Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За Полиспастите

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • За Полиспастите

    Отдавна се каня да я пусна тая тема , защото има доста неясноти около т.нар. „полиспаст”, и най- вече всеобщата заблуда , че като се тегли през полиспаст теглителната сила се увеличава двойно. Не че не е възможно, но това може да стане само по един единствен начин на свързване. А именно: въжето от лебедката минава през полиспаста, която е закрепена за дърво (или друг неподвижно тяло) и пак се връща при лебедката, като куката се закача за бронята (за целта от двете страни на лебедката е добре да има някакви ченгели за теглене). Това е в случай на теглене на собствения автомобил. При теглене на друго МПС полиспаста се закача неговата броня. Само така теглителната сила се умножава Х2. Всеки друг вариант само променя посоката на теглене.
    Друго което е редно да се знае е, че всъщност това което ние наричаме полиспаст всъщност е ролка (макара). А полиспаст се нарича система от една или няколко ролки свързани по определен начин, през които минава съответен гъвкав елемент (въже или верига) с цел печелене на товароподемност или скорост. Полиспастите се делят на два вида: силови и скоростни. Силови са при различните кранови устройства , а скоростни при мотокарите.
    Общо взето е това. Не казвам сега да вземем да наричаме полиспаста ролка или макара , то е ясно че сме свикнали с наименованието полиспаст в офроуда. Дори във фирмите за тунинг се използва в повечето случаи думата полиспаст. Ама както и да е .

  • #2
    Така е Цанко прав си! А полиспаст е вече утвърден термин както и джип да кажем... И да не пропуснем да обясним че понеже нищо даром не идва и затова силата на теглене нараства два пъти а скоростта пък намалява пак толкова...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #3
      Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      Така е Цанко прав си! А полиспаст е вече утвърден термин както и джип да кажем... И да не пропуснем да обясним че понеже нищо даром не идва и затова силата на теглене нараства два пъти а скоростта пък намалява пак толкова...
      Има вариант на свързване на "полиспас" при които силата на теглене намаля 2 или повече пъти а скороста се увеличава съответно 2 или повече пъти

      Коментар


      • #4
        Не виждам някво особено налагане ... Макарата, тя и блок е терминът в цял свят. Тук е единственото място, където някой използва думата за множествено число за единичния предмет. И стига някой във форума да не настоява особено именно на грешката, и проблемът ще изчезне бързо.

        Коментар


        • #5
          за всеобщо съжаление поради наличието на фактора "триене" силата се увеличава само около 1.8 пъти . за сметка на това скоростта се намалява 2 пъти. или поне така съм разбрал, може и да греша.
          Stop fawkin email me! I'm trying to drink....
          http://www.danasoft.com/sig/mitak.jpg
          http://www.youtube.com/watch?v=A53Mx...eature=related

          Коментар


          • #6
            И се учи в 7-ми клас по Физика

            Коментар


            • #7
              Много е важно освен да имаш полиспаст, да знаеш и как да го използваш. Преди 2 години във Варна на затворения кръг, една Г класа запъна в ската. Силата на лебедкта не стигна и се наизвадиха макарите. Само,че вместо да ги вържат между дървото и Г-то, сложиха 2 макари между две други дървета. В резултат дърветата тръгнаха с корените, а Г-то не помръдна.Като ги питах какви ги вършат, ми отговориха, че на колата нямало къде да се закачи.Аз пък тактично се оттеглих щото обстановката беше нервна.
              За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

              Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X