Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училище за фотографи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Училище за фотографи

.

Постоянно отваряме теми, кой какъв апарат ползва и кой как снима,
    но всички коментари и напътствия някак са разпиляват.

Аз предлагам следното:
    Понеже виждам, че във форума има доста напреднали в познанията си за апарати и снимане, тази тема да е с образователен характер, но като за първокласници.

Долу горе така да е:

1.Пиксели-колкото повече, толкова по добре или обратно. Прилагане на снимки и технически описания, леко поднесени и разбираеми за всеки начинаещ.

2.ISO-прави еди какво си и означава еди какво си.

3.Матрица-представлява сбор от еди какво си и служи да прави това и това
    Нещо в този дух на разбираем език.

4.Обективи-имат разни цифри написани и как се различават кой какво прави.

и т.н.

Вчера например чета, че една от снимките ми имала шум и си викам значи съм оглушал за да не чувам шума.
    Що е това шум в снимката аджеба. Такива неща изяснете.

Тия дни четах в доста фото форуми, но там нещата са обяснени грандомански и надуто и знаещите се чепкат помежду си, а незнаещите се чудим за какво става дума.

Надявам се, че колегите тук ще проявят разбиране и насочат знанията си
    в посока вдигане нивото на средния форумски любител-фотограф.

От: Училище за фотографи

Майкъл
    фотоапаратът е просто инструмент.
    Фотографията освен занаят е и изкуство.
    Четките не са основното нещо в една картина.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Пиксели, колкото повече, толкова по-добре, въпреки това, само пиксели не правят хубава снимка. Трябва си и фокусно разстояние, с други думи обектив

Исо - това е чувствителността на фотоапарата към светлината. Колкото по-малко е ISO-то, толкова по-качествена е снимката. С високо ISO се постигат добри снимки при лоша светлина или при висока скорост.

Матрицата - това всъщност замества лентата при новите фотоапарати. Тя съдържа милиони миниатюрни елементи, преобразуващи светлината в електрически сигнали. Впоследствие тези сигнали се обработват и трансформират в цифрово изображение. Размерът тук определено е от значение, колко е по-голяма, толкова по-качествени ще бъдат снимките.

Обективите - тука малко сложна тема. Професионалните обективи са фиксирани (нямат зуум). Има различни видове обективи, за макро, портретни, широкоъгълни и т.н.

Има още доста термини които не си споменал, като скорост на затвора, фокусно разстояние, експонация и др.

Коментар

Не става така. Читать надо!!! От съвети в интернет не се учи. Например:
        1. Пиксели. Що е то пиксел - picture's element. Няма зависимост повече=по-хубаво. Има профи апарати с 3 мегапиксела (Никон Д1 - не се произвежда вече), има и сапунерчета с 10мегапиксела, от които чеп за зеле не става. Има и с трицифрено число мегапиксели - пак професионални. Къде е разковничето...
        В основата на всичко е за какво ще се използва апарата. Целта на малкото мегапиксели в профи апарат е повече брой снимки за 1 сек. Използват се за снимане на спорт. Правят от 8 нагоре кадъра в секунда и според зависи побират в буфера за обработка. Понеже така или инъче снимките във вестник не е нужно да са с качество като за модно списание, този компромис е оправдан. Съвременните full frame апарати постигат това със снимане в APS формат на матрицата. Причините са същите - снимане с по-малко пиксели за постигане на повече кадри в секунда и повече снимки в буфера. Необходимото качество за вестникарска снимка се запазва, че и отгоре.
        Сапунерките с много пиксели имат високо ниво на шум от средно ниво на ISO нагоре, точно защото имат много пиксели върху малка матрица. Тази зависимост е добре да я обясни инженер. А и отделно са със CCD матрици, които изискват повече ток. Ако биха били със CMOS матрици нещата щяха да са по-добри, но и по-скъпи щяха да са апаратите, а се изхожда от презумпцията, че купуващия сапунерка вижда само колко е хубав на снимката и колко му е евтин сапуна.
        Апарати с трицифрено число мегапиксели са предимно за студийна фотография с определена насоченост и там бирата е съвсем друга. Няма смисъл да се говори.
        Що е CCD и CMOS матрици, що е то full frame и APS формат и как да се търси баланса между тях зависи от целите. Също и от цените на обективите, които мераклията може да си купи.
        И Петьо turtey го е казал, и други са го казвали, и аз ще го повторя - трябва да се четат книги. Първо стари, после съвременни.
        ISOто е светочувствителност.

Точка 4 - обективи... Нещо като "кажи ми кой джип е най-хубав и става за всичко, да си го купя".

И - сапунерката не е фотоапарат. Сапунерката е сапунерка. Затова и така се казва. Неудобството е, че трябва да и се изкормят карантиите, за да си пъхне човек сапуна в нея.

За хубава снимка е най-важно осветлението. Самата дума "фотография" го подсказва. Разбира се, осветлението е последното, което се гледа (ако въобще се гледа) от снимащите лаици. Извадят 100 снимки на фокус и започват да дават едни съвети... "Човек на слънце не се снима", защото... Човек с кеф да ги отстреля.
        Последно редактирано от velio; 24-09-10, 18:25.

Коментар

Аз снимам (за кеф) от около 30 години, сменил съм подобно количество апарати за това време, че и от различни системи (лентови - цифрови). И въпреки това постоянно откривам нови за мен неща, какво аджеба е Бленда (Aperture) и защо например на по-евтините обективи тя се променя със Зума??? Отговорите се в Мрежата Аз например чета тук http://www.dpreview.com/learn/ (и не само - англииски) и научавам интересни факти
          После пък седя и си мисля например за Пикселите - много интересно понятие свързано с Повече Маркетинг от колкото можете да си представите Например Колко Мега пиксела има вашият апарат? Лесно ще прочетете върху самият него, обикновенно го пише с големи цифри, но замислете се един пиксел от матрицата разпознава осветеността в една точка, НО САМО ЗА ЕДИН ЦВЯТ, а за цветното изображение ви трябват поне 3 цвята, трябва ли да разделите маркетинговата цифра на 3? НЕ, НО го имайте в предвид, защото тук започва Нечистата Магия на интерполациите или как малкото мозъче на апарата събира няколко съседни разноцветни точки за да изчисли цвета в една точка от снимката и след това прави същото за друга точка използвайки понякога същият пиксел!!! (трябва си четене).
          После си мисля, колко човека знаят размера на матрицата на апарата с който снимат? И как влияе той върху кадъра?
          Масовите апарати са с Много малка матричка 5-8мм в диагонал, в която са вкарани МИЛИОНИ от горните Пиксели и от тук размера на тези пиксели е МИКРОСКОПИЧЕН съответно и фотоните светлина които успяват да го оцелят не са много, т.е. той трябва да е много Чуствителен, а тогава става "нервен" и се започва "сега това фотон ли беше или не? Ама аз нали съм много Чуствителен Няма да се излагам я, ще кажем че е било фотон..." и така се появява ШУМА - пикселите рапортуват нещо което го е НЯМАЛО - перфектно се вижда в снимки с ниска осветеност - нощно небе с ПОВЕЧКО звезди от Реалното. Но нещата не свършяват до тук, умното процесорче се заема да Оправя нещата, то милото НЕ ЗНАЕ имало ли е фотон там или НЕ, но се сеща, че чуствителните пиксели са Нервнички и започва да ГАДАЕ - Шумоподтискане и от своя страна започва да МАЖЕ, по-добрите системи доста добре тушират цветните петна и парцали в кадъра, НО ВСИЧКИ Унищожават ДРЕБНИТЕ ДЕТАИЛИ.............
          .......

И както виждате след бая писане аз споделих някой мисли който покриват Част от процента от темата (Като нито за миг не излизам от техническата част, нали съм инжинер), фотографията е море и трябва време за да се обозре, но най-добрата новина е, че НЕ Трябва да знаете всичко това за да правите ХУБАВИ снимки - Трябва талант, Визия и Чуство!
          Все неща от който съм лишени и се опитвам да компенсирам с познания на смешни и сложни понятия, ама хубави снимки пак не стават

Коментар

Алекс Марков, в грешка си. Под 1 пиксел се разбира елемента, който описва и трите цвята.
            Един от основните проблеми на малките матрици е всъщност оптиката, зад която се слагат. Изображението, което попада върху матрицата 1 - е лишено от рязкост и 2 - поради размерите, лишаването от рязкост се превръща всъщност в мазньоч.
            Блендата е нещо, което много хора си мислят, че знаят - че служи само за намаляване на светлината. Уви, блендата е нещо много повече. На сапунерките истинска бленда няма.

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
              .. има и сапунерчета с 10мегапиксела, от които чеп за зеле не става.
              ...
              И - сапунерката не е фотоапарат. Сапунерката е сапунерка. Затова и така се казва. Неудобството е, че трябва да и се изкормят карантиите, за да си пъхне човек сапуна в нея.
              ...
              Помъкваме се по горите. Аз с една дърта Дейзи от първите в джоба, един приятел мъкне цяла раница само заради фотоапарата, не се майтапя, отделна чанта за него само. К'во ми пука, че била непрофесионална снимката, като сме отишли за кеф?

Коментар

Алекс Марков, в грешка си. Под 1 пиксел се разбира елемента, който описва и трите цвята.....

Щом Казваш...

The Current Color Filter Array Sensors

All other digital camera sensors only measure the brightness of each pixel. As shown in this diagram, a "color filter array" is positioned on top of the sensor to capture the red, green, and blue components of light falling onto it. As a result, each pixel measures only one primary color, while the other two colors are "estimated" based on the surrounding pixels via software. These approximations reduce image sharpness, which is not the case with Foveon sensors. However, as the number of pixels in current sensors increases, the sharpness reduction becomes less visible. Also, the technology is in a more mature stage and many refinements have been made to increase image quality.

Така или иначе това е най-добре пазената тайна... та може и аз да съм се объркал, но защо ли не ми се вярва че моят апарат има около 100 МИЛИОНА Пиксела пък те си траят и обявяват "само" 25 (защото байеровата матрица има два зелени за всеки червен и син)

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  Помъкваме се по горите. Аз с една дърта Дейзи от първите в джоба, един приятел мъкне цяла раница само заради фотоапарата, не се майтапя, отделна чанта за него само. К'во ми пука, че била непрофесионална снимката, като сме отишли за кеф?
                  Лоша снимка може да се направи и с професионален апарат, но със сапун няма как да се направи приемлива снимка.
                  Когато човек отива да си прави кефа, нормално е вещевото обезпечение да е насочено в реализирането на тази цел. Поради това ти и не носиш фотоапарат, а сапунерка. Приятелят ти отива да снима и си носи фототехника. Това е напълно естествено поведение.

Алекс Марков, понеже сме в български форум, ще си спестя четенето на англоезичен цитат, най-малкото, защото и в англоезичен форум ще си спестят четенето на цитат на български. Да не говорим, че самото му постване ще им докара възторжен искрен смях с елементи на пренебрежение към постващия.

Коментар

Лоша снимка може да се направи и с професионален апарат, но със сапун няма как да се направи приемлива снимка.
                    Когато човек отива да си прави кефа, нормално е вещевото обезпечение да е насочено в реализирането на тази цел. Поради това ти и не носиш фотоапарат, а сапунерка. Приятелят ти отива да снима и си носи фототехника. ...
                    Не е отишъл да снима, взе го от чиста маниащина.
                    А за мен - и снимка от хубав телефон е приемлива. Важно е какво има на нея. Чисто субективно понятие.

Коментар

... Алекс Марков, понеже сме в български форум, ще си спестя четенето на англоезичен цитат, най-малкото, защото и в англоезичен форум ще си спестят четенето на цитат на български. Да не говорим, че самото му постване ще им докара възторжен искрен смях с елементи на пренебрежение към постващия.
                      Вельо, превъзнесе се в празно философстване и само за да не счетеш отново, че е проява на лично отношение, постът ти ще остане засега. Цитатът на Алекс не е от англоезичен форум, по-скоро от твърде популярен интернет източник за фотографска информация, тук:
                      http://www.dpreview.com/learn/?/key=sensors

Ако имаш нещо да кажеш по въпроса напиши го.

Коментар

Яро, и всичките ми постове по фотографски теми да бъдат изтрити, няма да си помисля, че това е лично отношение, защото въобще не е е еня дали изобщо е отношение или прищявка на овластен.
                        Вероятно никой от вас не е чувал за триматрични апарати.

Когато се каже 1 пиксел се има предвид 1 пиксел, който може да опише бяло, а не 1 зелен (или червен или син) пиксел. 10 ефективни мегапиксела значат 10 млн. пиксела, които са в състояние да опишат бяло. А се наричат ефективни поради други причини.

За пореден път се псувам, че тръгнах да казвам нещо на някой. Както е видно, в този подфорум фотографи почти не пишат, но пък инженерите са последна инстанция. Музиканти за музика не пишат, но пък драгите радиослушатели, четящи от нета пак се имат за последна инстанция. Въобще - четете из нета и пълнейте информационно. Аз предпочитам да уча от книги.

Коментар

...
                          Когато се каже 1 пиксел се има предвид 1 пиксел, който може да опише бяло, а не 1 зелен (или червен или син) пиксел. 10 ефективни мегапиксела значат 10 млн. пиксела, които са в състояние да опишат бяло. А се наричат ефективни поради други причини. ....
                          С това съм напълно съгласен! Само че единият ти "бял" (както го наричаш) пиксел е пиксела на изображението (снимката) и той (до колкото знам, все пак не съм Фотограф) се образува на база на два зелени, един син и един червен пиксел, НО всеки от тях се използва няколко пъти за изчисляването на различни пиксели от изображението, та така това което казах е, че апарата с 10 мегапискела има 10 Милиона пиксела за едимични цветове (сини, червени и зелени), а не 40 Милиона. Съжалявам ако това те е обидило по някакъв начин.
                          А "пренебрежението-ти" ме изненадва и леко натъжава (защото не мога да го разбера), но всеки си има право на мнение.

П.С.
                          Горното важи само за матриците с Байеров Филтър. Има и "Фовеон" ( 3 CCD... и други) в който имаме 3 матрици, по една за всеки основен цвят (една върху друга или с огледала в по старите модели видеокамери) и тогава резолюцията се определя от броя пиксели в едната матрица, но пак се започва интерполацията и се появяват снимки с по-висока резолюция базирани на гореописаният принцип.

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                            .

..............
                            Тия дни четах в доста фото форуми, но там нещата са обяснени грандомански и надуто и знаещите се чепкат помежду си, а незнаещите се чудим за какво става дума.

Надявам се, че колегите тук ще проявят разбиране и насочат знанията си
                            в посока вдигане нивото на средния форумски любител-фотограф.............
                            Минавайки по същият път,след много четене на сложни книги и всякакви информации от нета,както и постовете тук , които ме объркаха сериозно, ще Ви препоръчам нещо което открих наскоро.Малко джобно издание"Цифрова фотография-for dummies"-Марк Хинтън и Барбара Обермайер, за сумата 5,99лв.Стъпка по стъпка на достъпен език ще получите основните знания.Сега ще го усвоявам първо него , после ще се върна на книгите които си купих първи.Поздрави и се надявам да не сте против, да задаваме въпроси,/като се ограмотим начално/ и други участници.
                            Последно редактирано от ALEX_Z; 04-10-10, 14:12. Причина: правопис

Коментар

Здрасти на всички Аз уча графичен дизайн, но още не съм стигнал до фотографията, пък съм голям любител имам тука едно апаратче SONY 8.1MP, ако има някой да ми разясни кво може и какво не и дали е добър избор Иначе лещата е на Carl Zeiss(чувал съм че е добра тая марка, но само съм чувал ) оокулу отвора пише Vario-Tesar 3.3-5.2/5.0-25.0 ... нямам си идея какво означава?? Други детайли : optical zoom 5x; Super Steady Shot + iso 3200; smile shutter(демек требва да се усмихниш за да те заснеме или поне така си мисля аз )

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X