Обява

Свий
Няма добавени обяви.

По-проходим ли е джипа с обърнати джанти

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• По-проходим ли е джипа с обърнати джанти

Отварям тази тема, защото съм чувал спор, че имало разлика в проходимоста на джипа с обърнати и с обикновени джанти. Аз лично имам малко съмнение това да е вярно, защото преди карах с обърнати джанти, а след това сложих същите гуми на джанти с изнесен борд и с вторите съм закъсвал на места където с обърнатите не съм имал проблем. Но това е мое лично виждане. Може и да е заблуда. Нека разбирачите да изкажат мнение.

До: По-проходим ли е джипа с обърнати джанти

зависи от коловоза.с нормални джанти може да караш в коловоза а с обърнати да го обкрачваш.и с обърнатите е по устойчив на страничен наклон защото е по широк.

Коментар

За устойчивост ясно че е по-добре със обърнати...

Коментар

а спирачните апарати няма ли да останат без защита?
        ONROAD & OFFROAD ONLY WITH ALLWHEEL PERMANENT DRIVE

Коментар

но никои не мисли че като изнесе гумите навън и увеличи разстоянието м-у тях увеличава и площа на която калта указва съпротивление на моста...

Коментар

Aко има коловози от същата машина като твойта, по цялата гора, е по добре да са обърнати
            Случайни хора УАЗ не карат

Коментар

Първоначално публикуван от ANARCHY Преглед на мнение
              но никои не мисли че като изнесе гумите навън и увеличи разстоянието м-у тях увеличава и площа на която калта указва съпротивление на моста...
              Тва нещо не го разбрах - по-добре или по-зле е?

Коментар

Първоначално публикуван от vladko Преглед на мнение
                ... имало разлика в проходимоста на джипа с обърнати и с обикновени джанти. ...
                По тази логика излиза, че колкото по-широк е един джип, толкова е по-проходим. Като човек, каращ доста широка джипка, аз не бих се подписал под подобно твърдение.

Вярно е, че на места, както вече са посочили и други колеги, ширината помага - обкрачваш коловози, по-стабилен на страничен наклон. Ама какво става като влезнеш в тясно дере, като трябва да направиш остър завой между дървета в по-гъста гора или като стигнеш до пропаднал участък от пътя ...

Какво беше там за пълното щастие???
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Поради чисто геометрични причини колкото е по-широк моста на една 4х4 машина толкова по-малко е проходима тя... като се замислите ще видите че е така... и по-устойчива на странични наклони и по-неуправляема на надлъжни наклони и по заледен път... То ако толкова лесно се правеше по-добра проходимост с обръщане на джантите... още в завода щяха да си ги заваряват наобратно...
                  VPetrov.photography

Коментар

+1.
                    Най-достъпният пример е Нивата. Нейните колела са почти по ъглите на квадрата. Вземи една Нива и кво да е с дълга база, и ги сравни по геометрията на различни терени. Бързо ще се ориентираш.

Коментар

Имаш предвид дълга нива да се сравни с кво да е с дълга база ли?

Коментар

Не се бях сетил. Най-лесно сравни дългата и късата Ниви. Смятай че късата е тая с разширените джанти.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          Не се бях сетил. Най-лесно сравни дългата и късата Ниви. Смятай че късата е тая с разширените джанти.
                          Не е много коректен примера. Дългата Нива е с дълга база, а коловозите са им еднакви. И дългата страда от това - все намира къде да си остърже корема, като се помъкне след късата.

Обобщено, ми изглежда така:
                          който и размер да увеличиш (дължина, ширина) обкрачваш по-големи препятствия и увеличаваш вероятността за допир на долните детайли с препятствието.

Значи като разширяваш, трябва и да вдигаш. Иначе проходимостта по неравности се влошава, а страничната стабилност се подобрява.

Коментар

Ма мани ги ония тъпите в конструкторските бюра на по десет етажа, как не са се сетили както каза Венци, да ги слагат наобратно тия джанти. А по проходим ли е джипа със затъмнени стъкла?

Коментар

Обърнати джанти-нужни са за движение по терен с по голям страничен наклон и по голяма височина на товара.За мен не повишава проходимоста освен ако не се движиш в коловоз, но това е според ситуацията и няма да имаш възможност да отреагираш.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X