Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лебедка + кондензатор. Какво мислите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лебедка + кондензатор. Какво мислите?

От доста време внасям и монтирам автомобилни кондензатори, но никога не съм се сещал за описаното по-долу. Вчера обаче четох един пост и имам въпрос!

Ще отворя една малка скоба да обясня на незнаещите какво е кондензатор и защо се използва в автомобила. Знаещите да ме извинят и да прескочат следващите няколко реда Та кондензатора акумулира напрежение. Това става в момент когато динамото произвежда повече от достатъчно напрежение за да захрани всички консуматори. Това напрежение се съхранява в кондензатора до момента в които изведнъж са получава недостиг на такова поради невъзможостта на динамото и акумулатора да покрият енергиините потребности. Тогава запасите в кондензатора се освобождават мигновенно и покриват недостига. Продължителноста на това "подпомагане" зависят от капацитета на кондензатора.

Та да се върнем къв въпроса ми и към знаещите Както всички знаем лебедката има супер пик при тръгване. Доколко според вас би бил полезен един кондензатор тогава? Защото всички знаем, че акумулаторите имат слаб пик за сметка на продължителноста на подаване на напрежението. Затова такива внезапни пикови потребности от напрежение влиаят пагубно както за акумулатора и цялата електрика на автомабила, така и на елетрониката. Според малкото инфо което намерих, кондензаторите се препоръчват за 4х4 автомобили с лебедка и един акумулатор. Защо тогава това не е масова практика?

Re: Лебедка + кондензатор. Какво мислите?

Звучи логично. Според мен причините да не се полза широко са комплексни, но нека всеки сам да отговори за себе си. Но в повечето случаи лебедките се слагат на доста опростени откъм тоци автомобили, точно за да се повиши устойчивостта им на екстремни натоварвания. Не мисля че някоя стара Тойота с дизел има някаква електроника която да се прецака от това, а да се добавят излишни компоненти които са потенциален източник на проблеми, при условие че и така си работи никой няма да сложи.
    Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Здравейте,

АМи не е масова практика защото:

1. КОндензатора не е достатъчно интелигентен сам да знае кога да акумулира и кога да се разрежда/отдава ток... а и трябва да си е доооста голям=скъп
      2. Нужна е още малко електроника => по-сложно=>по-скъпо+по-малко надежно....
      3. къде къде е по лесно и както се казва елиминираш "single point of failure" с 2 акумулатора, винаги можеш да ползваш 2рия дори да ти изгърми алтернатор/плочка/диодченце
      4. последно не по значение, винаги можеш да дадеш едидния на ближния си ) някой колега тук ще потвърди колко това е помогнало в кризисна ситуация

Поздрави
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

От всичко което каза само последното е вярно! Автомобилния кондензатор има електроника. При това е толкова прецизна, че освобождава мигновенно напрежение за да покрие недостига на такова при думкането на баса докато си слушаш музика!!! А, и освен това не струва повече от акумулатор и за разлика от акумлатора е практически вечен.

Коментар

Всъщност едва ли е толкова сложна електрониката, по-важното все пак е да е вечна, като кондензатора. Предложението наистина е интересно.
          Би ли дал някакви параметри на тези кондензатори.
          !

Коментар

Интересен тема. Понеже не знам верния отговор - предлагам да направим експеримент "с научна цел".
            Мойта Тойота в момента има проблем с лебедката точно поради недостик на ток при по-голямо натоварване. Акумулатора е 70 Ач. Чакам друг акумулатор, но дакато дойде нищо не пречи да монтираме кондензатор и да пробваме какво се случва.
            Имам и въпрос - колко би било времето за разряд на конд. при натоварване на лебедката?
            Поздрави
            Тодор Томов
            =============================
            Не е страшно да се родиш тъп,страшно е да си умреш тъп!!
            Toyota LJ70, 1KZ,+++, pics TУK

Коментар

Севдо прав си защото аз мислех за обикновен кондензатор - те не са от най -интелигентните...и вечните и надежните...

За онези специалните за музикални маниаци - не знам.

Поздрави
              Бъдете живи и здрави!

Коментар

Ами времето за разряд на кондензатора зависи от капацитета му. При мен има от 0.8 до 20 фарада. Виж как точно се смята, това не знам! Знам да ги подбирам спрямо нуждите. Примерно 3 фарадовия покрива недостига на ток на четири яки усилватела!!! Нещо непостижимо само с акумулатор и алтернатор.

Коментар

Вероятно това са бързодействащи конд. работещи в импулсен режим - мигновен разряд и бърз заряд. Това е и една от основните разлики м/у различните у/ва за съхраняване на ел. Може би за това конд. не намират приложение за целта, за която стана дума.
                  Както и да е. Другата седмица ще ти предложа друг "експеримент" - озвучаване на джип - усилвател, колони, ууфер и тн., както и датчици за паркиране "по слух"
                  Какво ще кажеш?
                  Поздрави
                  Тодор Томов

Коментар

Не си прав! Това са хибридни кондензатори осигуряващи бърз и продължителен разряд.

Коментар

ОК! Няма да спорим - просто ще поразнищя малко въпроса.
                      А другото ми предложение?
                      Поздрави
                      Тодор Томов

Коментар

За другото ще измислим нищо

Коментар

Първоначално публикуван от disem Преглед на мнение
                          За другото ще измислим нищо
                          Ега ти английския отговор! Аз го разбирам обратно, обаче
                          Поздрави
                          Тодор Томов

Коментар

Извинявай правописна грешка - нЕщо Абе, ще го направим!

Коментар

Първоначално публикуван от disem Преглед на мнение
                              Не си прав! Това са хибридни кондензатори осигуряващи бърз и продължителен разряд.
                              Разряда е или "бърз" или "продължителен"
                              !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X