Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Допълнителни светлини 2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Допълнителни светлини 2

От предишната тема става ясно коя е марката, кой е по-добър и кой-не. Въпросът тук ще е друг.
    До колко са законни допълнителнителните фарове, монтирани на багажника, бронята или където там може.
    В закона за Движение по пътищата, чл. 76 гласи: " Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове." Тълкувайки, превеждам:"други светлини, освен предвидените в този закон" означава - дълги, къси фарове, фарове за мъгла и габаритни и указателни светлини. Ясно е, че всеки допълнително монтиран фар ще бъде от късите. С което не се нарушава закона. Но ! Дали не се визират фаровете, с които колата излиза серийно? Правилника за прилагане на закона за Движение по пътищата също нищо не казва. Ясно е и, че в гората и Закоът и Правилникът не важат, но до там? Наскоро чух история за КАТ, как са глобили и взели талона на човек с подобни фарове на багажника. Та...какво е вашето мнение и житейски опит?
    LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

До: Допълнителни светлини 2

Ako имаш монтирани но не използваш по републиканската пътна мрежа - според мен и опита ми никой няма да ти каже и копче.

Забележи "...Забранено е използването..."!

Ако обаче си се накичил с халогенки като ТИРаджия и си светкаш и те зърнат колегите с металните баджове, ще си имаш грижи.

Аз лично скоро ще си монтирам 4 фара на покрива за отпред, един малък за отзад пак на покрива, 2 малки отстрани отново на покрива за да осветяват в страни от пътя и не виждам кой и на какво основание ще ми прави изречение ако си ги ползвам само в гората, или дори и по пътя(села, паланки, махали и други дупкоосеяни области) ако няма наоколо други МПС и не съм в населено място...

В Гърция например ме спряха за проверка с предишния джип, а имах и допълнителни светлини и ванти, и яки железа, гледаха, обсъждаха, мислиха, и накрая ме поразпитаха само, и ме пуснаха...
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

А как ще коментираш случая в КАТ? Човека отива да регистрира ремарке. Бил с камион ли, с какво не помня. Оня на каналите му вика "Влез, влез. А са слез и дай документите!". Следва акт, спиране от движение и то за такива фарове !!!

Коментар

Не са ли за тези случаи калъфите?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Не са ли за тези случаи калъфите?
          Иксаш да кажеш, че ако са облечени в калъфи- няма проблеми, така ли? Къде го пише тва ?

Коментар

Първоначално публикуван от pacific Преглед на мнение
            Иксаш да кажеш, че ако са облечени в калъфи- няма проблеми, така ли? Къде го пише тва ?
            Някъде из форума. Идеята е, че щом са закалъфени, значи не ги ползваш на пътя. А в гората ги откопчаваш и си светиш.

Коментар

Съвет за халогенни фарове на Фронтера ....
              Land Rover Discovery:
              - ... "Най-хубавото на тази джипка е, че като закъсаш, можеш да си седиш вътре комфортно.".
              Land Rover, може да те закара навсякъде, но може и да не те върне!

Коментар

Ок. Второ мнение в гореспомената тема, цитира закона, но аз го прерових и подобни неща не намерих.

ПП
                .......закалъфени.......
                Много звучна дуничка

Коментар

Ок. Второ мнение в гореспомената тема, цитира закона, но аз го прерових и подобни неща не намерих.
                  ...
                  ПП
                  Много звучна дуничка
                  Вероятно става дума не за закона, а за подзаконови разпоредби за контрола на техническата годност.

За думичката - супер си е, пък и напълно законна в езика.

Коментар

Ама то пише "Използване" в закона. Демек акта и спирането от движение могат да се обжалват, освен ако няма нещо друго. Ама то в акта си пише по кой член, и т.н.

Иначе, то все ще се намери някой катаджия-убавец, дето ще се заяде за глупости, без да знае дали има право, или не.

А това за закалъфяването, къде го пише? Щото ако изрично не го пише, могат да ходят да скубят джоджен.

А па ако съвсем трябва да се връзват гащи - един технотест, и те ще си кажат.

Вчера видях някакво, приличащо на вранглер. Черно, лъскаво, хромирано, и със 6 фара на тавана. А пък с нормални номера - демек, минало е някак. А не бяха изобщо закалъфени.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Вероятно става дума не за закона, а за подзаконови разпоредби за контрола на техническата годност.
                      Е, и аз за това повдигам въпроса. Да се поразровим, да видим каква е нормативната база, и по-точно, коя е, ако има запознати да кажат. Аз знам за Закона и за правилника за прилагането му, други-не. А и няма къде да погледнеш да видиш кои са подзаконовите актове, свързани със Закона. Или, поне, аз не знам. Но продължавам да търся.

Коментар

Е, и аз за това повдигам въпроса. Да се поразровим, да видим каква е нормативната база, и по-точно, коя е, ако има запознати да кажат. Аз знам за Закона и за правилника за прилагането му, други-не. А и няма къде да погледнеш да видиш кои са подзаконовите актове, свързани със Закона. Или, поне, аз не знам. Но продължавам да търся.
                        значи колеги никои катаджия или сигмаджия или лице от технотест няма пражо да ти издаде заповед за спиране от движение (само от технотест и то ако си на преглед при тех !) те както такива не се явяват технически компетентни лица ! (когато става въпрос за улицата) ситуацията е коренно различна когато ние отидем при тях ! затова всеки кат си има техници (това дали са компетентни е друг въпрос) и тези техници вече могат да избират дали светлините са ти на подходящото място или не. и се провежда задръжка на диагностичният лист до пристигане на техническа комисия...което е също така отделна история дали изобщо някои ще сравнява техническата компетентност на първите .
                        това бяха дума на полицаи катаджия мои авер
                        понякога човек има нужда от КАЛАШНИК
                        JEEP CHEROKEE LAREDO 2,1 TDI "COMMANDO"
                        Honda Shadow VLX 600 - 1999
                        FORD CORTINA-TAUNUS WAGONSTATION 2000L V6

0897795824 ; 0887092009 ; 0893316996
                        Влади

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X