тези места едва ли се казва "тоалетна"). Зад него започва баира. Под дупките няма яма, всичко се търкаля надолу

това е къщата на Сали:

има си чешмичка с изворна вода в двора:

"склада"

това тук е "мивката". Водата тече навън.

стаята за гости:

стаята на домакина:

ето го и него - постоянно с усмивка на лицето:

Такива селца има много из България, най-вече по планините. Най-слабо населените нямат път, никой не минава покрай тях, никой не идва.
    Тук отвреме навреме минават туристи към моста или някой рибар отива да си провери късмета в реката, но мястото е запазило единението си с природата.
    Моля ви, координатите на такива дивни места ги давайте само на ЛС, по-добре е да не са публично достояние, за да останат по-дълго каквито са.

Коментар

Първоначално публикуван от vokel Преглед на мнение
      Къде е това?Източните Родопи
      Мисля,че това е село Тъмръш,ако бъркам поправете ме.
      Който мисли за последствията, не може да бъде храбър!
      Nissan Terano 2 2.7TDI 2001г. Дълга база

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
        Като гледам подобни къщи винаги се питам дали в днешно време има майстори които могат да съградят такива от камък и дърво.
        Има. Преди две седмици ходихме в село Ковачевица с приятелката ми, майка й е от там. Там дори и новите къщи се правят от дялан камък и дърво - както едно време, а вътре как искаш така си прави, номера е отвън да изглежда старинно. Това е така защото селото е културен паметник.
        Don't hunt IF you can't kill
        първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
          Има. Преди две седмици ходихме в село Ковачевица с приятелката ми, майка й е от там. Там дори и новите къщи се правят от дялан камък и дърво - както едно време, а вътре как искаш така си прави, номера е отвън да изглежда старинно. Това е така защото селото е културен паметник.
          Знам всичко за Ковачевица. Ходил съм там няколко пъти. Влюбен съм. И не само в Ковачевица. Влюбен съм в Родопите като цяло - природа, къщи, фолклор абе всичко.
          Селцето от последния репортаж е супер. Този Бай Сали го разбирам напълно. Как ми се иска да зарежа всичко в големия град, ама де кураж де...
          Only after the last tree has been cut down,
          Only after the last river has been poisoned,
          Only after the last fish has been caught,
          Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Оф
            не ме питай и мен, че съм болен на тема Родопи

Аз защо бях чул, че Дядовци го е купил някакъв италиянец цялото село?

И между другото на OFRM картата на Събин пътят до дяволския мост не съществува

Коментар

Първоначално публикуван от chukov Преглед на мнение
              И между другото на OFRM картата на Събин пътят до дяволския мост не съществува
              Ако питаш мен ще кажа, че е много по-добре...

Коментар

Първоначално публикуван от iliiyan Преглед на мнение
                Мисля,че това е село Тъмръш,ако бъркам поправете ме.
                Бъркаш, колега. останките от Тамръш са в Западните Родопи.
                LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
                  Има един гений ( според мене) - на перото - Георги Данаилов ..
                  той беше описал Ковачевица.....
                  и хората там...

перфектно....

заслужава да се чете

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                    Има един гений ( според мене) - на перото - Георги Данаилов ..
                    той беше описал Ковачевица.....
                    и хората там...

перфектно....

заслужава да се чете
                    +1
                    На всички препоръчвам да прочетете "Къща отвъд света". Книжката на Георги Данаилов е супер. Чете се на един дъх.
                    Самият Г. Данаилов живее в Коваченица...

Коментар

на който не му се ходи в библиотеката, може да се зачете и пред монитора
                      http://www.slovo.bg/showwork.php3?Au...ID=538&Level=1

много хубаво е....

Коментар

От: Едно запустяло село

Ей колеги, дайте координати на повече такива места, че като пукне пролет да ги наобиколим. Има някаква магия в тези запустели селца... имат си уникална енергия, както цялата планина Родопи. Пък може да направим нещо да ги съхраним, а не да ги купуват чужденците за жълти стотинки... Ще следя темата за нови разкази и координати

Коментар

От: До: Едно запустяло село

И аз минах от там, ходихме 5 км. до моста.
                          Направоо полудях, бях без джипката си, бяхме с едно А4 оставихме го по средата на пътя, но разходката си заслужаваше, много красиви гледки!
                          Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 17-12-10, 09:02.

Коментар

От: До: Едно запустяло село

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                            Както се каза по-горе пътят за Дяволския мост минава покрай село Дядовци
                            Да възобновя и аз малко старата тема Колега до моста има ли път (по-които може да се мине с кола)? Смятам да ходя нататък в скоро време, и затова проучвам какво е положението...

Коментар

Да, има път за обикновена лека кола. От Ардино ще те упътят, има и табели. Хванеш ли веднъж пътя, няма къде да го изгубиш. Малко преди моста - на 100-200 м сигурно - има уширение, на което може да се паркира. След това има пътечка. От тази страна на моста има и голям навес с маса - явно е често място за сбирки на местните - и чешма.
                              За първи път попаднахме на този мост преди няколко години по тъмно, по-призрачна гледка рядко съм виждала Шегата настрана, много красиво място е. Приятно изкарване!

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
                                Да, има път за обикновена лека кола...
                                Така е, но... с 1 наум, даже с две-три. Бяхме там през септември м. г. и стигнахме със старо "Рено клио" автоматик, но и с много пот от страна на шофьорката и с доста слизания за оглеждане и упътване от страна на навигатора, т.е. моя милост.

Истината е, че пътят на доста места е лек офроуд - с камънаци, коловози и т.н.

Иначе Дяволският мост е нещо изумително! Човек не само трябва да го види, но и да си отдели няколко часа да гледа, да мисли, да се чуди за кой маршрут е строено нещото, да си представя как Арда е оглаждала камъчетата наоколо, да мечтае да снима видра сред природата и т.н.

Поздрави!
                                Искам България чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X