Обява

Свий
Няма добавени обяви.

LSD при ГТП - май го умориха?!?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• LSD при ГТП - май го умориха?!?

Знам, че темата е дъвкана и минах през нея още докато карах WJ-я и Киата, но изтърпете ме и изчетете темата, преди да ме пратите да чета друга такава.

Тръгнах преди 2 дни да минавам преглед на Фронтерата, засилих се да ходя пак на същото място, на което минах и на киата и на WJ-я. Както всички знаем, куадра драйва е на теория претенциозен към прегледи, но на конкретния пункт нямах проблеми. Кичка също минаваше безпроблемно. Та качиха ми те фронтерата и при теста на спирачките на задните гуми завъртяха колелата в различни посоки, а имам LSD, което зимата си работеше и преди 500км като сменях гуми пак со работеше и на практика можех да си стягам гайките без да пускам колата на земята.

Сега обаче, след като мухата в главата ми не спира да жужи и след като на две-три тръгвания с повечко газ тая кола си промени поведението, почнах да се чудя. Преди малко вдигнах едната гума на крик и зяпнах - вече имам отворен диф. Няма почти никакъв помен от лсд-то. Пробвах да я запаля и да я смъкна от крика на скорост - дифа не блокира!

На прегледа се чу странно стържещо-скърцащ звук, който отдадох на ръчната, щото тя си скърца по принцип. Факта обаче е, че вече лсд нямам.

Въпроса е - е ли възможно да са ми прецакали дифа или просто някъде в тия последни 500км се е предал сам?

Втория въпрос е, тъй като тия дни ще смъкна капака, да видя какво се случва, какво да търся и какво да гледам за симптоми и има ли вариант за ремонт или да си търся цял диф за заместител?
    Opel Frontera A 2.5tds ' 98 (Тера)
    Renault RX4 '02 2.0 (Архи)

От: LSD при ГТП - май го умориха?!?

ЛСД на 20 години......по ЕГН
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Бе принципно... Заради това питам... Ама е странно, че преди 500км си работеше коректно, или е просто съвпадение?

Коментар

LSD-то рядко сдава от раз.

Варианти да се предаде изведнъж:
        1. Поне при Nissan пакета се притиска от пружинни пластини/шайби. По някое време се чупят от дъртост => няма притискане, няма LSD
        1. Маслото е приключило (влязла е вода или боклуци) през последните 500км и го е износило (обаче обикновено се чуват звуци по време на износването, на завой най-вече).
        2. При въртенето на прегледа са се потрошили последните останали зъбчета на пластините или точно тогава са се счупили пружинните - и те имат зъбчета и се товарят при въртене

Ремонтира се, но поне при Nissan е скъпо, ако трябва да се взима целия пакет. Но обикновено се минава с нови пружинни шайби + 1-2 пластини от най-дебелите - поне при Nissan са различни дебелини и така се регулира натяга.

Тоест намери си номерата на пластините, виж колко струват и дали могат да се намерят, и преценявай.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Мерси!

Маслото е на под 3000км, подходящо за лсд, преди малко пеоверявах нивото и всичко е 6, няма миризми странни, цвета му е ок и няма вода.

Остава варианта значи просто да са го довършили на прегледа, след като вече е бил пътник... Реално, за моето каране не ми е хипер наложително да имам лсд, ама си е благина и ще го реанимирам. Това нали, ако е рентабилно.

Тия от прегледа е ясно, че с пръст не мога да ги пипна, щото си е недоказуемо реално дали те са направили беля, след като на практика на колата нищо и няма и е на 20 години... Че ще сменя пункта също е ясно...

Интересно ми беше дали наистина може да се прецака от завъртането в различни посоки.

Коментар

Ново пластинчато ЛСД не може да се прецака. Такова на 20 години с пружинни пластини накрая на живота си - може. Предполагам като го отвориш ще намериш пластините на парчета.

Кажи-речи всяко буксуване, при което задните гуми се въртят с различна скорост, е аналогично на стореното в пункта.

...това ако като устройство е подобно на Nissan-ското. Не знам фронтеровото какво е.

Другия вариант е на маслото само да пише че е подходящо за LSD.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Точно от там е прецакано . Въртенето в различни посоки има смисъл когато има самоблокиращ междинен диф ( или ако на парт тайма е вкл. 4х4) - така се имитира че колелата на задни мост са неподвижни и движението не отива към предния мост . В случая е трябвало да завъртят валците в една посока и даже е добре ( но май е невъзможно ) и двата валяка да тръгнат едновременно в една посока .

Коментар

За няколкото секунди в които колелата се въртят при теста на спирачките е нереалистично да се повреди каквото и да било по трансмисията. Въртенето е бавно, а разликите в скоростта са по-малки от нормален завой по планински път.

Единствената причина да има различни режими на стендовете за спирачки е тестът изобщо да може да бъде проведен.

Ако нещо е дрънчало и тракало при теста, то е било строшено от преди това.

Коментар

Първоначално публикуван от Жеков Преглед на мнение
                  Точно от там е прецакано.
                  Да де, ама пластинчато LSD в нормално състояние би-трябвало да може да устиска на такова нещо.

Коментар

На пункта който ползвам досега не са ми счупили нищо, а колите са все с различни системи: RAV4, HR-V и ОФБ. Мога да дам координати за София ако си тука?
                    Honda XL600LM, 1987
                    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
                    Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

В Добрич съм и принципно и аз не съм имал проблеми с този, който ползвам, както казах съм минавал с WJ с три самоблокитащи дифа и не съм имал ядове, но и обикновено нямам навика да стоя и да гледам какво се случва.

Скърцането при теста ми привлече вниманието, та погледнах, но подозирам е било от ръчната щото тя си скърца по принцип.

И на мен ми се вижда нелогично да се строши от такива малки разлики в оборотите, ако наистина се въртят с 5км в час. Вижда ми се еквивалентно да направя обратен завой с 10... В тоя ред на мисли обаче на асфалта гумите приплъзват, а на валяците не и усилието се придава директно на гумите.

Маслото е кастрол 75/140, кякъвто винаги съм ползвал за лсд. Странна ми е цялата ситуация и май ше търся диф втора ръка и евентуално комплект за рециклиране.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Да де, ама пластинчато LSD в нормално състояние би-трябвало да може да устиска на такова нещо.
                        Разликата в ъгловите скорости на двете колела е голяма и гумите не приплъзват ( валяците са набраздени ) както се случва в реална ситуация при завиване и работещо ЛСД . Както и да е , вероятно има комбинация между двата фактора - износване и въртене в различни посоки . Аз не бих им дал да въртят така валците , даже и няколко пъти ходих при познат за ГТП с условието да не пускат валците на задните гуми ( понеже тръгват един след друг , макар и в една пососка , през 5-6 сек. )

Коментар

Е те точно липсата на приплъзване върху валяците ме притеснява. Щото на асфалта като блокира и со тътрузи гумите, а валяка е проектиран да не го позволява.

Коментар

Валякът не е много различен от потегляне пред бордюр.

Коментар

Първоначално публикуван от Жеков Преглед на мнение
                              Разликата в ъгловите скорости на двете колела е голяма и гумите не приплъзват.
                              Да де - нормална работа на LSD върху сух асфалт. За 10-20 секунди няма да имат време и да загреят значимо даже. Като е поизносено обаче и/или с поохлабили пружинни пластини, те започват да се гънат и странично при натоварване, със съответните напрежение около най-често външните зъби. И после си намираш пружинната шайба на парчета като отвориш дифа.

Впрочем и на двата отворени LSD дифа, дето съм виждал с моите си очи, бяха умрели имено пружинните пластини. По другите поне видимо нямаше значимо износване.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X