Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Един въпрос с повишена трудност: Коя е тази планина (от снимка)?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Един въпрос с повишена трудност: Коя е тази планина (от снимка)?

Не знам дали тук е най-подходящо място за темата, но то никъде не е. Поне е свързана със снимка и (екстремен) офроуд.

Имам една руска книга от 1987 г. - "Природа мира: Горы". За времето си беше страхотна книжка, та на въпроса: вътре има една снимка, на която пише "Чогори (К-2). Вторая по высоте вершина мира". На снимката очевидно не е К2, а друг връх. От тогава (1987) до сега, не съм видял повече друга снимка на тази планина. От толкова години я издирвам, сега съм преровил буквално всички големи планински системи в Google Earth, както и десетки хиляди снимки на планини. Не намирам нищо подобно, все едно е от друга планета. Та ако някой от планинарите във форума има някаква идея... направо ме изяжда любопитство. Сигурно мога да позная почти всяко място на планетата като го видя, но този връх го има само в тази незнайна руска книга. А изглежда повече от внушително, не е някоя незначителна планина.

Това е снимката:

Пускам и огледален вариант, защото може и да е така (в книгата има няколко такива случаи):

Лично аз имам няколко предположения, но все не се връзват: Някой от сателитните върхове покрай К2, примерно Angel Peak; Някой от върховете от "Светилището" на Нанда Деви в Хималаите (върхът в задния план прилича на Changabang); Някой връх покрай "Снежното езеро" в Каракорум (Latok, The Ogre...); Може и изобщо да не е в Азия, примерно Cordilera Blanca в Перу има подобен пейзаж.
    Всякакви предположения са добре дошли. Все си мисля че върхът се намира в Каракорум или Хималаите, на друго място няма такива мащаби.
    "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

От: Един въпрос с повишена трудност: Коя е тази планина (от снимка)?

Пуснах въпроса и в планинарски форуми, и се появи отговор. .
    Първото ми предположение се оказа вярно. Това е сателитен връх по североизточния гребен на К2.

Коментар

Малко офф...
      Търсачката на Гугъл вече има функция за търсене на изображения(с нея попаднах и на твоята тема във върпосния планинарски форум)...

Коментар

Пробвал съм я. Може би да сърши работа само при съвсем еднакви снимки. Иначе е почти безполезна.

Коментар

Дам има такъв момент... Но до сега за нещата, които търся е супер... Много често ми пращат запитвания за цени на нещо си и въпросните снимки свалени от нета...Та намирам от къде е снимката, каква е цената там и т.н... Аз лично много и се изкефих на тази търсачка И за този връх имаше 3 или 4 резултата

Коментар

Търсачката на Google е добра аз използвам и TinEye http://tineye.com намира доста снимки или хваща по части от снимки някой колажи
            Техниката на безопасност е като религия - може и да не вярваш, но по-добре да спазваш ритуалите...
            Калоян Кирилов
            LZ2ZGT

Коментар

Да не би пък все пак да е К2, но заснет от някакъв друг ъгъл На корицата на книга на италианския планинар Рейнолд Меснер http://www.bux.cz/knihy/39920-k2-cho...elka-hora.html е същият връх и пише К2.

Коментар

Не ми изглежда да е К2
                За да живееш в самота трябва да си животно... или бог.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X