Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за ABS

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за ABS

Например, ако съм с предни-зимни и задни-летни гуми и натисна спирачка.Някоя от задните гуми започва да блокира и ABS-а се включва, всички накладки ли опуска или само на блокиралото колело?

До: Въпрос за ABS

Системите ABS са три или четири канални (поне аз други не знам). Предните работят самостоятелно. При три канална система, ако "завлече" задно колело ABS сработва и на двете, при четри канална-всяко самостоятелно. Толкова знам, ако имам пропуск или грешка моля колегите да ме поправят.

Коментар

На теория би трябвало да е така , но като натисна спирачка и някое колело пропне на шахта или дупка без да променям положението на педала се включва АБС-а, спирането на колата се влошава.На три спиращи колела и едно спиращо с АБС усещането е все едно съм отпуснал спирачката.

Коментар

Същото е и при мен. Ако караш с малко по-твърди гуми става още по-зле. На мен завода ми дава 2.1 бара пълно/празно (без значение) Започнах да карам на 1.9 и спирането се подобри невероятно (ABS-а сработва много рядко, а и гумите се износват равномерно) Опитай, може и при теб да помогне.

Коментар

Малко встрани от темата: Карама на 1.9 бара при заводски 2.1 означава да си вдигаш разхода поне с 1-2л.
          Hyundai Santa Fe CM D4EB 4WD
          Peugeot 406 RHZ, Peugeot 405 RFV, Peugeot 205 DKZ
          Volkswagen Bora AKL

Коментар

Aма ти си плащаш горивото,тъй че... Няма смисъл от спускане на налягането.Ако се включи АБС-а натискаш още по-здраво спирачката. Иначе новите коли са с 4 канални абс-и и ако само задните гуми блокират,предните няма да бъдат пипани.
            Hyundai Santa Fe CM D4EB 4WD
            Peugeot 406 RHZ, Peugeot 405 RFV, Peugeot 205 DKZ
            Volkswagen Bora AKL

Коментар

Първоначално публикуван от Dino Преглед на мнение
              Малко встрани от темата: Карама на 1.9 бара при заводски 2.1 означава да си вдигаш разхода поне с 1-2л.
              За да спира по-добре с налягане по-ниско от заводското, явно е сложил много големи или много стари гуми. И в двата случая сам си е подложил за разхода.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                За да спира по-добре с налягане по-ниско от заводското, явно е сложил много големи или много стари гуми. И в двата случая сам си е подложил за разхода.
                Всъщност не е така. По ниско налягане на едни и същи гуми означава по голямо съпротивление(най лесния начин да излезеш от пряспа е да си изпуснеш гумите на 0.5 атмосфера). Това допринася освен за по голям разход и за по добро спиране. От друга страна- повисоко налягане означава по ниско съпротивление: по висока максимална скорост, намаляване разхода, по стабилна в завоите(гумата не се "усуква"), но и по голямо и неправилно износване на гумата и по голямо износване на ходовата част.

По темата: конкретно за ABS системите е много важен софтуера - сами разбирате, че макар основните компоненти на всички марки да се доставят от БОШ не могат да се сравняват ОПЕЛ, ФОРД, РЕНО, ДАЧИЯ, ЛАДА с другите водещите марки в автомобилостроението.

И най накрая някои трябва да обясни на колегата ceko26, че за разлика от старите соц. возила които имаха механичен "кантар" на спирачките за разпределяне на спирачното усилие между преден и заден мост, новите капиталистически возила имат електронен "кантар" независимо колко канална е системата. Този електронен кантар е интегриран в ABS, но използва самостоятелни алгоритми. По новите системи включват и ел. стабилизиращи системи, тракшън контрол, ABR, BAS и всякъкви интелигентни асистенти. Ако въпроса е зададен по коректно(година на производство, модел на автомобила и т.н.) ще можем да обасним по добре.

И наи важното - ABS системите не са господ. Те са помагачи.
                Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X