Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ролков водач при вътрешен монтаж лебедка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ролков водач при вътрешен монтаж лебедка

Имам идея на МПС което е около 3 тона да монтирам лебедка WARN 16.5 близо до задния мост, за целта ми трябва сериозен ролков водач. Доколкото знам се използва чугунен при метални въжета и алуминиев при синтетични, но при тези натоварвания мисля че е най-добре да се направи нещо с лагери. Моля за съвет ако някой е правил нещо подобно. Прилагам груба скица на това което за сега съм измислил , като черното е металното въже с размер 11 mm, червеното са заварки, а сивото е лагери х 3 бр. 20х47х14 mm. В тази тема Стефан казва:
    Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Диаметърът на ролката не може де е по-малък от 10 диаметъра на въжето. Нормално е да е 15. Иначе съпротивлението е неприемливо високо и въжето се пречупва и накъдря завинаги.
    което в моя случай не мога да го измисля как да стане, а и не знам дали е нужно.
    Прикачени файлове

До: Ролков водач при вътрешен монтаж лебедка

А защо не използваш за изработка схема на стандартния ролков водач? Защото при твоя схема ще имаш проблем с нормалното навиване на въже.....В смисъл, че как ще насочваш въжето наляво-надясно.
    Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
    Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
      А защо не използваш за изработка схема на стандартния ролков водач? Защото при твоя схема ще имаш проблем с нормалното навиване на въже.....В смисъл, че как ще насочваш въжето наляво-надясно.
      Лебедката е при задния мост, а водача на предната броня !

Коментар

И каква е целта на занятието? Да я ползваш и напред и назад? Или?
        Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!

Коментар

Просто има и такава система лебедки-слагат агрегата на задния мост-въжето минава по цялата дължина на автомобила и се управлява навиването му от валци на предната броня.Не си ли виждал????

Коментар

Първоначално публикуван от tuni Преглед на мнение
            Просто има и такава система лебедки-слагат агрегата на задния мост-въжето минава по цялата дължина на автомобила и се управлява навиването му от валци на предната броня.Не си ли виждал????
            Значи - не питах теб. Това е първото.

Второто. При този монтаж аз лично виждам два големи минуса, всъщност три :

първо: прекарването/заобикалянето на доста възли и агрегати, което води до усложняване на конструкция, водачи, водачи и пак водачи....

второ: губи се от дължина на въжето, може да е малко, ама е факт,

трето: електрически проблеми - дълги силови кабели, от/до аккомулатора, които примерно се решават с доп.аккомулатор, тягов съответно, там следват други кабели за негово зареждане и допълнително тегло на автомобила, което при добра конструкторска мисъл, може да стане плюс в цялата история, защото ще се подобри тегловата компоновка на автомобила.

Обаче остава въпрос: Защо колега Тойота_70 избрал точно този път и по какви съображения.....Като и това как ще си нарежда въжето на барабана при тази компоновка.

И трето: Колега Туни, много ти се моля, избави ме от подробности как, колко и какви джипове си карал по времето когато аз ходих пеш под масата, и занапред пиши по същество на теми. Има в този форум като и теоретическа част, така и кошче, спам и други, дето можем да си начешем езиците.....

Коментар

първо: прекарването/заобикалянето на доста Възли и агрегати, което води до усложняване на конструкция, водачи, водачи и пак водачи....
              в моя случаи от предния водач директно отива в лебедката - има директен тунел, още не съм решил дали да го сложа в търба или да бъде свободно. В първия сличай има опасност да се пълни с боклук и да замръзне, а във втория при екстремни ситуации въжето да счупи нещо.

второ: губи се от дължина на въжето, може да е малко, ама е факт
              и аз си го мислех , но при 16.5 въжето е 11 mm и мога да го сменя с 9 mm или синтетично тогава мога да хвана около 45 метра.

трето: електрически проблеми - дълги силови кабели, от/до аккомулатора, които примерно се решават с доп.аккомулатор, тягов съответно, там следват други кабели за негово зареждане и допълнително тегло на автомобила, което при добра конструкторска мисъл, може да стане плюс в цялата история, защото ще се подобри тегловата компоновка на автомобила.
              Идеята да променя стандартното мястото на лебедката е че съотношението на тежестите е около 60:40 и за това местя всичко назад вклююително и двата акумулатора който ще бъдат на около 30 см от лебедката. Другата причина е че мога да я ползвам и отзад

Като и това как ще си нарежда въжето на барабана при тази компоновка.
              Въжето в този случай ще се нарежда много по-добре, защото няма странични усилия (мнение на Венци от по-горе цитираната тема, чувал съм го и от Пацо Йоцов)

Коментар

Съответно следващия въпрос: как ще сменяш посока на работа на тази лебедка? В смисъл напред/назад? Значи теглил си се в посока напред, в следващия момент трябва да се изтеглиш назад. Това въже с кука трябва да го извадиш от всичките водачи, през половин купе и да го навреш в други водачи за да работи адекватно....Не те отказвам, в никакъв случай, просто ми е интересно.....Това означава, че тези тристранни водачи, дето ги имаш като идея ще трябва и да са лесноразглобяеми/за да мине куката/, и да са адски здрави едновременно.....А и при идея да се ползва напред/назад, забрави за идеята за тунела, или ще е в размер достатъчен да мине куката. Което може да се окаже критично от гледна точка на простанството, а и здрава тръба с подобен диаметър ще тежи доста.

Коментар

СТова въже с кука трябва да го извадиш от всичките водачи, през половин купе и да го навреш в други водачи за да работи адекватно....
                  Защо трябва да прекарва и куката като може да си сложи кука с шегел и по този начин прекарването на въжето ще е значително по лесно. Лично мое мнение.

Коментар

До: Ролков водач при вътрешен монтаж на лебедка

Това въже с кука трябва да го извадиш от всичките водачи
                    Има само един водач – на бронята (рамата) отпред.

Куката на WARN се разглобява много лесно (виж първата снимка) или шегел кaкто е писал Plamen Mitev.

Не че всичко е толко розово, но не виждам някакъв голям проблем освен при обръщане на посоката въжето минава от горната страна, но при WARN 12, 15 и 16.5 монтажа не е към хоризонтална, а към ветикална плоскост.
                    Прикачени файлове

Коментар

Добре де пич, наистина се повтаряме.....Свържи се с tZv3t0zAr, доколкото разбрах той вече реализирал това нещо, и ще сможе да ти обясни всичко най-добре, като ще ти каже всичките +/- в реална експлуатация. И успех, и когато го направиш, ще чакаме фотоотчет

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X