Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предколеден тест на BFG - AT

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Предколеден тест на BFG - AT

Здравейте!

Меракът не се лекува, както един колега правилно припомня в подписа си. И тъй като днес ми беше първият почивен ден от седмица насам, го употребих почти целия... за да пробвам новите си BF Goodrich AT. (Друг е въпросът, че нормалните хора правят други неща в деня преди Коледа.)

Изпреварвам събитията, за да благодаря на всички колеги, които - в две-три теми ми препоръчаха тези гуми.

Пробата по шосе се състоя от София до с. Буново (около 60 км на изток, по подбалканския път). По-важният тест пък мина в сноване по един чер път между Буново и хижа Чавдар (не стигнах да самата хижа). Упражнението беше леко, каквото се полага за колона от една "жипка". Но пък беше разнообразно. Имаше и камъни, и кал - замръзнала или напълно кална, и сняг - замръзнал или кален, и доста чист лед, и вода - течаща по пътя или на поточета.

За самите BFG едва ли ще научите нещо ново баш от мен. Ще споделя само две-три мои си впечатления:

1. Въпреки едрата шарка (нямам предвид вариола) не са по-шумни от предишните ми гуми (също хубави, може би даже зимни, обаче асфалтови. Две от тях бяха "Мишлен", другите три - най-различни. Знам, че не бива така, но така беше...) Просто шумът е различен, каквото и да значи това.

2. Стоят на пътя солидно и някак меко. Трудно ми е да обясня усещането; бих го сравнил с обувки, които имат гъвкава и отчасти пружинираща подметка - такива обувки просто те канят да се затичаш.

3. Почти всички случаи, когато ме поднесе насам-натамq бяха върху сняг. Не и върху отсечки от по няколко метра чист лед, такъв, по който и пеш бих минал мнооого страхливо. Това е парадоксално, но също така е и факт - и го записах в компютъра под шапката.

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ преди да си взема гумите беше, че са ГОЛЕМИ. По всички спецификации на "Джимни"-то се полагат 205/70/15. Но такива BFG-та май няма. Първо Adwokat ми вдъхна куража да сложа по-големи гуми, а после Goldy ми затвърди куража, намери и монтира гумите. Те са 215/75/15, с един размер по-нагоре, както популярно ми обясни Goldy.

Разбира се, бях се колебал много и бях чел във форума много по въпроса. Важни открития не съм направил, нито пък ще изненадам някого със забелязаното. Но ще споделя две-три впечатления.

1. Промяната в моя случай е гуми, по-широки с един сантиметър, и "жипка", по-висока с близо два сантиметра. Смешно звучи, но 3 дни след смяната, като седна в колата се чувствам по-високо (заради няма и 2 см!). Значи размерът има значение.

2. Не съм усетил ни най-малка разлика в пъргавината на машината при спиране или усилване, нито в онези оф-роуд местенца, където се изисква тънко и на момента реагиране с педалите. Значи размерът няма значение. (Едно от най-големите ми притеснения преди да се реша на "по-горен размер", беше как ще се промени натоварването върху двигателя и съединителя, съответно върху управлението.)

3. Притеснявах още дали по-големите гуми няма да задират в калници (не съм дозрял да ги режа) и други части. А и много държа да си запазя пълния завой на "Джимни"-то, който е едно от големите предимства на тази "буболечка". Та при монтажа Goldy много внимателно провери проблема. Всичко беше ОК. Останах все пак с едно наум какво става "там, където много друса".

Нищо лошо не става, показа днешният тест. Затова, впрочем, прилагам повече снимки от едни поточета - места, където особено внимателно слушах дали по-голямата гума няма да задере в калника. Е, не задра.

4. Баирчинката, която също се вижда на снимките, бих минал и с предишните гуми. Но нямаше да я мина БЕЗ ДА УСЕТЯ. А днес стана така - и нагоре и надолу. С лекота. Не мога да кажа дали това се дължи на факта "BFG - АТ" или на размера, или и на двете.

Само че има нещо, което шестото чувство ми казва. Значи преди около месец в Лозенската планина имаше едно местенце, където мнозина се пробваха, а малцина успяха. И аз се пробвах, докато кабината се изпълни с противната миризма на съединител... Та шестото чувство ми казва, че с тези гуми щях да мина - и то без миризми.

Искам накрая специално да благодаря на Goldy за придобивката, а по-точно казано за точността, отзивчивостта и добрите съвети. (Има, впрочем, едно забавно съвпадение. Той ми монтира гумите в деня след неговия рожден ден. Аз ги пробвах в деня преди моя рожден ден. И настроението утре ми е гарантирано.)

Извинявайте за прекалено дългата публикация, но все пак в началото припомних какво е това мерак. От друга страна тази вечер едва ли има много пишещи във форума. Все някой трябва да компенсира...

На всички колега пожелавам Весела Коледа, приятни празници и щастлива Нова година.

Поздрави!

(P.S. Снимките, меко казано, не са върхът, за което прощавайте. В края на краищата не съм отишъл там да се снимам, а гуми да тествам. Още веднъж поздрави!)
    Прикачени файлове
    Искам България чиста!

До: Предколеден тест на BFG - AT

За друго незнам, но тези гуми, някак са изпълнили калниците и са дали оптическа тежест на Джимнито. Много добре изглежда. Като знам и колко е проходимо, нямаш спиране.
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Значи теб съм те видял днес на орлов мост.Гледам джимни със стикер и ми направи впечатление-със шосейни гуми а резервната бфг/ат.
      В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

Коментар

Ако си ме видял около 11 и нещо, мен си видял. Но не си видял добре гумите - и те са като резервната, сиреч нешосейни.

Поздрави!
        Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
          За друго незнам, но тези гуми, някак са изпълнили калниците и са дали оптическа тежест на Джимнито...
          И това е вярно, просто трябва да го видиш на живо. Даже си мислех да го отбележа в горния "ферман", но нямаше да ми хрумне толкова сполучлив израз като "оптическа тежест".

Поздрави и Весела Коледа!
          Искам България чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X