Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Размер на гумите и маневреност

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Размер на гумите и маневреност

Сложих си нови гуми (мерси за което, Голди!).

Старите бяха 235/70/16, новите са 235/85/16. Т.е. диаметърът на гумата стана със 70,5 мм по-голям. Иначе казано, колата би трябвало да се е повдигнала с 35,25 мм (3 сантиметра и половина).

Само ми се струва или наистина колата с по-големите гуми е станала по-маневрена? Спирам в доста тесен гараж и се съмнявам да съм се заблудил - знам точно колко място остава от стената до левия край на предната броня, когато при десен завой задния десен калник почти опира в ръба на входната врата

п.п. гумите са GT Radial Adventuro M/T 235/85/16 и утре и другиден ще бъдат тествани в "полеви условия". За сега много ме кефят, обмислям да сложа подвижна стълбичка в колата, за да могат пътниците да се качват
    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

До: Размер на гумите и маневреност

Андро, браво за гумите, мисля че ще останеш доволен. Свиркай, ако идваш на тестове по нашия край
    Y61

Коментар

Честито за новите гуми, много добър избор.

На какви джанти си ги сложил, с отрицателно ЕТ ли са? Не мисля, че трябва да има разлика в маневреността на колата при промяна с този размер гуми.

Може би по-голямата маневреност на хай-лукса идва от това, че сега седиш по-високо и се кефиш на нови "кални" гуми .
      www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
      0898777327

Коментар

От променената ширина се е променило рамото на завъртането. Не се радвай. Сега като стои на място и въртиш геврека от край до край - цялата муцуна на колата се мести. Освен претоварването на трапеца, вече нямаш и устойчивост в завоя на скорост.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          От променената ширина се е променило рамото на завъртането. Не се радвай. Сега като стои на място и въртиш геврека от край до край - цялата муцуна на колата се мести. Освен претоварването на трапеца, вече нямаш и устойчивост в завоя на скорост.
          не съм променял ширината - само височината. джантите са същите, на които бяха и предните гуми.
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Да, аз съм сбъркал. Значи си променил рамото на завъртането с един синус по-малко. Но пак си го променил.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              Да, аз съм сбъркал. Значи си променил рамото на завъртането с един синус по-малко. Но пак си го променил.
              т.е. :
              1. променил съм все пак маневреността на автомобила
              2. увеличил съм натоварването на трапеца и съм намалил устойчивостта в завои
              ?
              Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Естествено.
                Строиш оста на полуоската. Строиш вертикална ос, минаваща през центъра на контактното петно на гумата с пътя. После пускаш продълженията на разните кормилни щанги при различни ширини и височини на колелото. Не спираш да се удивляваш. Стигаш до разбирането защо по закон е забранено да променяш размерите даже на гумите, спрямо фабрично проектираните.
                Мда. Теорията е измислена още преди тунинга, въпреки че знам хора които смятат книгите за нещо като трипер.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X