От доста време внасям и монтирам автомобилни кондензатори, но никога не съм се сещал за описаното по-долу. Вчера обаче четох един пост и имам въпрос!
Ще отворя една малка скоба да обясня на незнаещите какво е кондензатор и защо се използва в автомобила. Знаещите да ме извинят и да прескочат следващите няколко реда
Та кондензатора акумулира напрежение. Това става в момент когато динамото произвежда повече от достатъчно напрежение за да захрани всички консуматори. Това напрежение се съхранява в кондензатора до момента в които изведнъж са получава недостиг на такова поради невъзможостта на динамото и акумулатора да покрият енергиините потребности. Тогава запасите в кондензатора се освобождават мигновенно и покриват недостига. Продължителноста на това "подпомагане" зависят от капацитета на кондензатора.
Та да се върнем къв въпроса ми и към знаещите
Както всички знаем лебедката има супер пик при тръгване. Доколко според вас би бил полезен един кондензатор тогава? Защото всички знаем, че акумулаторите имат слаб пик за сметка на продължителноста на подаване на напрежението. Затова такива внезапни пикови потребности от напрежение влиаят пагубно както за акумулатора и цялата електрика на автомабила, така и на елетрониката. Според малкото инфо което намерих, кондензаторите се препоръчват за 4х4 автомобили с лебедка и един акумулатор. Защо тогава това не е масова практика?
Ще отворя една малка скоба да обясня на незнаещите какво е кондензатор и защо се използва в автомобила. Знаещите да ме извинят и да прескочат следващите няколко реда

Та да се върнем къв въпроса ми и към знаещите

Коментар