Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Архитектурата в България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Архитектурата в България

Мостът на Кольо Фичето в гр. Бяла Русенско. Мостът се смята за постижение на българското строителство и архитектурно изкуство. Мостът е може би и второто по големина такова съоръжение на Балканския полуостров за времето си.

"The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Тутевата къща. В нея на 20 април 1876 година се обявява Априлското въстание. И днес в двора на къщата оживяват съдбовните мигове, когато през сълзи на очи Волов подканя: "Скоро, братя! Отворете портата да излезем. Ние да станем най-напред жертва".

Къщата е разположена в предната част на малък двор, ограден към улицата с каменни зидове. Строена е на три етапа: талпено жилище - опожарено; възстановен и разширен приземен етаж; надстроен етаж над част от приземието - 1875 г.

Това е Лековата Къща - Вътре е украсена с уникални стенописи и стенни ниши, а на стената до входа е изрисувано "колелото на живота".

Къщата на Петър Дудеков

Къщата на Райна Княгиня

Тази не видях на кого е...

Заслужава си да се посети. Минахме и по много приятен маршрут през Нови Хан, Оборище, през Средна Гора - много лек и приятен път с много завои и хубави гледки.
      Александър

Коментар

В момента се боря да направя проект за реклами на фасадата на тази сграда:

Която в момента изглежда така:

Трябват ми архивни снимки на тази сграда. Ако някой се сеща къде може да има, освен в stara-sofia.com, да сподели.
        Александър

Коментар

Не знам дали все още съществува Българския държавен фотоархив. През нета не излиза нищо. По фотофорумите може и да знаят нещо.
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
            Клисурски манастир "Св. Петка"

Намира се над Банкя, от манастира продължава черен път към яз. Мещица. Мястото е много хубаво, с прекрасни гледки. Манастирът е чудесен. Някога покрай манастира е минавал път от София за Брезник.
            Посетих го, направихме и едно добро каране по черния път - настилката е подходяща и за по-бързо шофиране. На навигацията нямаше отбелязани пътеки, но ми се струва, че може да се мине напряко покрай яз. Мещица и да се стигне до яз. Слаковци. Някой път трябва да се пробваме, но май има някаква река да се пресече.

Ето и по темата, една плевня по пътя :

Александър

Коментар

Мостът на Кольо Фичето в гр. Бяла Русенско. Мостът се смята за постижение на българското строителство и архитектурно изкуство. Мостът е може би и второто по големина такова съоръжение на Балканския полуостров за времето си.

Да добавя албум с снимки http://v12345s.snimka.bg/travel/most...14866.19477687

Коментар

Покритият мост в Ловеч.
                http://www.trivago.bg/%D0%BB%D0%BE%D...BC%D0%BA%D0%B8
                0осем9осем7шест0осем7едно
                Миро

Коментар

Музей на съвременното изкуство в София.

Сградата на Софийския Арсенал беше реконструирана това лято и превърната в Музей на съвременното изкуство. Сградата стана много красива и се намира на идеално място - до музея "Земята и хората" и зад Сити Център.

За сега е готов само първият етаж от сградата, предстои реконструкция и на втория и третия етажи. Интериора на сградата също е много хубав, има красиво стълбище за горните етажи.

Вентилацията в сградата също е много добра, тъй като аз съм я автоматизирал
                  Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Музей на съвременното изкуство в София.

Сградата на Софийския Арсенал беше реконструирана това лято и превърната в Музей на съвременното изкуство. Сградата стана много красива и се намира на идеално място - до музея "Земята и хората" и зад Сити Център.

За сега е готов само първият етаж от сградата, предстои реконструкция и на втория и третия етажи. Интериора на сградата също е много хубав, има красиво стълбище за горните етажи.

Вентилацията в сградата също е много добра, тъй като аз съм я автоматизирал
                    Хе! Това ми беше казармата през 1975г, докато пазех щаба на гранични войски.

Коментар

Хотел "Империал" в София

Една от най-забележителните сгради на сецесиона от началото на миналия век. Намира се на ъгъла на улиците Съборна и Леге в София и е проектирана от един от най-значимите ни архитекти Киро Маричков. Освен като сецесион, стилът на сградата се определя и като барок, заради тежките орнаменти - аз лично не съм толкова навътре, за да мога да дам мнение.

Сградата е строена през 1917-1920 година и е била най-високата за времето си. Освен това е първата сграда със железобетонна конструкция в София. Разбира се, веднага след откриването сградата е станала хит на Софийския хайлайф. Хотелът е бил луксозен и чуждестранните пътници с удоволствие са отсядали в него. Имало е телефон на всеки етаж! Имало е и луксозни апартаменти със собствени телефони.

Разбира се, по време на светлия строй сградата е била определена за събаряне. Това можете ли да си го представите?! Нещо друго са щели да строят там. Не друг, ами архитектът на мавзолея на Ленин я е спасил, казал им, че не е виждал по-красива барокова сграда в България и да не са посмели да я пипат.

Повечето информация съм я взел от сайта на списание Тема, да не решите, че съм ги научил тия работи в училище.
                      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

В Русе има една сграда на католически епископ или нещо такова, някой дали знае историята и ?
                        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                          В Русе има една сграда на католически епископ или нещо такова, някой дали знае историята и ?
                          За тази ли говориш?

Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Малко снимки от Русе:
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:______________________ ______________.JPG
Прегледи:1
Размер:63.5 КБ
ID:5315631Натиснете снимката за да я уголемите

Име:002cdace.jpg
Размер:80.4 КБ
ID:5315632Натиснете снимката за да я уголемите

Име:28677_110623798982606_100001049585990_89787_3530170_n.jpg
Размер:69.0 КБ
ID:5315633Натиснете снимката за да я уголемите

Име:31414_1393792538447_1641195277_900567_1525933_n.jpg
Размер:85.5 КБ
ID:5315634Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20060420_004.jpg
Размер:51.7 КБ
ID:5315635Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20060423_001.jpg
Размер:42.9 КБ
ID:5315636Натиснете снимката за да я уголемите

Име:balkan.1993_63b2e_13194220.jpg
Размер:178.9 КБ
ID:5315637Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN1356.jpg
Размер:60.5 КБ
ID:5315638
                            Последно редактирано от borko_ruse; 01-11-11, 22:31.
                            На сърбела майката му е чесането.
                            Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Ето още един албум с кадри от Русе: http://www.offroad-bulgaria.com/album.php?albumid=681 .

Коментар

За тази ли говориш?

Много е красива тази, нейната история също ще ми е интересна. Въобще Русе е пълен с красиви сгради.

Ето на филмче другата
                                байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                                Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                                Суперспам - спама на суперите

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X