Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зимни през лятото?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Зимни през лятото?

Понеже не мога да си харесам гуми за лятото, та се чудя колко биха се скапали Cooper Discoverer M+S при лятна експлоатация, като скоростта рядко ще надхвърля 100 км/ч?
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

До: Зимни през лятото?

По-добре ги карай в града. По лесно се върти волана.
    Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Зимните гуми са с по-мек каучук, защото са направени за по-ниски температури. Лятото се износват доста по-бързо от летните. Което е по-малкият проблем. Това, което трябва да те притеснява, е намаленото сцепление спрямо летние, и увеличеният спирачен път.

Коментар

Първоначално публикуван от ACCELERATOR Преглед на мнение
        Зимните гуми са с по-мек каучук, защото са направени за по-ниски температури. Лятото се износват доста по-бързо от летните. Което е по-малкият проблем. Това, което трябва да те притеснява, е намаленото сцепление спрямо летние, и увеличеният спирачен път.
        Сцеплението и спирачния път не ме притесняват особено. Или поне не толкова, колкото износването. Става дума за 31-ци и Паджеро 2.5 все пак, не за Алфа 159...

Коментар

Другият проблем е, че се изпича каучука на зимните гуми от горещия асфалт и губят качествата си за през зимата.
          "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

Коментар

Първоначално публикуван от abalon Преглед на мнение
            Другият проблем е, че се изпича каучука на зимните гуми от горещия асфалт и губят качествата си за през зимата.
            Да, това ме притеснява повече. Интересното обаче е, че при Купъра шарката на зимната гума е идентична с тази на А/Т -то. Разликата е само в нарезите на ламелите - при зимния са зигзагообразни, а при А/Т -то са прави. Но вероятно има и разлика в състава на каучука.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
              Да, това ме притеснява повече. Интересното обаче е, че при Купъра шарката на зимната гума е идентична с тази на А/Т -то. Разликата е само в нарезите на ламелите - при зимния са зигзагообразни, а при А/Т -то са прави. Но вероятно има и разлика в състава на каучука.
              Ламелите /цепнатините/ при зимните гуми усилват сцепителните и спирачни свойства на лед и сняг, като се разтварят от тежестта на автомобила при досека с настилката и след завъртането на гумата те се затварят и изхвърлят снега /за това и е необходимо каучука да е мек/. Това им качество увеличава стабилността на автомобила и по – точно, при управление на мокри и сухи пътни платна. За да се засили това свойство те са направени зигзакообразно при зимните гуми, докато при летните това не е необходимо, там ламелите служат за намаляване на аквапланинга.
              "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

Коментар

Да, това е ясно
                По-скоро въпросът ми беше за конкретния модел гума, ако някой я познава по-добре, а не за общата теория.

Иначе явно пак ще се взимат GY AT/R -и за лятото, стига в Далко да имат 31-ци. Макар че АТ/R-а не ме радва много на мокро... затова се зачудих дали да не оставя Купъра и през лятото.

Коментар

Има много други АТ-та освен тези на GoodYear Примерно Yokohama Geolandar AT + II, не е по- лоша от GoodYear, а е и по- евтина.
                  Има и доста други варианти, които си струва да се обмислят.
                  Зима иде

Коментар

Поради определено стечение на обстоятелства за мен лично GY е доста изгоден като цена, но това е друга тема.

Относно другите варианти - загледах в нета някакви МТ на Ханкук с доста добри отзиви и атрактивна цена, но не съм проверявал дали и кой ги внася в БГ

Коментар

И мойто паджеро е с тези купърки, но досега винаги съм си мислел, че са нещо повече всесезонни отколкото зимни..Може и да греша де.

p.s. сори, сега видях, че моите са discoverer ATR
                      Последно редактирано от ifchon; 27-03-09, 00:45.

Коментар

Да, това е ясно
                        По-скоро въпросът ми беше за конкретния модел гума, ако някой я познава по-добре, а не за общата теория.

Иначе явно пак ще се взимат GY AT/R -и за лятото, стига в Далко да имат 31-ци. Макар че АТ/R-а не ме радва много на мокро... затова се зачудих дали да не оставя Купъра и през лятото.
                        Защо реши, че твоят модел гуми е по-различен от останалите М+S и прави изключение от общата теория? Според мен това, което наричаш теория важи за всички гуми и се нарича технология.

Коментар

Ами защото съм карал зимни гуми и зимни гуми - има такива, които през лятото буквално се мажат по асфалта и за един сезон можеш да ги направиш сликове, а има и такива, на които изобщо не им пука от високите температури и по-големите скорости - например Фредещайна СноуТрак2, който ми стои целогодишно на Ланчата е от втория вид и въпреки, че го мъчих цяло лято, през зимата показа, че не си е загубил грам от нужните качества

Коментар

Ами защото съм карал зимни гуми и зимни гуми - има такива, които през лятото буквално се мажат по асфалта и за един сезон можеш да ги направиш сликове, а има и такива, на които изобщо не им пука от високите температури и по-големите скорости - например Фредещайна СноуТрак2, който ми стои целогодишно на Ланчата е от втория вид и въпреки, че го мъчих цяло лято, през зимата показа, че не си е загубил грам от нужните качества
                            Щом казваш

Коментар

Развитие:
                              Купъра явно е наистина доста мекичък - "мазане" се усеща дори и при сегашното леко затопляне...

АТR-и вече няма - спрени са от производство. Момчетата от Далко ми предлагат Дънлоп АТ2 или GY MTR (за малко повечко пари, естествено).

Някакви отзиви за тоя Дънлоп?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X