Здравейте! Тези дни се сдобих с въпросната печка Webasto Thermo Top Z - свалена от BMW E46 (дизел). Сега ми предстои свързване към Нисана. Идеята ми е в най-студените дни, да я пускам преди да се кача в колата да отопля купето, без да се налага да работи двигателя. Ако има някой запознат с тези печки, да ми обясни по-подробно кое как какво защо, ако е удобно и не е проблем. Благодаря предварително. Поздрави!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Webasto Thermo Top Z - свързване
Свий
X
-
Като за начало за да работи самостоятелно на друг автомобил трябват допълнителни компоненти.
Например таймер за отложен старт или модул за дистанционно включване.
Също така допълнителна циркулационна помпа за водата, за гориво също.
Отдавна не съм се за занимавал с това но знам, че ако искаш печка на кола, която никога не е имала такава не е добре да купуваш такава от автомобил с фабрично монтирана.
Най-добре е от такава на която е монтирана в последствие.
И то в пълен комплект а не само това, което си снимал.
В противен случай останалите неща трябва да се купят отделно а те никак не са евтини.
И пак не е гаранция, че ще успееш да я подкараш.
Изобщо пътят по който си тръгнал е доста трънлив
Враг усраине
Коментар
-
Точно за това исках да разбера кои неща ми трябват, за да знам какво още да сваля от колата. Иначе шях да си поръчвам от ebay такава печка комплект с всичките й компоненти. Е, със сигурност нямаше да е на Webasto. Просто това сега излезе като вариант
Та въпросите ми са няколко:
- Кои неща още трябва да сваля от колата, за да работи печката?
- Как може да се направи този модул за управление, след като бъде монтирана в моята кола?
- Тази печка правилният модел ли е? Ще отопля ли и купето, освен двигателя?
- Нисана ми е с климатроник, следователно след като няма ключ в колата и не е на контакт, как ще стартира печката и ще включва климатроника. Четох, че имало вариант да се направи да се включва само на 1ва степен.
Не съм изобщо запознат все още, за това пуснах такава темаПоследно редактирано от draganeski; 08-10-22, 08:55.
Коментар
-
Има документация колкото искаш из нета, с малко английски, руски или немски, ще си изясниш доста неща. Има към тях и инструкции за монтаж.
Да, тоя модел точно е доотоплител, т.е. работи само заедно с двигателя. Но разликите му спрямо автономните(които си работят и без ДВГ), не са големи. Основната е, че може да няма циркулационна помпа, и е друго управлението от колата кога да работи. Но мисля, че базовите опции да си се пуска само с подаване на плюс си ги има, т.е. платката отгоре е еднаква(което не важи за някои други модели печки на Вебасто). Отделно, има изводи за включване(през външно реле) на парното на колата, когато температурата на охлаждащата течност достигне 30 градуса(ако не ме лъже паметта за точната стойност). Има извод и за захранване на циркулационната помпа. Липсата на такава помпа, пречи на печката да работи самостоятелно, дори и да се пусне принудително по простия начин само с плюс, защото когато течността не циркулира през печката(при изгасен ДВГ това не го прави и водната помпа на мотора), то тя бързо достига температури, които са заложени в управлението за пределно допустими - т.е. отчита, че печката прегрява(вътре си има температурен сензор), и се изключва автоматично. Иначе благодарение на същите температурни датчици, печката си мери постоянно температурата на охлаждащата течност, и при определени условия минава в режим на по-ниска отоплителна мощност(2,5 kW).
Таймер или модул за дистанционно управление не са абсолютно задължителни за да работи печката, може и с прост бутон за включване. Може и с модул за аларма на кола. Но с оригиналния модул за дистанционно управление има повече функционалности, може да се програмират някои функции(иначе трябва чрез диагностична апаратура).
За парното на колата да се пуска, сигнала от печката си се включва, когато температурата достигне споменатите 30 градуса(не помня и дали не можеше някак да се регулира), после си го пускаш през нормално реленце, което пък да пусне ток на парното, без колата да е на контакт. За това последното си трябва вече някой който знае откъде да вземе плюс без контакт, и къде да го подаде за да заработи парното. При обикновен климатик е по-просто, защото просто си оставяш(предварително) вътре вентилатора на коя степен да бъде(не прекалено висока), насочваш си посоката(най-добре към стъклото, ако се очаква да има скреж или сняг), и го слагаш на максимално топло.
Вече при климатроник, трябва да се види как точно да се направи та да тръгва по подходящ начин. То повечето също тръгват в режима, в който са били оставени, но все пак е добре да се види, че те са доста умни и гледат и разни други параметри по автомобила.Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."
- 1 like
Коментар
-
Тази печка се управлява по CAN и за да я включиш самостоятелно трябва да се "отключи". и да се сложи отделен пулт."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнениеИма документация колкото искаш из нета, с малко английски, руски или немски, ще си изясниш доста неща. Има към тях и инструкции за монтаж.
...
Таймер или модул за дистанционно управление не са абсолютно задължителни за да работи печката, може и с прост бутон за включване...
Или се пали дистанционно или с таймер.
Ако съм на място просто ще си запаля двигателя.
Враг усраине
Коментар
-
Аз затова не съм писал, че има много логикаА само, че не са абсолютно задължителни...
А все пак някаква логика може да има, ако с просто копче е по-лесен и евтин монтажа... Вече кога и как ще се ползва, все може да има някой, който би го устройвало и така... И при мерак, пак може да се пуска преди мотора, което пък да улесни студения старт.
-
-
Няма логика, но е факт че не малко съвременни дизели имат печка която случи за... подгряване на двигателя. Това е направено тъй като в големите студове, в градски цикъл ДВГ не успява да достигне работна температура.
Управляват се от ЕКУ-то на двигателя и той преценява кога да я пуска и спира. Много често няма изведено никакво управление като за потребителя. Тоест, той не може да управлява печката. Поне не и докато не доплати за съответния модул.
Приятел много се дразнеше на тая екстра. Разправяше, че тъкмо паркира в гаража и печката се възпляменява и осмърдява всичко. И не може да я загаси.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнениеАми на мен ми е през чепа за двигателя..
И за шибаната консерва по принцип!
Виж да не стържа лед от стъклата и в час Х:00 да си плесна задника и да тръгна е оферта.
За това бих платил колкото трябва."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнениеАми на мен ми е през чепа за двигателя..
И за шибаната консерва по принцип!
Виж да не стържа лед от стъклата и в час Х:00 да си плесна задника и да тръгна е оферта.
За това бих платил колкото трябва.
Ти не казваш "платих колкото трябва", а "бих платил колкото трябва". И затова стържеш със стъргалката лед от джамлъка.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнениеДребен нюанс в изказа, но важен.
Ти не казваш "платих колкото трябва", а "бих платил колкото трябва". И затова стържеш със стъргалката лед от джамлъка.
Казаха - не може!
Това преди години.
Сага... Е колко пък да е една зима?!?Враг усраине
Коментар
-
Вебасто имаха представител по нашите земи. По едно време дори пишеше във форума.
Доколкото съм чувал вграждат печки в какво ли не. Новички, с гаранция.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнениеВебасто имаха представител по нашите земи. По едно време дори пишеше във форума.
Доколкото съм чувал вграждат печки в какво ли не. Новички, с гаранция.
2 пъти, последният преди 4-5 години,
Пък нямам консерва - уникат.
Няма техническа възможност, последният... Да пусне водата.Враг усраине
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар