Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да отвия счупен болт?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как да отвия счупен болт?

Купих си Mercedes-Benz E270 DCi AMG и спуках гума но при отвиване на болтовете остана 1 който е счупен и джантата не може да излезе, самия болт му е счупена главата за ключа за отвиване и по-навътре има нещо като шайба, което държи джантата.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM00219.jpg
Прегледи:1
Размер:72.0 КБ
ID:6083768Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM00218.jpg
Размер:39.6 КБ
ID:6083769Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM00220.jpg
Размер:46.6 КБ
ID:6083770

От: Как да отвия счупен болт?

Разпробива се от от човек с технически познания, УМЕНИЯ и необходимите инструменти (като се внимава за джантата) С поздрав Борето Аз бих използвал втулка в отвора на джантата за водач на свредлото(бургията)
    Последно редактирано от boreto2; 18-03-15, 05:57. Причина: Вече съм на години и бавно излиза инфото.

Коментар

Разпробива се с 10 или 12 мм бургия и навиваш в отвора шпилко вадач (обратен метчик) като преди това си напръскал няколко пъти обилно с WD.Или най-добре отиди при гумаджията.

Коментар

То болта е бил здрав, та се е скъсал, та с обратния метчик(шпилковадач) е трудна работа.
        Аз бих се обърнал към заварчик-с наваряване на болта, малко по малко, малко по малко да изкара материал който да стърчи отвън на джантата, заварява се някаква гайка, и се развива. Топлината от заваряването помага много за охлабването от ръждата и разните други боклуци.

И винаги слагайте по малко масълце на болтовете или гайките на джантите, преди всяко завиване, помага за избягване на такива случаи, а и запазва резбата.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Бих ударил един център и малко свредло за водач...
          И след това с по-голямо свредло да 'изям' горната част на болта (гледам отдолу има шайба) за да разкарам джантата и да се работи спокойно...
          А като се свали джантата - вече ще се види дали въобще има смисъл да се вади болта, или диска е за смяна поради износване.

П.С. използвайте динамометричен ключ за завиване на болтовете и гайките... Ще видите, че в повечето случаи ги затягате на доста по-голямо (и над двойно) от препоръчаното усилие... То и затова се късат болтове и шпилки.
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
            Бих ударил един център и малко свредло за водач...
            И след това с по-голямо свредло да 'изям' горната част на болта (гледам отдолу има шайба) за да разкарам джантата и да се работи спокойно...
            А като се свали джантата - вече ще се види дали въобще има смисъл да се вади болта, или диска е за смяна поради износване.

П.С. използвайте динамометричен ключ за завиване на болтовете и гайките... Ще видите, че в повечето случаи ги затягате на доста по-голямо (и над двойно) от препоръчаното усилие... То и затова се късат болтове и шпилки.
            Е,и да е износен диска,болта е завит в главината...Все трябва да се извади.
            Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Център и разпробиване с диаметър равен на болта да падне периферията,инъче секрет с цо-то съм вадил без проблем.Миналия четвъртък през ноща на магистралата помагах на рено сценик да свали гумата,проблема беше че човека беше заоблил главите на болтовете с калпав ключ,а джантата ударена и изпуска въздух от борда,нито да я изправиш,нито да я пръснеш със спрей и до гаража,стана с набиване на камък
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

Коментар

Този филм на същите джанти съм го играл два пъти.
                Разпробиване с свредло 4мм на дълбочина 10мм, след това с 12мм и удар по джантата, за да се скъса остатъка от болта, който в пследствие се отвива лесно с "чираци".
                Със заваряването е трудно, особено ако джантата ти трябва.
                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от taran Преглед на мнение
                  Е,и да е износен диска,болта е завит в главината...Все трябва да се извади.
                  Да, имах предвид да не се мъчиш с диска (той ще може да си падне като разкараш джантата)- като разкараш 'навесните устройства' - джанта и диск, имаш много голямо поле за изява и лесен достъп - удар по болта (без 'опън от страна на джантата' за да отлепи резбата), захват, заварки и т.н.
                  Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от weezy Преглед на мнение
                    Разпробива се с 10 или 12 мм бургия и навиваш в отвора шпилко вадач (обратен метчик) като преди това си напръскал няколко пъти обилно с WD.Или най-добре отиди при гумаджията.
                    При резба 12х1,5мм,отвора на главината е 10,5мм,къде ще завиеш обратен метчик?За да стане с такъв,отвора не трябва да е по-голям от 6мм,като в 95% от случаите си обречен на провал и ако настояваш много мечтика се къса в отвора.Ако отворът е по-голям,материялът се разпъва периферно и прави ваденето още по-трудно.

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    То болта е бил здрав, та се е скъсал, та с обратния метчик(шпилковадач) е трудна работа.
                    Аз бих се обърнал към заварчик-с наваряване на болта, малко по малко, малко по малко да изкара материал който да стърчи отвън на джантата, заварява се някаква гайка, и се развива. Топлината от заваряването помага много за охлабването от ръждата и разните други боклуци.
                    И винаги слагайте по малко масълце на болтовете или гайките на джантите, преди всяко завиване, помага за избягване на такива случаи, а и запазва резбата.
                    Това е вариянт,но си трябва специалист.Не трябва да се забравя,че ако се навари,местото се стоманизира и последващо разпробиване е почти невъзможно.

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                    Този филм на същите джанти съм го играл два пъти.
                    Разпробиване с свредло 4мм на дълбочина 10мм, след това с 12мм и удар по джантата, за да се скъса остатъка от болта, който в последствие се отвива лесно с "чираци".
                    Със заваряването е трудно, особено ако джантата ти трябва.
                    Това е най-удачният вариянт,след сваляне на джантата,ако не се развие с чираци,може да се завари гайка на стърчащата част(ако трябва се смъква спирачният диск) и се развива.
                    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                      Това е вариянт,но си трябва специалист.Не трябва да се забравя,че ако се навари,местото се стоманизира и последващо разпробиване е почти невъзможно.
                      Затова казвам "да иде при заварчик", а не да започва да заварява сам.
                      Варианта с изяждането на главата на болта днес го играхме в сервиза, макар и не на джанта, а на механизъм за саморегулиране на дисковите спирачки на едно Ивеко. Хем не пазих корпуса на апарата, хем и болта беше 8мм, но пак видяхме зор. Вярно-не много, но не става просто така.
                      Та в случая когато трябва да се пази и джантата-с пробиване и изяждане на главата ми се струва, че ще е по-трудно, отколкото да се навари остатъка от болта.
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Заваряваш гайка и развиваш, както вече казаха, но предварително стягаш още останалите 4.
                        А тези простотии се правят от името на всички ни.
                        Даника
                        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Четири такива джанти се продават между 200 и 350 кинта.
                          Информативно...

Тая, като я гледам, е готова за предпродажбена подготовка - в смисъл - без козметики е безценна..

Като дупчиш, имай предвид, че основата на болтовете е или полусфера, или конус - това може да го видиш на някой от свалените болтове. И действаш спрямо ситуацията.

Аз лично бих прежалил джантата.

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                            Заваряваш гайка и развиваш, както вече казаха, но предварително стягаш още останалите 4.
                            Ти това можеш ли го?
                            Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                              Две от колите ми са с точно тези джанти. Заварявам прилично но в случая не мога. Ако огледаш добре джантите ще се сетиш защо.
                              "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X