Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Снимки на скални "ниши" в с.Долно Черковище.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Снимки на скални "ниши" в с.Долно Черковище.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06850.JPG
Прегледи:1
Размер:31.4 КБ
ID:5931014Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06858.JPG
Размер:29.0 КБ
ID:5931015Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06936(3).jpg
Размер:30.4 КБ
ID:5931016Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06851.JPG
Размер:37.1 КБ
ID:5931017Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06946.JPG
Размер:30.4 КБ
ID:5931018Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06849.JPG
Размер:37.5 КБ
ID:5931019Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06884.JPG
Размер:38.3 КБ
ID:5931020Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06845.JPG
Размер:27.1 КБ
ID:5931021Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06908.JPG
Размер:27.4 КБ
ID:5931022Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06848.JPG
Размер:20.8 КБ
ID:5931023Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06861.JPG
Размер:38.1 КБ
ID:5931024Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06846.JPG
Размер:29.0 КБ
ID:5931025
    Тези дупки в скалите са направени от Траките. Дупките се наричат "ниши", местноста се нарича "Кован Кая".
    Масивът "Кован Кая" е най - големият комплекс от изсечени в скалата трапецовидни ниши в Източните Родопи. Скалните ниши, чийто брой надвишава 100 , са ориентирани най - вече на юг югоизток, но има такива обърнати на запад и северозапад. Освен вертикално разположените трапецовидни ниши, тук може да се видят хоризонтални правоъгълни.
    Мястото е уникално.

От: Снимки на скални "ниши" в с.Долно Черковище.

Записвам си го в бележника за посещение.
    Какво е предполагаемото предназначение на нишите?

Коментар

Ми значи колега, не съм запознат с тези "ниши", но мога да ти предложа една доста добра екскурзия... искам да изгледаш този клип и можи да получиш отговорът за нишите, човека който води репортажът.
      Заповядай - http://www.adventure-bulgaria.org/Vi...omadjarovo.htm
      Поздрави.

Коментар

Нишите са много интересни. Срещат се из целите източни Родопи. Също направени от траките са и шарапаните. В тях се предполага, че се правели вино. Сега ще поразровя компютъра за някоя снимка. Много интересна тема. Поздрави, колега!
        Дарин 0897042636
        ВАЗ 2105

Коментар

Там има и друга забележителност, ама може би е още рано да се покаже. Зависи от един наш изтъкнат съфорумец.
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN1964.jpg
Размер:125.7 КБ
ID:5281698Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN1961.jpg
Размер:97.4 КБ
ID:5281699Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN1965.jpg
Размер:150.1 КБ
ID:5281700Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN1960.jpg
Размер:176.4 КБ
ID:5281701
            Значеи вчера като бях до скалите, видях един Дядо. Спрях го и го попитах за нишите! И той ми обясни 2-та варианта.
            цитиръм Дядото - тъй като учените са по учените от мене си мислят че тези ниши са направени за някво си вино, но не е така изобщо. Това място тук е карта, символи по камъните, абе кой нормален ще ти рови в камъните и ще прави дупки, карта карта е момчета.
            Аз утидох от близко пробвах да се кача на първата ниша, хванах се, наберах се и гледам дупчичка и имаше много малко водичка от скорощния дъждец и чудно ми е, защото аз съм от Маджаровския край и до моето село също има такива ниши но са малко. А до арда да не ви казвам колко много ги има....
            Но да не забравяме че нишите и най - добрите скални образования от Траките се намират на върховете, защо ли?
            Защото те се се кланили на слънцето има също така село Горни главанак, гробница и доста ясно се вижда ограден кръг в камънни за ритуали.
            Абе с една дума на който му е интерестно и любопитно някой си ден, мога да го разкарам да ги разгледа от близо.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
              Там има и друга забележителност, ама може би е още рано да се покаже. Зависи от един наш изтъкнат съфорумец.
              Има и то много...

Коментар

Исках да напиша, че в шарапаните се прави вино, не в нишите.
                ПС от Бориславци ли си?
                Дарин 0897042636
                ВАЗ 2105

Коментар

Не, аз съм от с.Сеноклас. на 15 км от маджарово посока - яз. Ивайловград.

Коментар

Аз преди бях чувал,че нишите са използват за погребения там поставяли пепелта от изгаряни мъртви хора.Но не помня за кой народ ставаше въпрос.Аз също съм ходил много пъти там имам познат който има вила на Долно Черковище и доста пъти сме отсядали там.
                    0885719173-Красимир

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Канев Преглед на мнение
                      Аз преди бях чувал,че нишите са използват за погребения там поставяли пепелта от изгаряни мъртви хора.Но не помня за кой народ ставаше въпрос.Аз също съм ходил много пъти там имам познат който има вила на Долно Черковище и доста пъти сме отсядали там.
                      Тракийските племена са ги правили тези ниши!
                      Незнам ако си слизъл под моста на Долно Черковище и ако продължиш към посока Маджарово в дясно има една доста голяма скала, гадното е че като влезнах в р.Арда и измокрих телефона и неможах да я снимам да ви покажа, но обещавам скоро да направя снимки и на доста други райони!
                      Какво да ви кажа, Родопите са си Родопи, най - красивото място за мен в България!

Коментар

Има доста интересни места в региона http://www.rudopia.org/madzharovo/zabelejitelnosti (жалко че няма снимки да кача от тези места )
                        Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
                        New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46

Коментар

http://www.google.bg/search?hl=bg&bi...8A%D0%BD%D0%B8 Ето тука има снимки на "глухите камъни" и на скалните " ниши".

Коментар

Здравейте , наскоро се заинтересувах за скалните ниши и колкото и да се ровя има само две тези: В тях са слагали урните с пепелта от загиналите войни, всички ниши за копани на посока исток и запад. Все пак Траките се кланели на Богът Слънце. Втората е цхе с тях са означавали скалите с тях, с определени комбинаций за наличието на златна руда или мед. Но в местноста Глухите камъни има доста такива ниши и първата теза ми е по удачна, тъи като "Глухите камъни" се води нещо като погребален скален комплекс има и гробници и много други интересни неща. Заслужава си да се обиколят тези места!!
                            Браво колека за темата супер е

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Насков Преглед на мнение
                              Не, аз съм от с.Сеноклас. на 15 км от маджарово посока - яз. Ивайловград.
                              А пък това Сенококлас колко ми хареса! Като ми остане малко време ще пусна малък разказ за обиколката ми от Сеноклас надолу към язовира. (и за Козела )
                              "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                              Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X