Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какви гуми да избера?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какви гуми да избера?

Здравейте колеги!

От скоро съм собственик на Хюндай Теракан 2.9д, както съм и чисто нов съфорумник в този така известен и приятен сайт!
    Дойде време да сменям гумите и си седя и се чуда какво да правя и кой път да хващам,защото не ми се занимава с разни гумаджий да ми дават, предположение че половината знаят г/д колкото мен.Изчетох бая темички,но не попаднах на моя въпрос( ЗА КОЕТО СЕ ИЗВИНЯВАМ АКО ЦАПАМ ФОРУМА С ГЛУПОСТИ).
    В момента Теракана е с оригиналните джанти 16" с гуми на 255/65.Искам да си взема гуми ставащи за кал,сняг (да речем за офроуд с големи и красиви грайфери ) Всесезонни,но въпросът ми е как да разбера какви гуми са подходящи за моя Теракан...(Марка гуми/Височина на гумите/Широчина на гумите).Знам че гумите, който търся искам да с височина /80, но колко да са широки не мога да го измисля.Мислих друг вариант не идва по скъпо определено...Да Търся джанти 15" и да гледам тези гуми който ги водят за офроуд от 30" до 35" ли са не знам до колко са точно,но реших и го изчислих щом 33/12.5"р15 идва горе долу 315/80 значи май ще е голяма за моето возило не мислите ли?! ПАК СЕ ИЗВИНЯВАМ АКО ИМА ТАКАВА ТЕМА!!!!! ПРИЕМАМ ВСЯКАКВИ КРИТИКИ И СЪВЕТИ, НОВ СЪМ В ТАЗИ СФЕРА!!

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

От: Какви гуми да избера?

Разгледай тези таблици
    255/65/16 отговарят на 29"/10"
    На Теракан се съмнявам дали ще влезнат 30"/10". 31"/10.5" мисля че няма да се съберат без рязане на калници и подкалници, а за паркетник това няма особен смисъл. За гума 33"/12.5" изобщо забрави - това няма как да влезе на Теракан.
    С джанти 15" може да имаш проблем с размера на спирачните ти апарати. Ако ще купуваш такива, първо ги премери.
    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Нещо такова ?
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:terracan.gif
Прегледи:1
Размер:52.5 КБ
ID:5645054
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

Въпреки,че разбихте детските ми мечти съм ви много благодарен за информацията.Спрях се на всесезонната гума бфгоодрич алл террайн ко 120q или s мисля че беше с размер 235/85/16. Да ги вземам ли или има по добро решение?Благодаря!

Коментар

Хюндето не е предназначено за такова каране.
          То си е за асфалт и лееек офроуд, колкото да изцапа калниците. Отвътре.
          Та не го тормози с гуми за кал, те освен, че са по-тежко от асфалтовите гуми, са и по-шумни. А и разхода ще се вдигне.
          Относно колко най-големи ще се съберат в калниците-може би един размер над стандартните, но оттам насетне може да започнат да опират, което си е проблем.
          Трябват си проби, ако гумаджиЙте са навити-могат да ти сложат различни разменри и да пробват.

За единия фасон може да сложиш kumho KL71, те в повечето случаи са доста широки, и придават свиреп вид на джипа. И въпреки добре изглеждащия грайфер-не стават за сериозна кал. За сняг предполагам са същата трагедия.
          Ама как само стоят на джипа...

Друг нлош избор са AT на BF Goodrich, или Goodyear Wrangler, ама те вече стават по-сериозни гуми.

Според мен карай си хюндето със стандартните гуми, и не се занимавай с излишни упражнения.
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

AT на BF Goodrich - според мен са оптимален вариант за теракана. Ако мислиш да го вдигаш тогава мисли за големи гуми.

Коментар

И какво точно на Теракана в сравнение с масовите в тоя форум витари, паджерота, фронтери, теранота му е по-малко офроуд?!?
              Гуми: Goodyear Duratrac, или BF Goodrich AP KO2!
              В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Колеги ще го вдигам терракана, но с малко просто пружини и амортес.Значи днеска ходих и видях гумите ето тези гуми http://diana-ltd.com/tire?3435 и се чудя какво да правя смисъл дали ще ми дойдат малки като широчина или за теракана са супер?!

Коментар

Ако тия ще ги събереш, с малко напън трябва да станат и 265/75 R16, като диаметър са прибл. еднакви, но като ширина повече ще му паснат.

Коментар

Ширината има лошото свойство да опира навътре - в рама, подкалник - каквото намери. Лекува се с фланци или минусови джанти.
                    И двата размера са 32"
                    Според мен с 235/85 ще е по-лесно да се наврат, но ще има по-дълъг спирачен път, заради малката ширина. А с 265/75 ще спира супер, но ще има доста по-големи трудности да ги навре.
                    И в двата случая стискам палци и ще ми е интересно да разбера резулатата.

П.П. Малко прибързано се изказах негативно за Теракана (паркетник). Ако не е TOD, а Part-time с цял заден мост отзад и независимо предно окачване, той е реално като повечето джипки, които коментираме и търкаляме тук.

Коментар

Ами колеги значи утре ще ходя да видя пак за гумите,но се съмнявам да има 265/75 имаше само 265/70 Ще ги видя утре и 2та модела 235/85 и 265/70 All terrain и ще преценя как седят на джипката

Между другото каква беше разликата в ТОД или Парт-тиме

Коментар

Torque On Demand - накратко 2-рия мост е отцепен и зацепва автоматично при приплъзване - софтуерно, съединител, виско муфа и т.н.
                        Part Time - накратко 2-рия мост е отцепен и се зацепва ръчно с копче (електродвигател) или с ръчка/лост.

Коментар

Да верно мойто е парт тиме .. Колеги днеска бях до Диана-та за гумите и какво да ви кажа там имаше една кака,която ме разубеди от 265/75 както и от 235/85 говорим за бф гудрич ал тераин.И двата размера по сравнение от оригиналния размер 255/65 не пасват на колата според нея и гумаджийте щели да опират в бронята и в калобраните.Каката го сметна че перфектния размер е или 255/65 , но гудрич нямат такъв размер....следователно поръчах 245/70/р16 алл террайн.Предложи ми и 235/75 , но мислела че щели да бъдат прекалено тесни за този джип....Предложи ми да избирам между Груббер АТ бф гудрич АТ и груббер АТ2,но аз избрах бф гудрича макар е да е 297 лв гумата. Та мисълта ми е ДОБЪР избор ли направих или ще стоят смешно на терракана 245/70?!

Коментар

Смешно, не смешно си ги купил, само ми е чудно защо ни питаш, като след това се доверяваш на каката на касата

п.п. на нея сподели ли й, че планираш да го лифтваш теракана?

Коментар

Първоначално публикуван от Kapitanoff Преглед на мнение
                              Да верно мойто е парт тиме .. Колеги днеска бях до Диана-та за гумите и какво да ви кажа там имаше една кака,която ме разубеди от 265/75 както и от 235/85 говорим за бф гудрич ал тераин.И двата размера по сравнение от оригиналния размер 255/65 не пасват на колата според нея и гумаджийте щели да опират в бронята и в калобраните.Каката го сметна че перфектния размер е или 255/65 , но гудрич нямат такъв размер....следователно поръчах 245/70/р16 алл террайн.Предложи ми и 235/75 , но мислела че щели да бъдат прекалено тесни за този джип....Предложи ми да избирам между Груббер АТ бф гудрич АТ и груббер АТ2,но аз избрах бф гудрича макар е да е 297 лв гумата. Та мисълта ми е ДОБЪР избор ли направих или ще стоят смешно на терракана 245/70?!
                              1. Не разбрах, "избор" с покупка ли си направил, или само си ги "избрал" ?
                              2. Ако си си купил гуми, темата вече се обезсмисля.
                              3. Ако, все още, не си взел гуми, чети, и не само тази тема, а и други, щото доста неща не са ти ясни, а какви гуми ще ти трябват, зависи от тях.
                              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X