Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оптимално налягане на гумите през зимата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Оптимално налягане на гумите през зимата

От прочетеното в много теми във форума, и от пробите които направих стигнах до извода че по меката гума има по добро сцепление на сняг и лед.Но колко по мека да е от препоръчаните от производителя параметри, така че да става както за градско каране по непочистените градски улици, така и за добре почистените пътища от републиканската пътна мрежа и да не се налага корекция през час за различните трасета ?И всичко това без риск от увреждане на самата гума и да е безпроблемно и безопасно шофирането.
    С две думи-има ли оптимално налягане или и тук пълно щастия няма.
    0888 998 705
    /Георги/

От: Оптимално налягане на гумите през зимата

Меката гума (1.2 атм) има добро сцепление, но не трябва да се кара при високи скорости, защото се загрява и амортизира значително по-бързо. Отделно вдига разхода на гориво.
    Твърдата гума (2.5 атм) има по-слабо сцепление, което може да бъде опасно, но колата се движи много по-леко и смъква разхода на гориво.
    Пълното щастие струва много пари: Вграден компресор, който може да помпа (и спада) гумите с копче от купето.
    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Няма пълно щастие. При 4Х4 зависи от много неща. Зависи от терена на който ще го използваш, от гумите, от съотношението на ширината на гумата и джантата.... Когато бутам с греблото снега, на мек и дълбок сняг- 0,6 мах, понякога и 0,4 но последният път на 0,4 разбортирах една гума. Нормално почистен път до 1 атм.мах. Компресора си живее постоянно в джипа.
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
        Няма пълно щастие. При 4Х4 зависи от много неща. Зависи от терена на който ще го използваш, от гумите, от съотношението на ширината на гумата и джантата.... Когато бутам с греблото снега, на мек и дълбок сняг- 0,6 мах, понякога и 0,4 но последният път на 0,4 разбортирах една гума. Нормално почистен път до 1 атм.мах. Компресора си живее постоянно в джипа.
        Ванка, ти не си критерий, освен ако колегата няма джипка поне близка до твоята, ама се съмнявам.

Това на снимката му ми прилича на патрол 160/260 - мисля 1 бар ще му е малко. Трябва поне 1.4-1.5 за нормален път, и то ако е с 33-ки. При мен с 31-ци ги карам на 1.6-1.8. Иначе много се мачкат. Извън пътя на под 1.2 не съм ги спускал. Не се е налагало.

Общо взето ние какъвто и акъл да даваме, то си е до джипка и до гуми, и е субективна преценка според мен. Ако ще се кара по път не трябва да са прекалено смачкани. Ама "прекалено смачкани" за всеки е различно. В книжката ми пише да помпам предните на 2.1, а задните на 2.4, ама тогава ще са на камък, дори и с оригиналния размер. Как ще вози - отделен въпрос.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          .................В книжката ми пише да помпам предните на 2.1, а задните на 2.4, ама тогава ще са на камък, дори и с оригиналния размер. Как ще вози - отделен въпрос.
          Пробвах го това със задание по книжката и тряя да ти кажа че усещането е ужасно, друса като в Краз. Аз лично БФГ А/Т ги карам постоянно на 1.8. Мислех да ги спадна на 1.4/5, но в градски условия не се наложи.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
            ... Пълното щастие струва много пари: Вграден компресор, който може да помпа (и спада) гумите с копче от купето.
            Ти виждал ли си кола (различна от военен камион/БТР или специално състезателно изпълнение), на която налягането в гумите да може да се контролира от купето?

Първоначално публикуван от GeRaK Преглед на мнение
            ... С две думи-има ли оптимално налягане или и тук пълно щастия няма.
            Няма пълно щастие и никой не може да ти даде общовалидна рецепта.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
              Ти виждал ли си кола (различна от военен камион/БТР или специално състезателно изпълнение), на която налягането в гумите да може да се контролира от купето?

Няма пълно щастие и никой не може да ти даде общовалидна рецепта.
              Разбира се, че не съм
              Все пак това е описание на "пълно щастие".
              Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Аз карах със препоръчаното от производителя 2.2 атм.Страшна мъка-бях като самоубиец на отъпкан сняг/да не споменавам лед/,а и друсаше зверски.Намалих с 0.3 -на 1,9 атм. и разликата беше осезаема.Но....както писахте и вие ще трябва да експериментирам конкретно за моя случай и сам да стигна до оптимлното налягане.
                0888 998 705
                /Георги/

Коментар

С Хондата на неотъпкан 20см сняг с лед под него и от долу партина, при препоръчани 2.0атм. ги спуснах на 0.8 за да има осезаем положителен ефект. За 2,5км. на първа по такава настилка мисля, че нищо не съм причинил на гумите. Правя го редовно години наред.
                  Последно редактирано от ti4am; 22-02-12, 22:38. Причина: ще бъда по-ясен
                  Grand Vitara 2L 140hp. 2006
                  LZ2BTK
                  AB+

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X