Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ИМПРОВИЗИРАНА ЛЕБЕДКА ?!?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ИМПРОВИЗИРАНА ЛЕБЕДКА ?!?

Колеги рано или късно или ще сложа лебедка или ще взема джип за ОФФФФФФФФФФФ...
    До тогава да споделя една своя мисъл за излизане от тежко положение с помощта на колан.Закача се колана през гумата и джантата,като куката ляга по средата на гумата.Колана се връзва за дърво.При внимателно въртене колана ще се навива бавно на гумата и така лека полека ще дърпа джипа.За пример слагам снимка на пътека с колан,просто пътеката в моя случай я няма.Надявам се да можете да си го представите.За тези които не могат веднага щом се "въоража" с колан,и тествам "лебедката" ще кача снимки и клип.

Ха сега изразете мнение до успешното приключване на експеримента.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от adwokat; 28-11-07, 23:17. Причина: забравих да прикача снимката
    Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
    NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

До: ИМПРОВИЗИРАНА ЛЕБЕДКА ?!?

Колега вземи прочети малко използвай търсачката преди да пускаш нови теми. И тази снимка дето си я прикачил съм я правил аз и ти казвам че си много далеч от реалното ползване на такъв тип средства като колани и пътеки, тази която си я показал има три специални ключалки за освобождаване на колана от колелото без които ще стане такава бела че ще се чудиш от къде ти е дошло

Коментар

Ами аз уважаеми ако бях убеден в написаното нямаше да ви ангажирам за проф мнения.Факта че го правя е в две насоки.Ако има смисъл да разбера.Ако няма смисъл и е опасно да не го правя и най-важното И ДРУГИ ДА НЕ ГО ПРАВЯТ,които няма да питат а направо ще опитат.
      Що се отнася до снимката знам ч е твоя,нали от твое мнение във форума я взех.Ако е проблем да я махна???
      Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.

Коментар

Ти предлагш в първия си пост да опиташ, че и клип да ни направиш, най-добре виж събота или неделя като има разходка отиди с тях виж за какво иде реч и сам ще си отговориш на много от въпросите които задаваш тук. А за "импровизираните лебедки" е писано много, има и пресен пример виж тук И разбери най доронамерено ти казвам няма такъв компромис като всекидневна и горска кола, да е с лебедка ама да не прилича на "танк" или я прави за гората или въобще не се хващай. В пълна сила е поговорката евтиното излиза скъпо.

Коментар

Аз имам малко въпросчета:

1. Как опасваш гумата с коланчето, когато си се окопал?

2. Как мислиш, че ще накараш колана да се навива красиво и равномерно върху гумата?
          Картинката, която си сложил, не я гледай! На нея има къс колан (горе-долу 1 обиколка на гумата), закачен на има-няма метър пред колелото, легнал върху чиста равна пътечка.

В твоя случай, когато ще ти е необходимо да се вадиш, колелата ти много вероятно ще са повече или по-малко потънали в кал или коловоз (виж въпросче №1). Също така много вероятно ще е гумата да ти е хубаво замазана с кал. Дърветата, за които ще можеш да се вържеш, ще са на по-голямо разстояние (добре ще е ако ти стигне 9 или 15 м. колан) и, като по правило, е много малко вероятно да се намират абсолютно точно пред гумата ти, а ще са някъде встрани. От горното следва, че шансовете ти да накараш колана да се навива точно върху гумата са почти никакви.
          Далеч по-вероятно е при първото завъртане на колелото коланът да изпадне извън нея. Добре ще е, ако падне от външната страна. Ама, нали Мърфи не спи, може да се свлече и от вътрешната и какво ли може да стане като почне да се върти колелото и да намотава колана???

3. Доколкото разбирам, смяташ да си правиш на "лебедка" едно колело. А сигурен ли си, че точно това, за което си вързал колана, ще поиска да се завърти? Ами ако то остане на място, а другото започне да буксува?

Накратко, ако искаш си прави експерименти, ама да не ти излязат по-скъпи от една лебедка ...
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
            Колеги рано или късно или ще сложа лебедка или ще взема джип за ОФФФФФФФФФФФ...
            До тогава да споделя една своя мисъл за излизане от тежко положение с помощта на колан.Закача се колана през гумата и джантата,като куката ляга по средата на гумата.Колана се връзва за дърво.При внимателно въртене колана ще се навива бавно на гумата и така лека полека ще дърпа джипа.За пример слагам снимка на пътека с колан,просто пътеката в моя случай я няма.Надявам се да можете да си го представите.За тези които не могат веднага щом се "въоража" с колан,и тествам "лебедката" ще кача снимки и клип.

Ха сега изразете мнение до успешното приключване на експеримента.
            Ха,това е за пътеки само и едва ли ще стане да работи без пътека.Аз навремето си слгах парчета вериги от мотор или комбайна през дупките на джантите и ги стягах с болтове.Понеже на Нивата джантите оригиналните имат бая дупки номера ставаше и ефекта беше оргромен като проходимост-да ти кажа почти не съм закъсвал-копае и върви.Ама по този начин който си описал да се извличаш като с лебедка много се съмнявам.
            П.П. не съм ползвал синджир -а верига с звена

Коментар

Някога е било популярен метод
              В зората на всъдеходите още не са били стигнали до задължителното изискване предните и задните колела да имат еднакъв коловоз. Които са произлизали от леки коли са имали по-тесен заден, от изискването за стабилност и управляемост на скорост. Което си стои и до сега за малките шосейни. Които от камиони - по-широк заден. По изискванията за товароносимост пък, на задните мостове волю-неволю започнали да слагат сдвоени колела. Гумите са можели толкова, и просто добавяли по още една. Нататък идеята е била близка. Започнали да огъват повече джантите на задните, и да им правят нарочни фигурни изрези за куките. А въжето се навивало между двете колела. От единия борд, през дървото и на другия.
              С времето се убедили че такъв коловоз увеличава безнадеждно съпротивлението на търкаляне, наслагали навсякъде еднакви широки гуми и мостове, а идеята за самоизмъкване се изродила до макари, завинтени отвън на джантите като продължение на полуоските. Също работи, само че в дълбок коловоз се закача, чупи всичко и обръща колата. Или я хваща в капана.
              Лебедките са отвратителни устройства, спор няма. Обаче и няма никви по-читави

Коментар

Отговарям по ред на постъпилите запитвания и реплики.

Първо на Явор:Вече съм бил с Момчетата(някои от тях разбира се) и точно те ме накараха да заобичам коловозите и калта.Горска кола също ще си купя но докато ми намерят това което търся,няма да тръпна само в очакване я.Ще палувам с Фронтерата,която ще бъде междинното звено между джип за Офроуд и жипка.На последно място липсата на лебедка на Фронтерата не е с цел икономия,а време да избера модела,мощността и начина на монтаж(с помощта на членове на форума разбира се)

Към V93 1. Как опасваш гумата с коланчето, когато си се окопал?---Връзвам откритата част,като въжето минава през джантата,закачам го пред гъмата по средата и,изпъвам го и разчитам че ако точно това колело завърти внимателно по посока на въжето то ще се навие правилно.
                2. Как мислиш, че ще накараш колана да се навива красиво и равномерно върху гумата?---Необходима ми е една обиколка,което е повече от метър и разчитайки че гумата ми е широка размер 265/75/16.Този метър може да е решаващ в някои случаи,все пак презумцията е че съм сам и нямам друг вариант в момента.Разбира се разчитам че ще има и дърво пораснало на подходящото място.А това че Мърфи не спи ще се докаже в момента в който закъсам сам в гора без дърво на близо и с кални гуми.Ако и въжето забравя в мазето...

Коментар

1. Как опасваш гумата с коланчето, когато си се окопал?---Връзвам откритата част,като въжето минава през джантата,закачам го пред гъмата по средата и,изпъвам го и разчитам че ако точно това колело завърти внимателно по посока на въжето то ще се навие правилно.
                  2. Как мислиш, че ще накараш колана да се навива красиво и равномерно върху гумата?---Необходима ми е една обиколка,което е повече от метър и разчитайки че гумата ми е широка размер 265/75/16.Този метър може да е решаващ в някои случаи,все пак презумцията е че съм сам и нямам друг вариант в момента.Разбира се разчитам че ще има и дърво пораснало на подходящото място.
                  Голям оптимист сиАз ако съм на твое място ще си сложа в джипа една добра лопата,кирка и трионДокато си монтираш лебедка.И дори да имаш лебедка-знай че не винаги ще те измъкне и тя-веднага давам пример:Влизаш в ораното на средата на нивата и затъваш-къде ще вържеш лебедкатаОпираме до лопата колкото и невероятно да ти се струва.
                  Въобще в джипа може да нямаш седалка ама лопата да нямаш не е никак редно

Коментар

Първоначално публикуван от TRAPERA Преглед на мнение
                    Голям оптимист сиАз ако съм на твое място ще си сложа в джипа една добра лопата,кирка и трионДокато си монтираш лебедка.И дори да имаш лебедка-знай че не винаги ще те измъкне и тя-веднага давам пример:Влизаш в ораното на средата на нивата и затъваш-къде ще вържеш лебедкатаОпираме до лопата колкото и невероятно да ти се струва.
                    Въобще в джипа може да нямаш седалка ама лопата да нямаш не е никак редно
                    Зипа ми е руски комплект мултифункционален в бризентов калъф и включва лопата,брадва,кирка,трион,чук и секач(последното не знам за какво ли ще ми послужи някога)

Коментар

Необходима ми е една обиколка,което е повече от метър и разчитайки че гумата ми е широка размер 265/75/16.Този метър може да е решаващ в някои случаи,все пак презумцията е че съм сам и нямам друг вариант в момента.Разбира се разчитам че ще има и дърво пораснало на подходящото място.
                      Оптимизмът е хубаво нещо, а някой път и Господ се оказва от твоето семейство. Ама аз не бих разчитал много на това ...

П.П. И, между другото, в ЗИП-а е добре човек да има един ГПС. Пък бил той и вграден в мобилен телефон или нещо подобно. Важното е да можеш да си определиш координатите с него и да ги пратиш с едно СМС-че на този, дето ще дойде да те вади. В някои случаи тази глезотийка може да ти спести доста тепкане пешком ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                        Оптимизмът е хубаво нещо, а някой път и Господ се оказва от твоето семейство. Ама аз не бих разчитал много на това ...
                        Чакай,чакай,объркахме темата.То за оптимизма темата е велика,защото и лебедка да имаш по някога не е достатъчно.В долината на закъсалите виетнамки ли беше,видях истински джипове да страдат в калта.

Темата е дали идеята да се импровизира лебедка е възможна и хипотетично би ли могла при форсмажорни обстоятелства да помогне.
                        Момчето с Нивата което Голди и компания извадиха от кереча преди 3 седмици,чака около 9 часа преди спасителната акция.Мислих си дали за тези 9 часа ако разполагаше с колан нямаше да си помогне и сам.Или друг аналогичен случай,когато можеш да повикаш неволята разполагайки с ограничен ресурс.

Коментар

В тоя комплект единственото полезно нещо е секача. Останалото е мултидекоративно.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            В тоя комплект единственото полезно нещо е секача. Останалото е мултидекоративно.
                            Колега РУСКО и ДЕКОРАТИВНО са взаимноизключващи се понятия

Коментар

Темата е дали идеята да се импровизира лебедка е възможна и хипотетично би ли могла при форсмажорни обстоятелства да помогне.
                              Момчето с Нивата което Голди и компания извадиха от кереча преди 3 седмици,чака около 9 часа преди спасителната акция.Мислих си дали за тези 9 часа ако разполагаше с колан нямаше да си помогне и сам.Или друг аналогичен случай,когато можеш да повикаш неволята разполагайки с ограничен ресурс.
                              Варианти със сигурност има. Само че предполагат да имаш със себе си известен инвентар и да можеш да го използваш. Като например вече споменатата лопата и др. инструменти. Или хай-лифт (ама пък него трябва да имаш къде да го запънеш, без да потрошиш нещо по джипката). Или достатъчно въжета, за да си направиш система за самоизвличане, каквато е демонстрирал колегата icerunner.

Ако няма кой да те извади - викаш неволята ...
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X